Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi za ljudska prava: 'HDZ provodi nasilnu politiku 90.-ih i raseljavanje Srba'

Kninski HDZ-ovci su u pismu izravno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja hrvatskog političkog vodstva iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka
25. listopada 2017. u 16:47 33 komentara 1131 prikaza
Franjo Tuđman
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je pismo predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu u kojem je upozorila na ugrozu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina koje dolazi iz kninskog HDZ-a, te pozvala predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci i da pokrene postupak isključivanja potpisnika toga pisma iz stranke.

Branimir Bunjac Bunjac u Saboru: VIDEO 'Šeks je kao Robespierre. HDZ nam priprema giljotinu'

Inicijativa navodi da su članovi HDZ-a u pismu Nacionalnom vijeću HDZ-a zatražili da se preispita odluka o raspuštanju HDZ-ove organizacije u Kninu u svjetlu sve većeg iseljavanja tamošnjih Hrvata, čime će se "omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana, koji je s razlogom raselio ova područja".

Kninski HDZ-ovci su u pismu izravno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja hrvatskog političkog vodstva iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka, o čemu govore i nalazi Međunarodnog suda pravde u presudi iz 2015. godine, upozorava inicijativa.  

Ti nalazi kažu: "Najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile su svjesne da će Operacija Oluja izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim".

Članovi HDZ-a su kao suvremenu političku platformu promovirali diskriminatorne mjere koje su doprinijele odlasku i sprječavale povratak građana u Knin i ostale dijelove Hrvatske, što smatramo nedopustivim u današnjoj političkoj retorici ili provedbi, kaže se u pismu Inicijative mladih za ljudska prava.

Tom rečenicom članovi HDZ-a su negativno okarakterizirali "povratak Srba u grad", čime su obezvrijedili pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti kretanja i boravišta svih građana Hrvatske zajamčenih Ustavom i zakonima, te su uvrijedili svoje sugrađane srpske nacionalnosti negirajući njihovo pravo da budu ravnopravni članovi našeg društva, stoji u pismu.

Zbog stoga inicijativa poziva Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci, poput diskriminacije i nasilja temeljem nacionalne pripadnosti, te da zaštiti temeljne vrijednosti ljudskih prava i sloboda, izražene u zakonima i Ustavu. Nadamo se da će u što kraćem roku pokrenuti postupak isključivanja potpisnika spornog pisma iz stranke, kaže se u priopćenju.

Alojz Tomašević Alojz Tomašević Župan optužen za obiteljsko nasilje završio u bolnici, oglasila se supruga Milijan Brkić Drugi put Milijan Brkić diplomirao na Visokoj policijskoj školi Ivan Crnjac SVAĐA ZBOG AGROKORA HDZ: Povjerenstvo i istraga ne idu zajedno SDP: Očekujte pakao
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Boaz:

    Kakvi mladi? Komunistička, jugoslovenska i srpska „omladina“? Naša djeca odlaze iz domovine a ovi paraziti „udrugari“ žive od naši poreza a konstantno rade protiv hrvatskog društva i interesa. Kriva je država što to omogućuje a ne ti glodavci i štetoćine!

  • wwwcro:

    Sve koji su sudjelovali u agresiji (hrpa dokumentacije je pronađena nakon Oluje) na Hrvatsku čim se vrate odmah na ispitivanje i u zatvor...

  • Krotila:

    srbi su htjeli,da svi srbi žive u istoj državi