Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mjere stroge štednje - Vlada će rezati mirovine!

Povlaštene mirovine smanjuju se od 10 do 15 posto, ali radničke se neće dirati. Božićnica i regres za državne službenike i javne službe samo čudom mogu preživjeti rezanje.
09. ožujka 2010. u 09:10 266 komentara 6 prikaza
Umirovljenici
Foto: Zvonimir Pandža/VLM

Povlaštene mirovine, poslije poticaja poljoprivrednika, sljedeće je što će Vlada srezati ne bi li smanjila proračunske rashode. Kako se neslužbeno može čuti, riječ je o rezanju troškova za mirovine od oko milijardu kuna, pa se očekuje da bi sve kategorije povlaštenih mirovina uskoro mogle biti smanjene u prosjeku od 10 do 15 posto.

– S izdacima za mirovine treba nešto napraviti, ali kako linearno rezanje svih mirovina ne dolazi u obzir, sve vodi prema tome da se režu povlaštene. Ako bi se uštedjela milijarda kuna, to bi bila velika ušteda jer se za povlaštene mirovine izdvaja oko sedam milijardi – kaže izvor blizak Vladi.

O tome će se u idućih nekoliko dana održati niz sastanaka, najprije s partnerima u vladajućoj koaliciji, a poslije toga, prije formalne objave, i sa socijalnim partnerima.

 Na redu socijalne naknade

 Na tim se sastancima ne mogu očekivati bilo kakva protivljenja jer su baš svima u zemlji povlaštene mirovine trn u oku. Sindikati bi jedino mogli inzistirati na tome da rezanja budu pošteđene povlaštene mirovine rudara i radnika koji su radili s azbestom.

 Od koalicijskih se partnera ne očekuju prigovori. Dapače, premijerka i njezin tim na spomen rezanja povlaštenih mirovina od partnera mogu očekivati tek naputak: režite značajno.

 Osim mirovina, u naletu proračunskih rezova na zagrebačkom Markovu trgu sve se ozbiljnije razmišlja i o uvođenju reda u socijalne naknade.

 Prema jednoj ideji, pravo na bilo kakve oblike pomoći u naravi ili novcu izgubili bi oni koji u svojim imovinskim karticama imaju luksuzne nekretnine i pokretnine.

 Drugim riječima, iznosi socijalnih naknada ostali bi netaknuti, ali bi se, kaže izvor iz Vlade, prorijedili korisnici. U tome se mogu očekivati milijunske uštede, ali kolike, to treba tek izračunati.

 U dijelu socijale zacijelo se neće dirati rodiljske naknade i pomoći koje spadaju u pronatalitetne mjere kao što su naknada za novorođenče, pronatalitetni dodatak i dječji doplatak.

 Plaće sigurne

 Revidiranje je radničkih prava državnih službenika i zaposlenih u javnim službama neupitno. Prvi je sastanak o tome već održan, ali sindikati su apriorno odbili svako diranje u stečena radnička prava. Ipak, božićnice i regresi samo bi čudom mogli ostati na sadašnjoj razini.

U kuloarima se spominje rezanje 50 posto. Kako se jučer moglo čuti, taj postotak nije dogovoren niti ozbiljnije raspravljen i ovisit će većim dijelom o dogovoru sa sindikatima. Večernjakov izvor kaže kako je na stolu i naknada za prijevoz državnih službenika te zaposlenih u javnim službama. Ipak, o rezanju njihovih plaća nema govora.

Povlašteni političari, borci NOR-

Povlašteni političari, borci NOR-a, akademici, oboljeli od azbestoze

Povlaštenu mirovinu, odnosno mirovinu koja nema veze s uplatama u mirovinski ni s godinama staža, imaju saborski zastupnici, branitelji, članovi HVO-a, borci NOR-a, pravosudni policajci, članovi nekadašnjega Saveznoga izvršnog vijeća, sveučilišni profesori, ali i rudari te radnici koji su radili s azbestom. Njihova je mirovina dvostruko veća od prosječne i prima je više od 180.000 Hrvata. Za njihovu isplatu država izdvaja oko sedam milijardi kuna.

Najniže mirovine u kategoriji povlaštenih imaju pripadnici Hrvatske domovinske vojske (domobrani) i one iznose 2210 kuna, a najviša su primanja saborskih zastupnika i umirovljenih članova Vlade – 9321 kunu.

Među povlaštenima najviše je branitelja te sudionika NOR-a kojih je, 65 godina poslije završetka Drugog svjetskog rata još uvijek vi

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • veki_zg:

    reži reži !!

  • -obrisani-:

    oskar Svaku vlast biraju umirovljenici kao najjača interesna skupina u ovom društvu.

  • istima:

    Da, slažem se ....Tito je najveći Hrvat- zločinac svih vremena.