Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŽAK ZADATAK

Mladi par kupuje stan u Zagrebu: 'Cijene nisu najgore, ovo nam je najveći problem...'

Poslijepodnevna panorama Novog Zagreba
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/5
08.02.2024.
u 08:25

"Htjeli bismo stan u Novom Zagrebu ili uz rijeku Savu, važna nam je blizina prirode i da je kvart po mjeri čovjeka. Tražimo nekih 50-ak kvadrata koje bismo po potrebi i renovirali", kazuje mladi par.

Hrvatska je po cijenama nekretnina neslavni rekorder u Europskoj uniji, a prosječna tražena cijena kvadrata stana lani je bila veća za 21 posto u odnosu na godinu ranije i iznosila je 3223 eura. Kad se radi o gradu Zagrebu, prosječna tražena cijena metra četvornog stana u internet oglasnicima danas je 3140 eura. S druge strane, prosječna neto zagrebačka plaća iznosila je, prema posljednjim podacima, 1342 eura za listopad prošle godine. 

Istovremeno, s rastom potražnje za stanovima i najam je postao sve skuplji pa se pristojan stan na pristojnoj lokaciji teško može unajmiti ispod 450 do 500 eura. Dugoročno, oni sa stabilnijim primanjima i pristojnom plaćom odlučit će se za kredit i kupnju stana. Upravo to je odlučio i jedan par u kasnim 20-ima, koji je već nekoliko godina zajedno živio u podstanarskom stanu u Novom Zagrebu. 

Poslijepodnevna panorama Novog Zagreba
1/12

Prodaju stanova u oglasnicima prate već neko vrijeme. Novogradnju su odlučili eliminirati u startu jer im je preskupa. "Htjeli bismo stan u Novom Zagrebu ili uz rijeku Savu, važna nam je blizina prirode i da je kvart po mjeri čovjeka. Tražimo nekih 50-ak kvadrata koje bismo po potrebi i renovirali. Išli smo do sada pogledati jedan stan u Novom Zagrebu: socijalistička gradnja s kraja 1960-ih, ali treba renovaciju. Oko 50 kvadrata, cijena 120 tisuća eura", kažu za Dnevnik.hr. Iako se sve činilo u redu, zgrada nema lift, a teško da će ga ikad i dobiti, pa im je taj stan zapravo otpao.

U banku su, kaže, došli svjesni svojih financijskih mogućnosti, a to je visina zajedničkih primanja od oko 2000 eura. No, zato će se morati zadužiti na 20 ili čak 30 godina. "Odlučili smo obići više banaka i vidjeti kakve ćemo ponude dobiti. Okvirno, smatramo da bi nam 145 do 155 tisuća eura trebalo biti dovoljno za kupnju stana, renovaciju i unutarnje uređenje, pa bi u tom slučaju imali i dva kredita, stambeni i nenamjenski. Kako god, računica banke je takva da, kada podmirimo sve obaveze, našem zajedničkom kućanstvu treba ostati najmanje 754 eura", pojašnjava muškarac u potrazi za stanom za Dnevnik.hr.

VEZANI ČLANCI:

Iako mu se glavnina uvjeta koje je pred njih postavila banka čini prihvatljivima i u šali kaže "voda ipak nije toliko hladna ako imaš normalan posao i prosječna primanja", jedna prepreka trenutačno je nepremostiva, ali s perspektivom da se ipak riješi. "Najveći problem nam je novac, odnosno gotovina koju moramo imati za učešće i troškove kredita, možda ćemo u konačnici morati platiti i agenciju, a to je, procjenjujemo, oko 15 posto iznosa kredita. Štedjet ćemo i pokušati se nekako snaći, imamo obitelj koja nam može pomoći pa ćemo vidjeti", kaže.

VIDEO Milanović komentirao poruke i Turudića

Komentara 24

Avatar samočitam
samočitam
11:15 08.02.2024.

Mi smo 2004. plaćali m2 1.500 €. Uselili 2005. kad je zgrada dovršena. Trokatnica s dva ulaza, 19. stanova, Trešnjevka. Neki dan su u drugom ulazu oglasili prijepodne prodaju stana. Popodne su s kupcem sklopili kupoprodajni ugovor, m2 2.950 €. Pretpostavljam da su tražili 3.000 € pa spustili cijenu. Znači, 100 %. Jest da je zgrada izvrsne kvalitete s garažama i privatnim parking placevima, ali čak iz pozicije neutralne osobe (niti kupijem niti prodajem) mi se ova cijena čini pretjerana.

TI
Tinček
12:39 08.02.2024.

Prije 20 godina je bilo skupo, danas je precijenjeno. Nama je nakon 10 g. procurio krov i vodovod, izvođač propao pa je sve išlo na naš trošak. Danas platiš duplo i opet ne znaš što ćeš imati za 10ak godina. A u ZG-u su POS ove stanove izgradili na Jakuševecu, simbolično.

DE
Dex
10:05 08.02.2024.

nek dođu u Dubravu i imaju sve oko sebe a ne u ove spavaonice u starim zgradama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije