Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasukani kruzer

Moldavka: Nisam bila Schettinova ljubavnica

costa concordia  (1)
Reuters/PIXSELL
20.01.2012.
u 10:45

Danas je potraga prekinuta zbog nemirnog mora, a brodska se olupina ponovno počela pomicati.

 – Nisam Francescova ljubavnica – naglašava 25-godišnja Moldavka s rumunjskom putovnicom Domenica Cemortan.

– Muškarac koji traži ljubavnice ne pokazuje sliku svoje kćeri – objašnjava Cemortan, bivša balerina, koja je već radila na brodovima Costa Crociere kao hostesa, a u petak 13. siječnja u Civitavecchiji se ukrcala na Concordiju, brod kojim je zapovijedao njezin prijatelj Francesco Schettino (52).

Mlada Moldavka imala je, navodno, kartu za ulazak na brod koji je iste večeri udario o hrid, ali nije imala kabinu. U kojoj je kabini trebala spavati? Mnogi, ne samo hrvatski putnici nego i talijanski, čije izjave prenosi genovski list Secolo XIX, kažu da je Schettino pio.

– Najmanje jednu bocu vina – drže putnici. Za upravljanje brodom ne postoji alkotest, ali na temelju količine alkohola koju je popio, Schettinu je “trebalo zabraniti i vožnju skutera, a kamoli golemog broda”. Na zapovjednom mostu, kažu, atmosfera je bila, najblaže rečeno, vesela. Ne samo što je pio i zabavljao se nego je razgovarao na mobitel dok je bio za upravljačem ploveće "zgrade" od 114.000 tona, široke 36 metara i dugačke 292 metara s više od 4200 “ukućana”.

Tužitelj iz Grosseta Francesco Verusio kaže da je Schettino, ploveći pokraj otoka Giglija, izazivao samoga sebe, svoje znanje upravljanja brodom. Kada je vidio da se previše približio hridi, zapovjedio je skretanje, ali bilo je prekasno. Kompanija Costa Crociere suspendirala je Schettina, što je korak do dobivanja otkaza, te mu više neće zajamčiti ni odvjetnika, što je prvotno najavila. Kompanija će se u procesu protiv Schettina predstaviti kao oštećena strana. A šteta je golema.

Samo u ovoj godini kompanija je s brodom Concordija trebala zaraditi gotovo sto milijuna eura, koji su sada nasukani zajedno brodskom olupinom. Ako se tome dodaju odštete koje će platiti, kao i troškovi ispumpavanja spremnika s naftom (2400 tona u 21 spremniku), izvlačenje broda itd., iznos štete mogao bi dostići milijardu eura. Spasioci su eksplozivom napravili 11 rupa na brodu kako bi lakše ulazili unutra i tragali za nestalima. Danas je potraga prekinuta zbog nemirnog mora, a brodska olupina ponovno se počela pomicati.

Predlagano je vezivanje broda za otok, kako bi se zaustavilo njegovo klizanje prema morskom dnu, ali kakve bi trebale biti sajle ili konopi kojima bi se zaustavilo pomicanje gotovo 120 tisuća tona? Osim toga, za što bi oni na otoku trebali biti vezani, nema bitva koje bi mogle izdržati. A vremenska prognoza ne obećava ništa dobro.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
11:11 20.01.2012.

kako piše mislim da bi mu i sam kaligula zavideo na orgijama...pravi talijan

KI
kikanić
11:12 20.01.2012.

Guranje prsta nije seks nego rukavanje. Tako kaže naš zakon pa prema tome samo su se rukovali.

IP
info_punkt
14:28 20.01.2012.

\"...Muškarac koji traži ljubavnice ne pokazuje sliku svoje kćeri – objašnjava Cemortan, bivša balerina...\" hehehe... mlada i (pravi se) neiskusna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije