Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Modna nagrada Ana Lendvaj dodijeljena kreatorima Klisaba

Svečanu dodjelu nagrade koronakriza je s ožujka preselila u srpanj, ali je ona održana u sklopu 30. Bipa fashion.hr
09. srpnja 2020. u 21:28 0 komentara 125 prikaza
Foto: Sandra
Pogledajte galeriju 1/9

U novoj kolekciji ključni komad je kaput, modni komad koji svaki look može učiniti atraktivnim te je pametna investicija u garderobi. Naglašena ramena, zanimljivi krojevi ili pak klasika s pomakom, plijenili su pozornost u naglašenoj oversize izvedbi, a na njih su se idealno nadovezali komadi s ručno pletenom vunom te izuzetno uspjeli krojevi ženskih odijela i haljina. Kolekcija se u cjelini pokazala kao savršen spoj nosivosti i vrhunske izvedbe. Uz to je ovaj sve jači modni brend prezentirao i nove modele svojih već popularnih torbi, a prvi su put dizajn usmjerili i prema šeširima...”

za pomaganje društvu 'Žene ženama' i 'Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu' dobili nagradu 'Nada Dimić'

Treća nagrada po redu

Ovako je modna kritika popratila lanjsku zimsku kolekciju dua Klisab, kojoj je pripala čast da zatvori treći dan prošlojesenskog Bipa Fashion.hr. No, unatoč svim pohvalama i komplimentima duo Klisab, koji čine dva izuzetna kreativca, Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić, nije ni slutio da su baš tog listopada na pisti predstavili kolekciju koju će stručni žiri modnih novinara ocijeniti najboljom u cijeloj 2019. godini.

1 / 7
24.10.2019.,Zagreb - Treca vecer BIPA Fashion hr. Revije Klisab. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Kolekcija je to kojoj je pripala Modna nagrada Ana Lendvaj, za najbolju kolekciju u 2019. godini, nagrada koju je Večernji list osnovao u spomen na svoju legendarnu modnu novinarku i kritičarku. Klisabovcima je tako pripala treća Modna nagrada Ana Lendvaj; prvu su za 2017. godinu dobile I-gle, a drugu za 2018. godinu Juraj Zigman.

No, za 2019. godinu o najboljoj je kolekciji odlučivao žiri koji je radio u proširenom sastavu, a u kojem su bili: Nenad Korkut, Saša Joka, Petar Trbović, Mirela Romac, Dubravka Prpić Znaor, Marko Banjavčić, Vesna Blašković, Maja Car i Bojana Radović. Kada smo u Večernjaku okupljali žiri, povećavali smo broj njegovih članova kako bismo u njemu okupili sve koji se studiozno bave hrvatskom modom, ali i kako bi čuli različita mišljenja o nekoliko važnih tema koje su nametale.

Pratimo li ishode? Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja

Prva, i možda najvažnija, bila je sve manji broj modnih revija na kojima se predstavljaju nove kolekcije. Tako je žiri na svoja dva (zimska) zasjedanja razgovarao o tome kako mora proširiti pogled na kolekcije koje nastaju u radionicama domaćih kreatora, svakako u obzir uzeti i one koje se predstavljaju na drugačije načine, kako će ubuduće u obzir dolazile i one koje smo vidjeli kroz snimljene foto kampanje...

Naravno, svi odreda isticali su najvažniju činjenicu kako se svi modni novinari tako i tako i uživo susreću s modelima koje su kreatori zamislili, ostvarili, ponudili tržištu. Znali smo da nećemo napustiti ono najvažnije pravilo našeg posla, koje nas je naučila sama Ana Lendvaj, a koje kaže da svaki komad odjeće treba i uzeti u ruke, opipati ga, pogledati kako je i od čega izrađen. Tada ni slutili nismo da se iza brda valja svjetska korona kriza koja će ne samo ozbiljno uzdrmati modni biznis cijelog svijeta, a ne samo Hrvatske, već i da će nam pokvariti sve planove.

Ukratko: žiri je prije pandemije donio odluku i ‘zakleo se‘ na šutnju. Tada je stigao ožujak i činilo se da će slavljeničko 30. izdanje Bipa Fashion.hr uspjeti preduhitriti koronu. Duo Klisab smo obavijestili u da su baš oni u 2019. imali najbolju kolekciju, a veselju nije bilo kraja:

Ovo je dokaz pravog puta

- Ovo je posebna čast, veliko veselje i veliko priznanje za nas, o više što dolazi od eminentnih modnih novinara. Nagrade su uvijek potvrda pravog puta, dokaz izvrsnosti. Ova koja nosi ime Ane Lendvaj zaista je najveće priznanje koje se može dobiti na hrvatskoj modnoj sceni, rekli su nam tada Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić.

dodjela 23. lipnja FER u utrci za europsku nagradu: Studenti oduševili inovativnim računalnim modelom

Sve smo se lijepo dogovorili, uključujući i kakvu ćemo dodjelu nagrade prirediti za nepuna dva tjedna. Nagrada je izrađena, na njoj je upisano ime Klisab... I tada smo svi završili u vlastitim domovima, spremljeni na sigurno u prvom velikom pohodu koronavirusa. Nagradu smo zaključali u ormar znajući da će baš ona, na neki način, obilježiti početak novih dionica u životu modnih kreativaca i vraćanju u život modnih događaja.

Na svu sreću početak srpnja ipak je donio epidemiološku situaciju koja je omogućila da se u prekrasnom Parku skulptura Gliptoteke održi slavljeničko izdanje Bipa Fashion.hr, a njegovo veliki finale bila je i prigoda da nadasve strpljivim klisabovcima svečano uručimo Modnu nagradu Ana Lendvaj. Učinio je to, uz posebne čestitke, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, ističući kako i Nagrada pokazuje da normalan život ne smije i neće stati. Bila je to i prigoda u kojoj su Marko i Tomislav od Dražena Klarića čuli kako je rođena ideja o nagradi, a prvi ju je izgovorio upravo osnivač i voditelj Bipa Fashion.hr Vinko Filipić. A što oni kažu o Nagradi, kako pamte Anu Lendvaj i o mnogim drugim temama pročitajte sutra u velikom razgovoru s njima.

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.