Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijepljenje i besplatni ginekološki pregledi

Mladi ne znaju gotovo ništa o HPV-u, koji izaziva šest vrsta raka

ginekologija,abortus
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/3
12.04.2022.
u 07:55

Velik broj žena imat će prije ili poslije HPV, ali promjene na vratu maternice događaju se kod 10% žena i cijepljenje u mladosti to će spriječiti

Cijepljenje mladih do 25 godina protiv HPV-a i besplatni preventivni ginekološki pregledi bez uputnice novi su projekti koji kreću u Centru za zdravlje mladih u Heinzelovoj 62 a u Zagrebu. Tamo se mladi, ponajprije studenti, mogu testirati na spolno prenosive bolesti i savjetovati se o njima. HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka (rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod žena te rak anusa i grla kod muškaraca i žena te rak penisa kod muškaraca).

U RH je besplatno cjepivo za djevojčice i dječake osmih razreda, a preporučuje se svim mladima do 25. godine. Javnozdravstvenu kampanju "Budi mRAK" provodi Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za zdravstvo.

– Edukacijom smo obuhvatili više od 3500 učenika i vidjeli da gotovo ništa ne znaju o HPV-u. Nakon radionice 50 posto ih izrazi želju za cijepljenjem – rekao je Marko Gangur, nacionalni koordinator Projekta Budi mRAK i student pete godine Medicine.

Obuhvat u RH podignut je lani na 40%, no trebao bi biti 90%. Velik broj žena imat će prije ili poslije HPV, ali promjene na vratu maternice događaju se kod 10% žena i cijepljenje u mladosti to će spriječiti. Mladići nisu samo prenositelji te virus i kod njih ima svoje manifestacije, naglasio je doc. Dražan Butorac iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo. 

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
05:45 13.04.2022.

Zadnjih nekoliko dana nema više ni riječi o koroni, nema brojanja pozitivnih, cijepljenih, necijepljenih, onih po bolnicama, ... Gdje je korona nestala? Pitam za prijatelja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije