Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd

Momčilo Perišić neće odgovarati za špijunažu?

Momčilo Perišić (1)
Reuters/Pixsell
24.04.2013.
u 22:15

Čini se da Perišić neće odgovarati ni za špijunažu u korist SAD za koju je bio optužen prije nego je otišao u Haag

Prema saznanjima beogradskog Danasa, bivši časnik JA, Momčilo Perišić kojemu je Haaški tribunal nedavno izrekao oslobađajuću presudu i oslobodio ga krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Kosovu, čini se, neće odgovarati ni za špijunažu u korist SAD za koju je bio optužen 2002., prije nego je otišao u Haag.

Optužen je da je agentu CIA u jednom motelu južno od Beograda predao povjerljive vojne i državne dokumente. Predmet je na Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu i od 2005., postupak je bio u prekidu zbog suđenja u Haagu i najvjerojatnije će biti obustavljen. Na Prvom osnovnom sudu je Danasu rečeno kako čekaju službeni dopis iz Haaškog tribunala o presudi Perišiću, budući postupci pred ovim međunarodnim sudom, prema Zakonu o suradnji, imaju prednost, a kada stigne taj dopis, bit će zakazan nastavak glavnog pretresa, no, čin ise da uzalud čekaju taj dopis jer Haag ga neće dostaviti.

- Čim je presuda izrečena i objavljena u javnosti, smatra se da ju je Tribunal donio i pojedinačne institucije i organizacije se ne kontaktiraju da bi se potvrdila presuda - priopčila je pres-služba Haaškog suda. Danas je doznao da je predmet na Višem tužiteljstvu, ali nije dobio i potvrdu te informacije. Prema neslužbenim saznanjima postupak će gotovo sigurno biti obustavljen, iako nije poznato s kojim obrazloženjem. Prema jednoj verziji, razlog obustave postupka bi mogla biti zastara jer će djelo biti prekvalificirano u odavanje državne tajne, koje zastarjeva nakon 10 godina. Prema drugoj, tumačenje će se temeljiti na dijelove Zakona o Vojsci RS, koji kazneni postupak prepušta civilnom pravosuđu. Uglavnom, Perišić ne mora strahovati da će odgovarati za špijunažu, a ionako je tvrdio kako mu je sve bio namještemo kako bi ga se izbacilo iz politike u koju se tada uključio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije