Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedolazak na konstituirajuću sjednicu

Analitičari složni u kritici Milanovića: 'Vrlo je dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika'

Cetinje: Predsjednici Milo Đukanović i Zoran Milanović obratili se medijima nakon zajedničkog sastanka
Foto: SAVO PRELEVIC/PIXSELL
1/7
20.07.2020.
u 06:30

Bojim se da ovakva i slične odluke mogu pridonijeti dojmu da ne obavlja savjesno i odgovorno svoju predsjedničku dužnost i da mu rad nije jača strana, poručio je Božo Skoko.

Konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora svojom nazočnošću u srijedu neće uveličati predsjednik Republike Zoran Milanović. Zbog epidemiološke situacije ionako netipična prva sjednica najvšeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj – uz predsjednika Republike pozvani su samo predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović – prvi puta u hrvatskoj povijesti proći će bez predsjednika države. S Pantovčaka je stigla samo štura rečenica: “Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike ispunio je svoju Ustavom predviđenu ulogu”.

Za političku analitičarku Ankicu Mamić to je još jedan u nizu poteza predsjednika Milanovića kojima je uspio iznenaditi javnost.

– Predsjednik s karakterom i dalje pokazuje svoj karakter. Imali smo inauguraciju i izvođenje himne koji su bili različiti od svih prethodnih. I davanje mandataru da složi Vladu bilo je drugačije nego ijednom dosad. Očito, Zoran Milanović je odlučio biti drugačiji predsjednik od prethodnika. Kao da želi uvesti neku novu, svoju eru. Originalnost ima šarma, ali i tradicija ima svoje vrijednosti. Ignoriranje tradicije u potpunosti ne čini dobro ni predsjedniku, a ni društvu. Hrvatska je država već tridesetak godina i bilo bi dobro da se neke tradicije poštuje. Mi smo parlamentarna demokracija i bilo bi mu mjesto na konstituirajućoj sjednici. Nedolazak je nedostatak poštovanja prema jednoj od institucija RH, a i predsjednik Republike sam je po sebi institucija. Ali, čini se da je predsjednik Milanović odlučio iskazati svoj karakter i raditi samo ono što on smatra potrebnim i prikladnim – zaključuje A. Mamić.

Analitičar Božo Skoko također ne nalazi dobre strane u Milanovićevoj odluci.

– Koliko god predsjednik Milanović pokušavao proteklih mjeseci ostaviti dojam da ne želi izlaziti iz svojih ovlasti i ne miješati se u druge sfere vlasti ili im davati bilo kakav alibi, bojim se da ovakva i slične odluke mogu pridonijeti dojmu da ne obavlja savjesno i odgovorno svoju predsjedničku dužnost i da mu rad nije jača strana. Predsjednik države mora biti vidljiv i mora poštovati najveću zakonodavnu instituciju u zemlji, a to je Hrvatski sabor – poručuje Skoko.

Za analitičara Matu Mijića ovaj potez nije iznenađenje.

– Milanovićeva odluka u skladu je s njegovim ponašanjem i porukama otkad je izabran za predsjednika Republike. Mora se priznati, vrlo je dosljedan u obezvređivanju institucije predsjednika Republike Hrvatske. Osim strogo definiranih ustavnih ovlasti, odgovorni državnik prihvatio bi svoju ulogu u određenim ustaljenim praksama i dobrim običajima jer su i oni važan dio demokracije. U maniri pubertetskog buntovnika bez razloga, Milanović ulazi u dubiozne sukobe koji ni jednom njegovu prethodniku nisu pali na pamet, a nije da nismo imali različite profile na Pantovčaku. Dok su oni pokušavali pokazati da čine više od onoga što su objektivno mogli, Milanović šalje jasnu poruku da s jedne od najviših funkcija u državi ne misli učiniti ništa više od onoga što po Ustavu mora – smatra Mijić.

Nakon prilično nejasnih poruka o tome kako neće glasovati na parlamentarnim izborima, pa glasovanja daleko od očiju javnosti, Milanović izbjegavanjem konstituirajuće sjednice Sabora nastavlja vući nekonvencionalne poteze, ocjena je analitičara Damira Juge.

– Poprilično je čudna poruka kada osoba koja saziva konstituirajuću sjednicu Sabora na nju ne dođe. Drugačija inauguracija, glasanje daleko od očiju javnosti na parlamentarnim izborima i sada ova odluka pokazuju drugačiji pristup protokolu koji će vjerojatno izazvati negativne reakcije. Milanović očito želi postavljati presedane na predsjedničkoj funkciji – kaže Jugo.

Bivši predsjednik Ivo Josipović volio bi, kaže, da se Milanović predomisli.

– Točno je da je svoju ustavnu obavezu ispunio sazivanjem sjednice, ali funkcija predsjednika više je od formalno propisanih zadaća. Predsjednik kao nadstranačka osoba sa specifičnom ustavnom pozicijom simbolizira nacionalno jedinstvo. Njegova nazočnost nosi i poruku poštovanja i želje za uspješnim radom novom Saboru i budućoj Vladi. Konstituirajuća sjednica društveni je ritual koji služi jačanju legitimiteta državnih institucija – kaže Josipović.

VIDEO Incident u Okučanima! Milanović zbog natpisa ZDS otišao s obilježavanja Bljeska

Komentara 267

AN
antiekstremist
07:06 20.07.2020.

Strašno. Ali dobro kada je mogao Mesić i to dvaput biti predsjednik u HR je sve moguće !

Avatar Keep_calm
Keep_calm
06:57 20.07.2020.

Pa sad, ako su ovo željeli oni koji su za njega glasali, onda im se isplatilo...

HR
hrza
06:55 20.07.2020.

Prenemaze se ko seoska mlada. Posljedica nesigurnosti i straha da ne povuce pogresan potez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije