Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spontano okupljanje

Mještani Viškova više ne žele biti smetlište grada Rijeke

prosvjed, Viškovo (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
21.10.2012.
u 17:22

Ne želimo više biti smetlište grada Rijeke, tražimo hitno zaustavljanje daljnjeg razvoja ŽCGO Marišćina jer svi znamo da je studija lažirana, kaže Josip Katalinić

U namjeri da spriječe ulaz na deponij budućeg Županijskog centra gospodarenja otpadom Marišćina za područje Primorsko-goranske županije, danas u popodnevnim satima ondje se spontano okupilo stotinjak stanovnika Općine Viškovo, nezadovoljnih raznim priopćenjima da su na području njihove općine osigurani uvjeti za zdrav život tehnikom baliranja i zakopavanja smeća u zemlju. Poručuju kako im je dosta, jer su svi njihovi dosadašnji apeli i pozivi na lokalnoj i državnoj razini ostali bez odgovora. Premda je riječ o spontanom okupljanju, prosvjednike je podržao Krizni Eko Stožer Marišćina.

- Ne želimo više biti smetlište grada Rijeke, tražimo hitno zaustavljanje daljnjeg razvoja ŽCGO Marišćina jer svi znamo da je studija lažirana. Već četiri mjeseca živimo u smradu i znamo da je to jako loše napravljeno. Tražimo zatvaranje deponija, hitnu reviziju eko-studije i zaustavljanje čitavog procesa dok se ne napravi nova. Tražimo i da netko politički i krivično odgovara za sve ovo što se događa u zadnja četiri mjeseca, odgovorni iz trgovačkog društva Ekoplus koji je nositelj ovoga posla. Mislimo tu na riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednika uprave Dušana Šćulca, Zlatka Komadinu, Zlatka Štoka i načelnika Viškova Gorana Petrca. Ovaj se projekt želi izgurati na silu, njegova je vrijednost procijenjena na sto milijuna eura. Mi ne znamo zašto oni to traže kada se primarnom selekcijom otpada može riješiti veliki dio korisnog otpada, unovčiti i učiniti da čitav posao bude isplativ. Ostajemo ovdje dok se naši zahtjevi ne ispune - kazao je okupljenima Josip Katalinić, predsjednik Kriznog Eko Stožera Marišćina - udurga Eko Kvarner Ogranak Halubje.

Kako bi se što prije organizirali i pružili podršku ljudima na terenu osigurali su dovoz hrane, pića i svih potrepština za boravak na otvorenom, jer kako su složno potvrdili, nemaju se namjeru povući.

Komentara 1

BA
balzac
11:02 22.10.2012.

Ovo je produkt nesposobne politike. Od 2001. osnovana je firma Ekoplus za gospodarenjem otpadom, od strane PG županije (župani Komadina i Vujić - SDP), grada Rijeke (gradonačelnik Obersnel - SDP) i općine Viškovo (načelnik Petrc-SDP) koji su u nadzornom odboru, direktno odgovorni i obmanjivali javnost kako će to biti suvremena deponija sa selekcijom, recikliranjem, mehaničkom i biološkom obradom otpada. Umjesto toga iskopali su 6 jama i otpad koji se može koristiti (papir, metal, plastika…) gaze bagerima i zatrpavaju u jame iznad izvora pitke vode u seizmički aktivnom području.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije