Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskrs po julijanskom kalendaru

Mitropolit Porfirije: Različitosti postoje da bismo se međusobno dopunjavali

Crkva Sv. Spasa Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
12.04.2015.
u 16:32

Uskrs danas slave vjernici koji ga slave po julijanskom kalendaru

Predvodeći arhijerejsku liturgiju na Uskrs po julijanskom kalendaru mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je kako „Krist nije došao da donese novu ideologiju, novu filozofiju, nije došao popraviti ekonomske uvjete života, ni popraviti političku situaciju ili donijeti novu metodu za postizanje psihofizičke sigurnosti i stabilnosti, već je došao upravo zbog onoga što je i najveća i najdublja potreba svakoga od nas, najveći neprijatelj čovjeka je smrt, i Krist je zato došao“.

- Gospodin nam je dao svoju ljubav kao put jedinstva i općenja. Gospodin nam nije dao različitosti da se suprotstavljamo jedni drugima, da bismo na osnovu njih bili isključivi u odnosu na druge. Različitosti postoje isključivo i samo da bismo dopunjavali jedni druge, da bismo imali jedni drugima što dati – rekao je mitropolit Porfirije, čestitajući Uskrs tradicionalnim pozdravom „Hristos voskrese – uistinu voskrese“.

>> Srpska pravoslavna crkva: Stepinac sveti, a papa u Jasenovac 

>> 'Paljenje zastave nekršćanski je čin!'

Komentara 8

TH
thekurcula
08:13 13.04.2015.

Samo kratki komentar o tvrdnji u tekstu da "danas Uskrs slave oni koji ga proslavljau po Julijanskom kalendaru". Mogli bismo reći da to delimično jeste tačno, ali ne i u potpunosti. Naime, kad tako šta kažemo za Božić onda too jeste potpuno tačno jer dan slavljenja Božića ovisi samo, i isključivo, od toga da li se primenjuje Gregorijanski ili Julijanski kalendar. Kod Usksa je ipak malo drugačije i nije samo kalendar presudan. Dokaz da je to tako je i činjenica da dosta Pravoslavnih Crkvava (grčka i bugarska, na primer) primenjuju Gregorijanski kalendar, i Božić slave istog dana kad i katolička crkva, no svejedno Uskrs ove Crkve slave danas, kad i osve ostale Pravoslavne Crkve. Zato nije koretno reći da Uskrs danas proslavlju oni koji ga slave po Julijanskom kalendaru, jer rečene crkve,(grčka, bugarska i dr.) to ne rade, Juče i danas je Pravoslavni Uskrs, bez obzira koji kalendar primenjuje neke pomesna Pravoslavna Crkva.

DU
Deleted user
17:25 12.04.2015.

svi ste vi delani na isti kalup.prodajete maglu da bi na racun priglupog puka orgijali i bogu dane krali.cim se musko pocne u duge haljine oblaciti , nekaj ni v redu sa njim....institucije za kontrolu naroda.

BA
bakulušić
23:07 12.04.2015.

Sretan Uskrs svima koji slave po julijanskom kalendaru! Moram izraziti svoju radost što nema nijedan negativni komentar osim ova dva od borbenih ateista. Ovo je dokaz da u Hrvatskoj nema nesnošljivosti i mržnje i da su u zabludi svi koji tumače suprotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije