Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bunjac u Saboru:

VIDEO 'Šeks je kao Robespierre. HDZ nam priprema giljotinu'

Branimir Bunjac
Foto: Screenshot
1/7
25.10.2017.
u 12:28

– Hoće većinski izborni sustav da stranka koja dobije najviše glasova bude pobjednik. HDZ niti ne skriva da im je cilj eliminirati sve strane osim SDP-a i HDZ-a – kazao je zastupnik Živog zida.

Iako se očekivalo da će saborski zastupnici ovotjedno zasjedanje započeti glasovanjem o prošli tjedan raspravljanim točkama, glasovanja ipak nije bilo, ali su zato, tradicionalno "pali" brojni zahtjevi za stanke o različitim temama.

Branimir Bunjac iz Živog zida tako se bavio izjavama Vladimira Šeksa iz subotnjeg intervjua Večernjem listu gdje je govorio o svojoj viziji izmjena izbornog zakonodavstva kojim bi se ojačalo dvostranačje.

Šeks u Večernjem listu otkriva prave namjere HDZ-a

– Izborno zakonodavstvo veliki je problem jer nema dovoljno zastupljenosti mišljenja birača. Veliki broj glasova propada. Građani se protive GMO-u, cijepljenju, EU, ali izborni inženjering glasove prebacuje drugima. Ili se događa da stranke s jednakim brojem glasova na izborima ne dobiju isti broj mandata – podsjeća Bunjac te dodaje kako je to dokaz da treba uvesti pravednija pravila.

Branimir Bunjac
1/11

– No Vladimir Šeks u intervjuu Večernjem listu otkriva prave namjere HDZ-a, limitiranje izbornog sustava, uvođenje dvostranačja, odnosno jednostranačja, gdje je HDZ uvijek na vlasti, a SDP u oporbi, s time da će se zalagati se za istu politiku, osim o dvije sporne ploče – drži Bunjac. Pa tako podsjeća da je Šeks kazao kako bi udvostručio broj zastupnika dijaspore, s čime bi, smatra Bunjac, HDZ minimalno dobivao šest mandata jer se zna da su glasovi dijaspore zapravo glasovi iz BiH.

– Hoće većinski izborni sustav da stranka koja dobije najviše glasova bude pobjednik. HDZ i ne skriva da im je cilj eliminirati sve strane osim SDP-a i HDZ-a pa promjenu zakona naziva giljotinom za male stranke, dakle, HDZ nam priprema giljotinu, vraćamo se u francusku revoluciju. Šeks je kao Robespierre koji će malim strankama rezati glave. Iako gospodin rijetko ima trijezne stavove, informacije koje ima nipošto ne treba zanemariti – kaže Bunjac te dodaje kako bi Šeks suspendirao parlamentarnu demokraciju.

– Šeks se predstavlja kao ideolog parlamentarne većine, tvorac većine. S obzirom na sve to, pozivam sve političke stranke i javnost da se suprotstave političkom jednoumlju onih koji su u političkom jednoumlju i stasali – zaključuje Bunjac.

Rasprava oko pomoćnika u nastavi

SDP-ova Sabina Glasovac osvrnula se na apel Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih te Udruge slijepih "Dodir",  koji su od saborskih zastupnika prikupljali potpise prošli tjedan. Tražili su da ih se ne zaobilazi pri izradi Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, koji je u izradi od 2015. godine.

– U njegovu izradu nije bila uključena ni jedna od krovnih organizacija, iako su upozoravale na mnoge nelogičnosti pri njegovu nastanku, ali su primjedbe ostale neuvažene. Javno savjetovanje bilo je u lipnju ove godine, no izvješće na komentare dosad nije objavljeno – objašnjava Glasovac. Uime Kluba zastupnika SDP-a, dodaje, apelira da Ministarstvo znanosti i obrazovanja što hitnije donese taj pravilnik jer treba riješiti brojna otvorena pitanja. – Sada imamo 90 milijuna kuna za učenike s poteškoćama. Novac nije problem, ali treba regulirati na koji način uspostaviti financiranje ako ne bude tog europskog novca, treba regulirati obveze pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika (Udruga želi da se upotrebljava adekvatna terminologija) i odredi kako im osigurati sigurnost u obrazovnom sustavu. Ako imaju jednog pomoćnika, da ga sutra ne izgube jer ne postoje jasna pravila kako se oni biraju – objašnjava Glasovac.

HNS-ova Marija Puh kaže da nije točno da udruge nisu sudjelovale u izradi pravilnika. – Slušam rasprave zastupnika i smeta me što se ponašamo kao da smo jedni drugima neprijatelji. Mislim da je krajnje vrijeme da se bavimo povećanjem plaća, nagrađivanjem izvrsnosti. Obrazovanje nema alternativu, nakon četiri mjeseca što je naša ministrica Divjak preuzela resor obrazovanja, rezultati su više nego vidljivi – tvrdi Puh te nabraja što je ministrica napravila u protekla četiri mjeseca. SDP-ova Glasovac tvrdi da je povrijedila Poslovnik jer nije najavila pri traženju stanke da planira hvaliti svoju ministricu, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković tvrdi kako to nije istina.

 HDZ-ova Ljubica Lukačić kaže da je sada položaj osoba s invaliditetom daleko bolji nego prije dvije-tri godine, ali i da su spomenute udruge konzultirane pri izradi Pravilnika. Mostov Miro Bulj dodaje da je neprimjereno degradirati profesiju prevoditelja za gluhoslijepe osobe nazivajući ih netočnim terminom stručnog komunikacijskog posrednika.

Komentara 9

NV
NV
13:55 25.10.2017.

Šeks je zlo!

Avatar dobry
dobry
14:51 25.10.2017.

Gospon admin, što se dogodilo sa mojim komentarom...I tebi je ova stara pijana komunjara Šeks utjerao strah u kosti, pa brišeš li brišeš!?...kako jadno i sramotno od nekad cijenjene tiskovine VL!

DD
ddh
11:44 25.10.2017.

"HNS-ova Marija Puh kaže da nije točno da udruge nisu sudjelovale u izradi pravilnika. - Slušam rasprave zastupnika i smeta me što se ponašamo kao da smo jedni drugima neprijatelji. " --------------------- To je samo djelomicno tocno, jer dok se I HDZ i HNS ponasaju pristojno, raznim Bernardicima, Marasima, Bunjcima i Grmojama izlazi pjena mrznje iz usta. A drukcije i nece biti dok god ta oporba , a poglavito drugovi Maras, Grmoja ili Bunjac sa njihovim medijima ne shvate, da o tome tko ima vecinu i koga narod vecinski zeli da mu vodi drzavu odlucuju biraci osnosno gradjani, a ne nekakav Titov manifest s Iblerovog trga. A mrznju siju crveni vec godinama i tu se nije nista promijenilo u odnosu na 1971-u ili 1985-u. Komunisti su se preimenovali u socijaldemokrate, ali su ostali komunisti, a to znaci ostali su zlo ili kako ono kaze gosp. Karamarko, peronospora hrvatsog drustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije