Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Mjesecima sam se pripremao za taj čin, htio sam joj olakšati muke'

Bilo je to ubojstvo iz milosrđa i zato kazna treba biti blaža, tvrde pravnici. Marijana je 2009. godine operirana u KBC-u Zagreb, nakon čega je dobila poremećaj cirkulacije u mozgu što je dovelo do nepokretnosti.
09. listopada 2012. u 21:50 57 komentara 661 prikaza
'Marijana_greguric1'
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što mu se zdravstveno stanje nešto popravilo, Josip Gregurić, koji je u ponedjeljak ujutro u sisačkom stanu jakom dozom tableta i rezanjem žila na zapešću najprije usmrtio svoju kćer Marijanu, a potom je na isti način i sebi pokušao oduzeti život, u utorak kasno poslijepodne dao je iskaz policiji.

– Pokušao sam svojoj nepokretnoj kćeri olakšati muke jer više nisam mogao gledati kako se pati. Mjesecima sam se pripremao za taj čin – rekao je uz ostalo Josip.

Kako neslužbeno doznajemo, Josip Gregurić uskoro će biti premješten u Neuropsihijatrijsku bolnici "Dr. Ivan Brbot" u Popovači, kako bi se nastavile psihijatrijske pretrage.

Zasad se nakon ubojstva 23-godišnje nepokretne kćeri Marijane i pokušaja samoubojstva oporavlja u sisačkoj Općoj bolnici. Nije podnesena ni kaznena prijava protiv Gregurića, potvrđuje nam županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak pa se ne može ni govoriti o kvalifikaciji samog kaznenog djela, o čemu će u konačnici ovisiti i kazna za oca koji je, prema vlastitom priznanju, teško bolesnu kći ubio kako bi joj olakšao muke.

Ublažavanje kazne

U to vjeruje i odvjetnik Veljko Miljević, koji kaže da se u Sisku dogodilo ubojstvu iz milosrđa koje se treba tretirati kao privilegirano ubojstvo, za što je predviđena manja kazna.

– Vjerojatno će ga prijaviti za ubojstvo, za što je minimalna kazna pet godina zatvora. No zakonom je propisano i da se ta minimalna kazna može ublažiti – tumači odvjetnik Miljević.

Dogodi li se to, a takav prijedlog može postaviti i tužitelj, kazna u konačnici može biti godina dana zatvora.

Da će Josipu Greguriću u sudskom postupku olakotna okolnost biti činjenica da je njegova Marijana bila u vegetativnom stanju, vjeruju i odvjetnici Branko Šerić i Ante Madunić:

– Prije bilo kakve odluke nužno je sagledati sve okolnosti koje su dovele do ove tragedije. Ne smije se ići na ishitren zahtjev – upozorava odvjetnik Šerić, dok odvjetnik Madunić kaže da je Gregurić zacijelo bio očajan zbog tragedije koja je nakon Marijanina obolijevanja pogodila njihovu obitelj.

Dogodilo se to 2009. godine, doznajemo na Odjelu neurokirurgije KBC-a Zagreb, gdje je Marijana tada prošla tri iznimno složene i teške operacije mozga. Zahvate su radila tri neurokirurga. Njene su glavobolje, kažu liječnici, bile posljedica prirođene anomalije krvnih žila u središnjem dijelu mozga. Nakon operativnih zahvata djevojka je doživjela poremećaj cirkulacije u mozgu koji je uzrokovao nepokretnost. Neurokirurzi objašnjavaju da je riječ iznimno složenim zahvatima u kojima je rizik od komplikacija nakon operacija izuzetno visok. Prema njihovim riječima, Marijana se nakon zahvata i nastalih komplikacija nikada nije oporavila, no kakvo je njeno stanje bilo prije no što se otac odlučio na ubojstvo, ne znaju. Naime, nakon što je otpuštena iz KBC-a Zagreb, Marijana Gregurić nije se vraćala na kontrole.

Centar im je pomagao

U sisačkom Centru za socijalnu skrb doznajemo da je obitelj Gregurić bila uključena u sustav pomoći. Pokojna Marijana je, kao osoba u vegetativnom stanju, ostvarila pravo na 1250 kuna invalidnine, a majka Marija, nakon što je prekinula radni odnos u sisačkoj Željezari i posvetila se brizi za nepokretnu kćer, kao skrbnik je ostvarivala pomoć od 2500 kuna.

Tijelo Marijane Gregurić obducirano je danas u sisačkoj bolnici. Nakon toksikološkog nalaza znat će se je li umrla od trovanja tabletama ili je iskrvarila.

>>Ubojstvo iz ljubavi? Nepokretnu kćer ubio da bi je spasio muka

“Svojom tragedijom i boli nikoga n

“Svojom tragedijom i boli nikoga nisu htjeli opterećivati”

U Capragu, naselju u kojem živi obitelj Gregurić, na svakom se koraku prepričava tragični događaj. Majka Marija i sin Stjepan potpuno su se povukli.

– I inače je obitelj Gregurić živjela povučeno i mirno. Pogotovo otkako je Marijana ostala prikovana za krevet. Svojom tragedijom i boli nikoga nisu htjeli opterećivati. Čak nisu bili oduševljeni prijedlozima da se za Marijanu organizira humanitarna akcija. Ni sada ne znamo gdje su, vjerojatno su uz supruga i oca Josipa u bolnici – pretpostavlja susjeda obitelji Gregurić.

OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • hag je djelo komunjara:

    triba tuzit doktora koji ju operiro...

  • yurki200:

    kako i zašto ovaj novinar ima pristup povjerljivim podacima iz mupa? jel nije ta familija propatila dovoljno, ne treba im još da neke novine dižu tiražu na tuđoj nesreći

  • karambita:

    Razumijem oca koji je to uradio i ne bih ga kaznio.....to je ucinjeno u ocajanju...pa tko bi ubio svoju kcerku tek tako, iz hira. Postavlja se logicno pitanje....mozda ju je on spasio daljnih muka i patnji, jer to nije bio ... prikaži još! zivot za tu mladu djevojku...a otac to jednostavno nije mogao vise gledati ni psihicki izdrzati....vjerujem da mu nije lako i ako ga osude, to mu nece nista znaciti