Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Glas za opstanak”

Mljekarima Požeško–slavonske županije duguje se 8 milijuna kuna

mljekari
Damir Špehar/PIXSELL
20.06.2012.
u 14:07

Udruga uzgajatelja simentalskog goveda odlučila javnosti progovoriti o svojim problemima pod sloganom “Glas za opstanak”

Gorući je i trenutačno najveći problem mljekara ne samo Požeštine nego i ostalih u Hrvatskoj neredovita isplata proizvođačima i prerađivačima mlijeka. Taj je problem tim veći što ove godine mljekari nisu primili još ni lipe poticaja. To utječe na daljnji pad proizvodnje mlijeka i gubitka radnih mjesta. Zbog toga je Udruga uzgajatelja simentalskog goveda odlučila javnosti progovoriti o svojim problemima pod sloganom “Glas za opstanak”.

– Iako je dogovor bio da nam se mlijeko plati u roku od 45 dana, sada je to došlo na 2,5 mjeseca. Otkupljivači se žale da njima trgovački lanci na vrijeme ne isplaćuju, što i vjerujem da je tako, pa oni nama ne mogu platiti. Na taj način generiraju nelikvidnost. Tu treba uvesti reda od strane države. Meni otkupljivač duguje oko 200.000 kuna. Zbog toga ne mogu plaćati svoje kreditne obveze, struju, vodu i ostalo te ulagati u proizvodnju što je nužno – ističe Tihomir Strapač iz Lukača koji mjesečno proizvede oko 45.000 litara mlijeka.

Potencijal Požeško-slavonske županije za godišnju proizvodnju mlijeka je oko 40 milijuna litara, a trenutačno proizvodi samo 17 milijuna i sve upućuje na to da se trend smanjenja proizvodnje i dalje nastavlja. Danas je u toj proizvodnji zaposleno 2500 radnika, a ako bi iskoristili sve potencijale, mogli bi zaposliti 10.000, što je znatno više nego što ih je trenutačno na Zavodu za zapošljavanje.

– Od 2003. do danas izgubljeno je 1500 gospodarstava, znači svaka dva dana jedno. Trenutačni dug mljekarima na području naše županije iznosi oko osam milijuna kuna. Ako se njima ne isplati taj dug, oni neće moći odraditi jesensku sjetvu, a proljetna je bila izuzetno nategnuta – upozorava mr. Miroslav Kovač, upravitelj UPO centra Simentalac.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:29 20.06.2012.

ovdje se najbolje vidi kakvu je drastičnu štetu linić napravio dižući pdv, surovo utjerujući poreze a sve to da nije prstom mrdnuo da riješi nelikvidnost. no boli njega đon, u životu nije jednu plaću zaradio konkretnim radom, on je tuu da pametuje a drugi ima da trpe. dok sve ne ode kvragu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije