Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zna s formulama

Mlada fizičarka iz Kutine reda uspjehe diljem svijeta

'katja02_ruk_sis_020811'
''
04.08.2011.
u 12:42

18-godišnja Katja Kustura nije se nikada nadala da će zbog svog izvrsnog znanja iz fizike moći proputovati pola svijeta

Mlada Kutinjanka, učenica 15. zagrebačke gimnazije, Katja Kustura (18) jedna je od najboljih mladih fizičarki u Hrvatskoj. To je dokazala ovo ljeto koje će pamtiti odličnim nastupima na Kupu fizike u Iranu, te Olimpijadi u Tajlandu. Katja, čija se obitelj 1988. godine iz Jajca doselila u Kutinu, se netom vratila s posljednjeg natjecanja na kojem je pokazala, i dokazala, svoje znanje.

Kao članica gimnazijske reprezentacije Hrvatske s još četiri djevojke osvojila je brončano odličje na Svjetskom kupu iz eksperimentalne fizike u Iranu. Na natjecanju je sudjelovalo 20 ekipa sa ukupno 100 natjecatelja, pa je uspjeh državne vrste Hrvatske tim značajniji. Što je najvažnije Katja je na tom natjecanju prezentirala dva svoja rješenja iz fizike.

Prije toga, od 10. do 17. srpnja Katja je sudjelovala i na Olimpijadi iz fizike na Tajlandu gdje je u oštroj konkurenciji osvojila četvrtu nagradu, ali i titulu misice Olimpijade. Za postignuća u Iranu i Tajlandu Katja je primila brojna priznanja organizatora.

– Fizika mi jako dobro ide, imam odličan uspjeh u školi, pa ću i nastaviti školovanje na području fizike, matematike i geofizike. Nastavit ću studij do razine doktora znanosti i bavit ću se znanstvenim radom, rekla nam je ova simpatična Kutinjanka koju smo zatekli dok je dva dana boravila u Kutini. Naime, odmah nakon razgovora s nama otputovala je na kamp fizike u Valjevo gdje ostaje 14 dana, a zatim putuje na druženje fizičara u Tursku.

Za sada Katju školuju roditelji, otac Zoran koji je nastavnik fizike, te majka trgovkinja. Unatoč ovako značajnim rezultatima do sada nije dobila ponudu za stipendiju, a ponuda za neko radno mjesto se također ne spominje, no nesumnjivo je da će u nastavku školovanja biti takvih ponuda.

U slobodno vrijeme voli Katja prošetati s kolegicama, pročitati dobru knjigu ili otići u kino, a nije se nadala da će zbog fizike proputovati ovoliko svijeta.

– Jedini su problem letovi avionom, ne bojim ih se, no jako dugo traju, pa je onaj od Pariza do Tajlanda trajao čak 11 sati, kazuje nam Katja Kustura pred kojom je uistinu svijetla budućnost.

Ključne riječi

Komentara 3

KO
kobidrugibio
14:10 04.08.2011.

svaka cast! samo sisaj!

SV
sveznalica100
17:42 04.08.2011.

Sve čestitke uz želje da si ostvari sve što zaželi.

CU
cutie
23:37 08.08.2011.

Svaka cast curi! Nije fizika lagan predmet. No neki ljudi su genijalci za pojedine predmete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije