Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. OBLJETNICA OLUJE

Mnogi će motriti hoće li u Kninu biti cijela Vlada, ali i član SDSS-a

21.07.2020.
u 21:12

Unatoč pandemiji koronavirusa, tradicionalno najvažniji državni praznik, proslava Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, održat će se za dva tjedna, 4. i 5. kolovoza u Kninu 25. put. Naravno, uz poštovanje posebnih okolnosti i specifičnosti zbog opasnosti od virusa.

Do kraja tjedna bit će poznati svi “epidemiološki” detalji ovogodišnje proslave, ali u MORH-u kažu kako očekuju da će, što se sadržaja tiče, i ova proslava biti upriličena sa svim dosadašnjim sadržajnim elementima. Jedino će epidemiolozi odrediti brojnost sudionika na različitim mjestima na kojima se tradicionalno održava program svake obljetnice.

Program je već poznat, a u tijeku su dogovori protokola svih triju predsjednika, dakle predsjednika države, Vlade i Hrvatskog sabora. Epidemiolozi će konkretno odrediti pravila koja će vrijediti na gornjem te donjem platou kninske tvrđave, potom će odrediti epidemiološka pravila za održavanje mise te programa na središnjem kninskom trgu, Trgu Ante Starčevića, uz spomenik Hrvatske pobjede Oluja ‘95.

Organizacijskom odboru manifestacije već je potvrđeno da je predsjednik RH Zoran Milanović donio odluku da će ići na obljetnicu u Knin te će 4. kolovoza navečer na kninskoj tvrđavi održati primanje za ratne zapovjednike HV-a, što je dosad uvijek bio središnji događaj dan uoči same obljetnice.

Potom će biti upriličeno polaganje vijenaca te je planirano i održavanje svečanih govora na središnjem gradskom trgu. Nisu, međutim, još poznati detalji o tome koji će i hoće li sva tri predsjednika održati govore, koji su uvijek bili prilika i za davanje aktualnih političkih poruka.

Za predsjednika RH Milanovića, koji će prvi put u Kninu biti u novoj ulozi, dolazak u Knin svakako će probuditi i sjećanja na neugodne trenutke kada je kao hrvatski premijer dva puta tamo održao prigodne govore, ali ga je pritom izviždao dio publike.

No, to je bilo vrijeme kada su SDP-ov premijer i hrvatski branitelji bili na “ratnoj nozi” pa sada za nešto slično ne bi trebalo biti razloga.

Obilježavanje obljetnice Oluje u Kninu često je bila protkana politizacijom i napetostima, tako da će ove godine, prema svim očekivanjima, mnogi mjeriti to hoće li se u Kninu pojaviti nova hrvatska Vlada u punom opsegu, što znači i predstavnici SDSS-a. Na temelju toga hoće li se u Kninu pojaviti Milorad Pupovac i/ili potpredsjednik Vlade SDSS-ovac Boris Milošević, mnogi će izvlačiti simbolične poruke.

U nedavnom intervjuu ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved izjavio je kako očekuje Pupovčev dolazak. Inače, Pupovac svake godine redovito sudjeluje na parastosu srpskim žrtvama Oluje, koji organizira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na proslavi koju je prije nekoliko godina “izmislio” kao događaj politički konkurentan onom u Hrvatskoj. No, valja reći da se svojedobno Pupovac već bio pojavio i na obljetnici u Kninu.

Poznato je da će se tijekom proslave Oluje održati i mimohod pripadnika HV-a, koji će nositi ratne zastave, a dogovoren je i prelet letjelica HRZ-a, MiG-ova te nastup akroskupine Krila Oluje.

Komentara 4

BO
Bogodol
07:06 22.07.2020.

U Knin treba doći sa željom u srcu i čiste duše, a to Pupovac nema, njemu treba zabraniti da ide u Srbiju na "žalopojku Oluje" ili mu zabraniti povratak. Dolazak Pupovca i Miloševića u Knin će zaprljati proslavu Oluje koja je čista i blistava pobjeda dobivena uz pomoć Božje providnosti. Pupavca treba izpitati koja je njegova uloga u ubojstvu doktora Šretera te da se razjasni njegova smrt. Mislim da ni Milanoviću nije mjesto u Kninu bez obzira što je u ulozi predsjednika Hrvatske Države (samo to i ništa više) jer kako će reagirati kada se pojavi zastava HOS-a sa starim i časnim hrvatskim pozdravom ZA DOM SPREMNI ili će sigurnosne snage odstraniti sve što sliči oznaci HOS-a. Proslava Oluje treba biti kao zvjet, a na zavjet se ide čiste duše i otvorenog i razdraganog srca, a to sigurno nemaju Pupovac, Milošević, Milanović i još mnogi drugi i nije im mjesto u Kninu, a također i Vukovaru ili Blajburgu, Jazovki i drugim stratištima gdje su kosti nevinih hrvatskih žrtava.

ST
stefj
02:16 22.07.2020.

Pupovac će biti u Beogradu, kao i svake godine. Ništa se neće promijeniti, zar netko stvarno misli da je Srbija odustala od svojih ciljeva i da Pupovac nije tu da ih provodi?

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
22:30 21.07.2020.

Mnogi će motriti hoće li u Kninu biti cijela Vlada, ali i njen najbitniji dio član SDSS-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije