Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladiću prišili ruku koju si je odsjekao sjekirom

U KB Dubrava mladić je dovezen sa šakom u vrećici, žile i kosti su mu spajali sedam sati; probudio se i – micao prstima.
12. veljače 2010. u 15:42 7 komentara 892 prikaza
šaka

Liječnički tim KB Dubrava jučer je nakon sedmosatne operacije spasio šaku 22-godišnjem mladiću iz zagrebačke Dubrave koju je u popodnevnim satima, cijepajući drva sjekirom, doslovno odsjekao. Samo nekoliko sati nakon operacije pacijent je već micao prstima.

Liječnici: Rekao je da mu se sjekira odbila od panja
Nesreća se, kažu liječnici, dogodila tako što se nakon zamaha sjekira odbila od panja za cijepanje, odskočila, oštricom pala mladiću na ruku i odsjekla je. Gledao je...Bio je u šoku. U bolnicu je, doznajemo, sa “spakiranom” šakom stigao vozilom hitne pomoći oko 16 sati te je odmah podvrgnut operaciji “spajanja” odsječenog dijela ruke na bataljak.

Namjerno si odsijekao šaku
Iz policije, pak, neslužbeno doznajemo da je riječ o psihičkom bolesniku koji si je namjerno odrezao šaku.

– Pacijent je imao sreću u nesreći da se radilo o “čistom rezu” jer je kod replantacija jako važno koliko su oštećene krvne žile – pojasnio je doc. dr. Srećko Budi s Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju KB Dubrava, koji je s kirurškim timom i anesteziologom izveo operaciju.

– Riječ je o složenoj operaciji na kojoj rade dva kirurga jer je potrebno istodobno za spajanje pripremiti ranu na ruci, ali i onu na odsječenom dijelu tijela – otkriva dr. Budi.

Komplicirala, ali uspješna operacija
Nakon što su kirurzi sanirali krvarenje, “ izolirali” i pripremili sve krvne žile za spajanje, na oba kraja odsječene ruke, prvo su pristupili spajanju kostiju.

– To se radi s osteo sintetskim materijalima, a u ovom slučaju odabrali smo spajanje kostiju zgloba materijalom koji izgleda poput žice – pojasnio je dr. Budi.

Potom je mikrorkiruškim instrumentima dr. Budi “prišio" šaku na bataljak.

– Spojio sam krvne žile, potom sve živce, te tetive s donje i gornje strane šake, a tek potom zatvorio ranu i stavio šavove na kožu ruke – pojasnio je ovaj složeni postupak dr. Budi.

Odmah mogao micati prstima
Da je operacija uspjela i da prišivena šaka “radi”, otkriva dr. Budi, bilo je jasno čim je mladić otvorio oči nakon operacije i na zamolbu liječnika pokazao da može micati prstima.

– Trenutačno se pacijent osjeća dobro i sretan je što može micati rukom, no još nekoliko dana mora biti “blago uspavan lijekovima” kako mu se zbog boli ne bi stisnule krvne žile u operiranoj ruci i izazvale probleme s cirkulacijom – kaže dr. Budi.

U ovakvim slučajevima pacijenti u gotovo 90 posto slučajeva vrate stopostotnu funkciju odrezanog dijela tijela, no osim o operaciji, starosti pacijenta te drugim bolestima ako ih ima, koliki će biti stupanj oporavka, ovisi umnogome o njima samima – upozorava dr. Budi.

Potreban i fizički i psihički oporavak
Nakon svakog ovakvog operativnog zahvata o pacijentima se dodatno brine liječnik psihijatar i fizijatri.

– Riječ je o tome da je za uspostavu funkcije šake potrebna višemjesečna fizikalna terapija – upozorava dr. Budi. Njegovo iskustvo govori da neki pacijenti imaju beskrajno strpljenje za vježbanje dok drugi lako posustaju.

– Zato je pacijentu uvijek dostupan psihijatar koji će mu pomoći da prebrodi krizu – istakao je dr. Budi.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima