Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Milanović

Autoceste ne 
idu u koncesiju, 
dionice građanima 
i mirovincima

Zoran Milanović
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
14.03.2015.
u 16:43

Mogu li autoceste u monetizaciju, treba se uskoro očitovati Ustavni sud

Premijer Zoran Milanović izjavio je da Vlada diže ruke od plana davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

– Nakon što smo krenuli s idejom da se autoceste monetiziraju, reakcije su bile takve da se radi o rasprodaji. U redu, nećemo uzeti tri milijarde eura i razdužiti se, smanjiti javni dug, novac od goriva usmjeriti u Hrvatske ceste. Platit ćemo četiri milijuna eura glavnice i još četiri i pol milijuna eura kamata. Tko normalan to radi? – kazao je Milanović.

Mirovinci razočarani

Dakle, iako prihvatljiviji, Milanović i prije odluke Ustavnog suda odustaje od monetizacije, što navodi na pretpostavku, kažu upućeni, da je dobio informacije kako monetizacija ionako ne bi prošla od suda. Sada je jasno, a isto je potvrdio i premijer, da Vlada kreće u inicijalnu javnu ponudu (IPO) 51 posto dionica HAC ONC-a, društva za upravljanje autocestama, koje će ponuditi mirovinskim fondovima i građanima. Mirovinski fondovi su razočarani odustajanjem od monetizacije, ali, kažu, imat će interes i za kupnju dionica HAC-ONC-a. Kroz monetizaciju bi postojala veća pravna zaštita, ali kupnjom dionica HAC ONC-a će odmah znati koliko su na dobitku ili ne, jer će dionica biti na burzi. No odustajanje svakako nije korektno prema stranim partnerima koji su dali ponude, a koji bi sada mogli zbog odustajanja podnijeti tužbu.

Prema procjenama već su u pripremama utrošili ne manje od dva milijuna eura. Krajem prošle godine tri neobvezujuće ponude predali su investicijska banka Goldman Sachs s tri domaća mirovinska fonda, jedan fond je s australskim Macquarie grupom, a treći je austrijski Strabag. Kretanje, pa odustajanje od projekta, postala je praksa, a nikako nije ni dobar signal za sve ostale potencijalne ulagače, kažu naši sugovornici. Sindikalac Mijat Stanić kazao je da, unatoč objavi premijera, ne odustaje od referenduma te i dalje traži izmjenu zakona kojim se izgrađene autoceste neće moći davati u koncesiju za javne usluge.

Prikupit će se 1,2 mlrd. kn

Prije IPO HAC-ONC-a, prethodila bi likvidacija društva ARZ čija bi zaduženja preuzeo HAC, a HAC-ONC-u bi se predala prava upravljanja autocestama. Procjene su da bi se kroz IPO moglo prikupiti oko 1,2 milijarde eura, čime bi se pokrili krediti ARZ-a. Kreditno zaduženje HAC-a od tri milijarde eura dijelom bi se vraćalo iz trošarine za gorivo i dividende koju bi država dobila od HAC-ONC-a, ali dio postojećih obveza morao bi se refinancirati. No, IPO ne može biti gotov u mandatu ove vlade.

>>Mijat Stanić: Nećemo odustati od referenduma

>>Milanović najavio: 'Odustajemo od monetizacije autocesta'

Komentara 16

ZD
zdepar
17:36 14.03.2015.

19. prosinca drug hajdaš-dončić kaže: 'Ako padne monetizacija, to će mi biti poruka: Otiđi' - i svi su sretno i veselo živjeli do vritnjaka na slijedećim izborima

VE
velikazmija
20:01 14.03.2015.

ispraznio nam džepove i traži da kupimo dionice- čudno da to sam nije mogao zaključiti-

DD
ddh
18:22 14.03.2015.

"Autoceste ne idu u koncesiju, dionice građanima i mirovincima". Kao prvo ovu demagogiju moze Milanovic prodavati Vecernjaku i ostalim komunisticki zatupljenim medijima, a ne gradjanskoj Hrvatskoj. Tko ce pametan uloziti i jednu kunu u neku tvrtku u kojoj direktore i i uprave postavljaju razni Milanovici i Marasi i koje tvrtke onda vode ti nepismeni komunisti s njihovim sindikatima. Nitko. Povjeriti novce na upravljanje Milanovicu i drugovima je isto kad bi netko te novce spalio ili unistio. A kaj se tice odustajanja od t.zv. monetizacije i tu Milanovic i njegovi Vecernjaci, Jutarnji ili kak se sve zovu ili ne zovu komunisticki spletkaroski mediji lazu. Ne odustaju oni radi respektiranja volje naroda, nego nisu dobili niti jednu upotrebljivu ponudu. A plan da ce dati nekome koncesiju i da ce tome istome nadoknadjivati gubitke iz poreznih sredstava i pritom kasirati kes na ruke, odnosno uzimati mito im je pao u vodu, jer je taj plan polako poceo izlaziti na vidjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije