Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u EP

Borzan: U Europi 10 posto svjetskog stanovništva, a četvrtina svih slučajeva raka!

Biljana Borzan
Ured Biljane Borzan
15.02.2022.
u 10:53

Radi se o sveobuhvatnom dokumentu koji sadrži prijedloge mjera i politika za borbu protiv bolesti koja je drugi najčešći uzrok smrti u EU.

Hrvatska eurozastupnica dr. Biljana Borzan sudjelovala je u raspravi o izvještaju posebnog Odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta. Radi se o sveobuhvatnom dokumentu koji sadrži prijedloge mjera i politika za borbu protiv bolesti koja je drugi najčešći uzrok smrti u EU.

- Rak je nemilosrdan ubojica i nažalost malo je obitelji koje nije dotaknuo. Mjere o kojima danas raspravljamo su mjere za spašavanje života nas i naših najmilijih. Podatak da se 40 posto slučajeva raka može prevenirati je ohrabrujući, ali i frapantan. Prevencija je najbolji lijek, učinkovitija od bilo koje terapije, jer štedi živote, živce, strah i suze -  kazala je Borzan.

U Europi živi manje od 10 posto svjetskog stanovništva, ali je četvrtina svih slučajeva raka u svijetu zabilježena na njezinu području. Broj dijagnosticiranih slučajeva u porastu, ponajprije zbog duljeg očekivanog životnog vijeka i posljedično sve starijeg stanovništva, a gotovo tri četvrtine svih slučajeva raka u Europi dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina.

Izvještaj posebnu pozornost posvećuje promicanju zdrave prehrane te poziva države članice da poreznim mjerama zdrave prehrambene izbore učine dostupnijima građanima. Nadalje, u svrhu smanjenja dječje pretilosti te povezanih bolesti poziva se države članice na ograničavanje oglašavanja prehrambenih proizvoda s visokim udjelom masti, soli i šećera djeci.

- Jedan od najvažnijih elemenata prevencije su zdrave životne navike, koji bih najbolje opisala izrazom "uživati u svemu, pretjerivati ni u čemu".  Najčešći uzroci smrti u EU, srčane bolesti i rak, su dobrim dijelom uzrokovani nezdravom prehranom, pušenjem i alkoholom.  Zato bilo koji suvisao plan protiv raka mora sadržavati mjere za suzbijanje tih pojava. Da nije tako, bilo bi kao da vatrogasci stoje pred kućom i čekaju da se zapali kako bi je počeli gasiti. Stoga posebno podržavam mjere za jednostavnije označavanje nutritivne vrijednosti hrane, koje će građanima olakšati zdraviji izbor - smatra hrvatska eurozastupnica. 

Borba protiv raka je, dodala je ona, primjer socijalne nepravde i nejednakosti u području zdravstvene skrbi, jer su razlike u stopama preživljavanja raka između država članica EU-a veće od 25 posto.

- Zaključno, razlike u pristupu terapijama, dijagnostici i skrbi među državama članicama su sramotno velike, kao da ne živimo u istoj Uniji. Nužno je da EU odlučno djeluje kako bi se te razlike smanjile - upozorila je Borzan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije