Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TUĐMANOV SAN'

Mladi za ljudska prava: 'HDZ provodi nasilnu politiku 90.-ih i raseljavanje Srba'

Franjo Tuđman
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
25.10.2017.
u 16:47

Kninski HDZ-ovci su u pismu izravno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja hrvatskog političkog vodstva iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je pismo predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu u kojem je upozorila na ugrozu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina koje dolazi iz kninskog HDZ-a, te pozvala predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci i da pokrene postupak isključivanja potpisnika toga pisma iz stranke.

Inicijativa navodi da su članovi HDZ-a u pismu Nacionalnom vijeću HDZ-a zatražili da se preispita odluka o raspuštanju HDZ-ove organizacije u Kninu u svjetlu sve većeg iseljavanja tamošnjih Hrvata, čime će se "omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana, koji je s razlogom raselio ova područja".

Kninski HDZ-ovci su u pismu izravno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja hrvatskog političkog vodstva iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka, o čemu govore i nalazi Međunarodnog suda pravde u presudi iz 2015. godine, upozorava inicijativa.  

Ti nalazi kažu: "Najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile su svjesne da će Operacija Oluja izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim".

Članovi HDZ-a su kao suvremenu političku platformu promovirali diskriminatorne mjere koje su doprinijele odlasku i sprječavale povratak građana u Knin i ostale dijelove Hrvatske, što smatramo nedopustivim u današnjoj političkoj retorici ili provedbi, kaže se u pismu Inicijative mladih za ljudska prava.

Tom rečenicom članovi HDZ-a su negativno okarakterizirali "povratak Srba u grad", čime su obezvrijedili pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti kretanja i boravišta svih građana Hrvatske zajamčenih Ustavom i zakonima, te su uvrijedili svoje sugrađane srpske nacionalnosti negirajući njihovo pravo da budu ravnopravni članovi našeg društva, stoji u pismu.

Zbog stoga inicijativa poziva Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci, poput diskriminacije i nasilja temeljem nacionalne pripadnosti, te da zaštiti temeljne vrijednosti ljudskih prava i sloboda, izražene u zakonima i Ustavu. Nadamo se da će u što kraćem roku pokrenuti postupak isključivanja potpisnika spornog pisma iz stranke, kaže se u priopćenju.

Komentara 33

PU
Pukovnik
17:02 25.10.2017.

Kakvi mladi? Komunistička, jugoslovenska i srpska „omladina“? Naša djeca odlaze iz domovine a ovi paraziti „udrugari“ žive od naši poreza a konstantno rade protiv hrvatskog društva i interesa. Kriva je država što to omogućuje a ne ti glodavci i štetoćine!

WW
wwwcro
19:20 25.10.2017.

Sve koji su sudjelovali u agresiji (hrpa dokumentacije je pronađena nakon Oluje) na Hrvatsku čim se vrate odmah na ispitivanje i u zatvor...

KR
Krotila
18:32 25.10.2017.

srbi su htjeli,da svi srbi žive u istoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije