Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mlada risovica, pronađena sa slomljenim zubima, ponovo krstari šumama Gorskog kotara

Stručnajci nam kazuju kako ti očnjaci risu predstavljaju razliku između života i smrti. Naime, oni se u prirodi pretežno hrane srnama, a očnjaci su im neophodni za lov. Dakle,  sa slomljenim su očnjacima risovi u prirodi osuđeni na smrt od gladi.
06. travnja 2020. u 11:16 1 komentara 885 prikaza
Foto: Vedran Slijepčević
Pogledajte galeriju 1/15

Risovica Martina ponovo krstari šumama Gorskog kotara, a sretnu vijest otkrili su nam ljudi koji su proteklih mjeseci uložili nadljudske napore u spašavanje njezina života.

spašavanje OD izumiranja Treći ris iz Rumunjske bit će pušten u NP-u Paklenica

Risa je kraj Zagorja kod Ogulina početkom studenoga prošle godine uočilo više mještana. Nije uobičajeno da mladi risovi prilaze naseljima, pa je sve ukazivalo na to je mladunče izgubilo majku te da bez ljudske pomoći neće preživjeti. O svemu je obaviješten Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, a po njegovoj uputi lovci iz lovačkog društva "Srnjak" Zagorje su na sebe preuzeli odgovoran zadatak – pratiti kretanje risa i dojaviti njegovu lokaciju članu Interventnog tima Vedranu Slijepčeviću.

„Uočili smo lokaciju na koju ris dolazi, te nakon cjelodnevnog hvatanja uspješno obavili zadatak. Životinja je bila vrlo izgladnjela i trebala je hitnu pomoć ljudi. Utvrđeno je da se radi o ženskom mladunčetu u dobi oko šest mjeseci i mase šest kilograma“, kazao nam je Vedran Slijepčević, član Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i predavač na Veleučilištu u Karlovcu.

S obzirom da se sve odigralo na Dan svetog Martina, risovica je dobila ime Martina.

Kako bi joj se povećale šanse za preživljavanje, ali i kako se ne bi navikla na blizinu ljudi, risovica je odmah prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak.

„Noć u kojoj je mala iznemogla Martina uhvaćena, bila je vrlo vlažna, hladna i vjetrovita. Dolazak zime značio je da risovici uz sigurno skrovište trebamo osigurati i dosta kvalitetne hrane. Martina nam je na brizi zahvaljivala na najbolji mogući način – oporavljala se od izgladnjelosti i intenzivno rasla”, rekao je Vedran Slijepčević.

poslovni put Ris Doru iz Hrvatske 'pobjegao' u Sloveniju

U koordinaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike o Martini su se nekoliko mjeseci predano brinuli djelatnici Nacionalnog parka Risnjak uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Početkom veljače procijenjeno je da se risovica može vratiti u prirodu, pa su članovi Interventnog tima za vuka i risa s djelatnicima Zoološkog vrta Martinu uspavali i krenuli je detaljno pregledavati. Odlično se oporavila i težila je 13 kilograma, ali gornji su joj očnjaci bili slomljeni. Vjerojatno zbog gladovanja tijekom intenzivnog rasta nije uspjela razviti dovoljno čvrste očnjake, pa ih je lako slomila.

Stručnajci nam kazuju kako ti očnjaci risu predstavljaju razliku između života i smrti. Naime, oni se u prirodi pretežno hrane srnama, a očnjaci su im neophodni za lov. Dakle,  sa slomljenim su očnjacima risovi u prirodi osuđeni na smrt od gladi.

Zbog lošega stomatološkog nalaza odgođeno je puštanje risovice u prirodu, a stručni tim koji se o njoj brinuo, našao se pred novim izazovom. Danima su se konzultirali s eminentnim stručnjacima s područja veterinarske stomatologije iz Hrvatske i inozemstva kako bi se pronašao način da se risovici pomogne. I pronađen je.

Martina je dovezena u Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je po prvi je put u Hrvatskoj na risu izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te ojačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati, a iza njega je stajao kirurško-stomatološki tim Mirta Vučković dr.med.vet. i Andro Stipetić dr.dent.med. Potreban stomatološki materijal i instrumentarij  te plan terapije osigurala im je Ordinacija dentalne medicine Stipetić.

Od zahvata se Martina brzo oporavila u svojoj nastambi i prije tri je tjedna puštena u prirodu. Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici istraživači kontinuirano prate njezino kretanje, prehranu i zdravlje. Bili su spremni uskočiti, ako zatreba, nos rećom  trenutačno je to nepotrebno.

Ris Doru NASELJAVANJE RISOVA IZ RUMUNJSKE Doru prate GPS ogrlicom. Uz hrvatsku granicu pušten i Goru

Martina se u prva tri tjedna slobode kretala oko Nacionalnog parka Risnjak i hranila ostacima jednog uginulog jelena kojeg je pronašla. U blizini su postavljene fotozamke zahvaljujući kojima se može vidjeti  risovicu u prirodi i njeno dobro stanje.
„ Zasad vjerojatno lovi uglavnom manji plijen poput ptica, glodavaca i malih zvijeri jer joj za onaj krupniji poput srna ipak još treba malo iskustva. I to će lako steći.“ – kazuje nam V. Slijepčević koji dodaje kako je risovica dobrog je zdravlja te će uskoro proslaviti prvi rođendan.

Prema posljednjim podacima s ogrlice, Martina posljednjih dana boravi u Sloveniji, a o tome su odmah obaviješteni i slovenski istraživači risova s kojima naši istraživači usko surađuju.

U Hrvatskoj inače živi između 40 i 60 risova, a kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zahvaljuje svima koji su doprinijeli oporavku Martine. U toj su skupini i oni koji su pomagali donacijom  mesa divljači za njezinu prehranu. To su predsjednik Županijskog lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar, lovnik Bruno Brovet iz lovišta Snježnik, lovci iz lovačkog društva "Golub" Sveta Jana kod Jastrebarskog te poduzetnik Tvrtko Mikulić iz Velike Gorice.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Brodski Varoš: U gnijezdo rode Malene sletio rodan
Slavlje u B. Varošu
Klepetan se vratio Malenoj, Stipa presretan: Naša veza je neraskidiva!
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije