Naslovnica Vijesti Hrvatska

MMF: Plaće su vam previsoke HNB: Nije istina

Međunarodni monetarni fond za uvođenje poreza na imovinu. Suprotno od Bruxellesa, MMF je za dulje razdoblje konsolidacije
19. svibnja 2014. u 23:15 53 komentara 23015 prikaza
Christine Lagard Boris Vujčić
Foto: Reuters (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska treba uvesti suvremeni porez na imovinu i reorganizirati javne financije na nižim razinama, objavio je MMF nakon provedenih redovnih konzultacija. Prvu rečenicu svog izvještaja započeli su konstatacijom da u Hrvatskoj i dalje vlada neuobičajeno dugotrajna recesija, koja će se nastaviti i u ovoj godini padom od gotovo jedan posto.

Vladi stoga sugeriraju da za trajnu fiskalnu konsolidaciju razmotre mjere i na prihodnoj i na rashodnoj strani proračuna, uključujući i porez na imovinu.

Veće pričuve

“Budući da tradicionalne reakcije fiskalne i monetarne politike nisu ostvarive, restrukturiranje duga privatnog sektora i mjere za privlačenje inozemnih ulaganja pružaju najbolje izglede za oživljavanje rasta”, navodi MMF, koji i u najnovijem izvještaju izdvaja predstečajne nagodbe kao dobar smjer za restrukturiranje privatnog duga. Kad je riječ o brzini fiskalne prilagodbe, zastupaju blaži stav od Europske komisije, koja je nedavno natjerala hrvatsku Vladu da dodatno smanji deficit za 1,3 milijarde kuna.

MMF grafika | Autor : Jelena Vuković Foto: Jelena Vuković

Grafika: Jelena Vuković

“S obzirom na dugotrajnu slabost gospodarstva, primjereno je produljiti fiskalnu prilagodbu i početi s mjerama koje imaju najmanje negativne posljedice za potražnju”, ističe MMF. U najnovijem izvještaju iskrsnula su i dva nova momenta. Iako su devizne rezerve države premašile 12,5 milijardi eura, MMF predlaže da se one još povećaju pozivajući se na standardna mjerila.

Također, u širem dokumentu pojavljuje se analiza prema kojoj je realni efektni tečaj kune precijenjen 10 posto kada se nominalni tečaj uspoređuje s plaćama i produktivnosti. MMF je usporedio hrvatske plaće i produktivnost s plaćama još 16 država i zaključio da je ravnotežni tečaj precijenjen 10 posto, odnosno da su naše plaće prevelike. U analizu su uključene zemlje s jugoistoka Europe (bivše jugoslavenske republike, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina, Kazahstan, Rusija, Mađarska...).

Hrvatska narodna banka izrazila je rezerve prema rezultatu zbog izbora država s kojima nas je usporedio MMF te su jučer u razgovoru s novinarima ponudili svoju analizu. Koristeći istu metodologiju, oni su Hrvatsku i tečaj uspoređivali sa stanjem u zemljama srednje i jugoistočne Europe te nekim starim članicama EU kao što su Italija, Španjolska, Portugal te zaključili da je tečaj realan.

Štete od deprecijacije

– Spominjanje precijenjenosti tečaja iznenađenje je i za nas, samim tim što MMF daje podršku našoj monetarnoj politici. Zato smo odmah izrazili određene rezerve i svojom analizom pokazali da plaće uglavnom prate produktivnost. Ovo nije prvi put da se sučeljavamo o nekim istraživanjima.

Zoran Milanović 10 STRUČNJAKA Savjet Vladi: Samo pustite poduzetnike da rade svoj posao Kupovina Deflacija Pad cijena brine MMF, bankari EU i HNB još ne vuku poteze

Od analize MMF-ovih analitičara ogradio se i izvršni odbor direktora MMF-a opaskom da je procjena nesigurna – rekao je viceguverner Vedran Šošić.

HNB je poručio da bi čak i umjerena deprecijacija tečaja prouzročila znatne negativne efekte. Ne očekuju da će sporna analiza MMF-a utjecati na uspjeh najavljenog izdanja državnih obveznica i ponavljaju da su za povećanje konkurentnosti prijeko potrebne fiskalne i strukturne promjene.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Znači zbog recesije ljudi slabo troše, jer nemaju para. I onda bi oni to riješili novim porezom koji bi ljudima uzeo još dodatno i tako riješili recesiju? I to nekome ima smisla?

 • Avatar comandante
  comandante:

  Hrvatska treba uvesti suvremeni porez na imovinu, kakva je ovo nebuloza??? kakav je taj suvremeni porez?? sve suvremene i nesuvremene poreze imamo, nama trebaju radna mjesta i da ove poplave pokupe hrpu gamadi sto se nakupila po saboru,županijskim i gradskim upravama

 • Avatar mamazel
  mamazel:

  Deprecijacija kune od 10% znaci porast kamate na kredite u stranim valutama za 15 do 20%, rast javnog duga sa 65% bdp na 80%. Kapitalisti pozdravljaju takve mjere, a duznici u duznicko ropstvo.