Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Mlade majke sad se imaju kome obratiti za pomoć

'gra Zagreb, 10.10.2009.  Udruga Roda organizirala je na zagrebackom Mandusevcu grupno dojenje u svrhu promicanja svijesti o vaznosti dojenja. Photo: Sasa Zinaja/Vecernji list'
'Sasa Zinaja/Vecernji list'
19.10.2011.
u 16:25

Malo je poznato da su upravo u Međimurju 1998. godine pokrenute prve grupe za potporu dojenja, kakvih danas u Hrvatskoj ima više od 120

Gotovo polovica majki dijete doji do najviše pet mjeseci, iako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da to bude najmanje šest mjeseci. Tada djeca manje obolijevaju od upala probavnog, mokraćnog i dišnog sustava te upala srednjeg uha. Manje su sklona prekomjernoj težini i manja je učestalost alergija i astme. Istraživanja su pokazala da su djeca koja su se hranila majčinim mlijekom inteligentnija. No polovica majki od hranjenja djece isključivo dojenjem odustane već nakon prvog mjeseca jer imaju probleme, boje se da nemaju dovoljno mlijeka i često ne znaju kome se obratiti za pomoć.

– Majke koje trebaju savjet oko dojenja sad znaju da se za pomoć mogu obratiti nama. Ovdje će u svakom trenutku dobiti pomoć – kaže liječnica Ljubica Slaviček, jedina liječnica u Hrvatskoj čija je ordinacija opće primarne zdravstvene zaštite u Prelogu dobila UNICEF-ov naziv “Savjetovalište za djecu – prijatelji dojenja”. Ostalih pet su pedijatrijske. Svima je zajedničko to što su morale zadovoljiti deset kriterija za dobivanje statusa. Stručnjaci ističu da je majkama potrebna veća podrška i pomoć u nastavku dojenja kad s djetetom izađu iz rodilišta, posebno u sustavu primarne zdravstvene zaštite od pedijatara, liječnika opće i obiteljske medicine. Zato je i osmišljen program „Savjetovališta za djecu – prijatelji dojenja" UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. U Hrvatskoj se samo 30 posto žena uključuje u organizirani oblik edukacije na trudničkim tečajevima, kakvi su organizirani i u Čakovcu, ali su zbog nedostatka novca ukinuti!

Malo je poznato da su upravo u Međimurju 1998. godine pokrenute prve grupe za potporu dojenja, kakvih danas u Hrvatskoj ima više od 120. Na svjetskim pedijatrijskim kongresima takav način edukacije naziva se i citira kao “hrvatsko iskustvo”! U Međimurju djeluje devet grupa, od kojih je najnovija ona u Prelogu. Nekad je svako naselje imalo takvu grupu, no odlaskom patronažne sestre Marije Mesmar, one su prestale djelovati. Sad su ponovno pokrenute uz podršku patronažne sestre Ivane Škvarić-Matošić. Majke se okupljaju svake prve srijede u mjesecu u 10 sati u Domu kulture.

Dr. med. Lj. Slaviček kaže da ju je na uključivanje u UNICEF-ov projekt potaknulo to što je uvidjela da veći dio koraka kao liječnica ionako provodi. 

– Pratimo buduću majku, majku, dijete, oca... Zapravo cijelu obitelj. Naš je posao raditi i na prevenciji zdravlja – kaže. Ispred ordinacije uz pomoć medicinske sestre Mirjane uredila je kutak za majke i djecu. Jedan od koraka koje je trebalo ispuniti je i podupiranje grupa za potporu dojenja.

– Savjetovalište za djecu oblik je preventivnog rada, a zadatak je praćenje rasta i razvoja dojenčadi i male djece te prevencija bolesti – objašnjava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije