Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Treći ris iz Rumunjske bit će pušten u NP-u Paklenica

Ris će biti opremljen telemetrijskom ogrlicom kako bi se moglo pratiti njegovo kretanje.
18. siječnja 2020. u 20:45 9 komentara 1144 prikaza
Foto: LIFE Lynx

U Karpatima u Rumunjskoj uhvaćen je ris koji će biti premješten u Dinaride u projektu spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja. Rumunjski stručnjaci uhvatili su odraslog mužjaka teškog 26 kilograma, koji će u karanteni provesti 30 dana.

Bjeloglavi sup Zaštićene vrste Bjeloglavog supa, risa, pastrve, riječnu kornjaču... treba početi štititi i u praksi

– Nakon što se utvrdi da je potpuno zdrav, počinje planiranje prijevoza. Planirano mjesto ispuštanja za idućeg risa je na području Nacionalnog parka Paklenica – kažu organizatori projekta Life Lynx. Dobivena je već podrška lovačkih saveza Zadarske i Ličko-senjske županije, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i suradnika na terenu u Lici. Ris će biti opremljen telemetrijskom ogrlicom kako bi se moglo pratiti njegovo kretanje.

To je treći ris iz Rumunjske koji će u sklopu projekta biti premješten. Ris Doru koji je pušten u Nacionalni park Risnjak u svibnju prošle godine početkom lipnja prešao je hrvatsko-slovensku granicu i od tada boravi u Sloveniji. Zadržava se na području Javornika. Drugi ris, Goru, koji je također u svibnju pušten u Sloveniji, uspostavio je svoj teritorij na Maloj gori, gdje se povezao sa ženkom Tejom koja tu živi otprije.

poslovni put Ris Doru iz Hrvatske 'pobjegao' u Sloveniju

Teja je okotila mladog risa, a nagađa se da je otac upravo Goru. Cilj projekta i jest dovođenje “svježih” gena iz Rumunjske i Slovačke, kako bi se zaustavilo izumiranje populacije risa zbog parenja krvnih srodnika na području Hrvatske, Slovenije i Italije.

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
  • franjo2:

    Treba još ovaca poklati.Nije dovoljno što vukovi i medvjedi jadnim seljacima kolju ovce i krave sada još i ovu zvjerku razmnožiti.

  • 215794:

    Luda kuca samo nam treba risova zmija vukova medvjeda tako da i zadnji covjek bjezi iz sela ako jos ima bjezati kud po meni to je ludost

  • juma:

    Cemu naseljavanje kada ni ovi zivotinjski migranti ne zele ostati u Hrvatskoj nego ilegalno prelaze u Sloveniju?