Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMETNI PREKRŠAJ

Mislite da ste prebrzo vozili pored kamere? Evo kada bi mogli dobiti obavijest na kućnu adresu

U Podorljaku postavljene nove kamere za nadzor brzine
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
18.12.2022.
u 14:35

Na vremenski rok dostave obavijesti može utjecati i broj počinjenih prekršaja na određenoj lokaciji i raspoloživi broj službenika koji su zaduženi za procesuiranje spomenutih prekršaja u nadležnoj policijskoj postaji - ističe MUP

Sve je više kamera za snimanje prometnih prekršaja, a mnoge zanima koliko je vremena potrebno da na kućnu adresu stigne obavijest o prekršaju, primjerice prebrzoj vožnji, te informacija o iznosu kojeg treba platiti. Kako su iz MUP-a istaknuli za Reviju HAK, procesuiranje prekršaja i slanje poštanske dostave s obavijesti o počinjenom prekršaju na adresu vlasnika vozila s kojim je počinjen prekršaj moguće je, s obzirom na korištenje informatičke tehnologije, provesti vrlo brzo nakon počinjenja prekršaja.

U članku 13. Prekršajnog zakona, navodi MUP, propisano je da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, odnosno nakon tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obvezan izdati prekršajni nalog.

- Zastara prekršajnog progona počinje teći danom kad je prekršaj počinjen. Također smatramo važnim napomenuti kako policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju bez obzira na zakonom propisani rok prekršajnog progona, međutim, vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima koje proizlaze iz propisane procedure utvrđivanja prekršaja i dostave obavijesti, utvrđivanju stvarnog prebivališta ili boravišta osobe, pronalaska osobe na prijavljenoj adresi i sl. Jednako tako na vremenski rok dostave obavijesti može utjecati i broj počinjenih prekršaja na određenoj lokaciji i raspoloživi broj službenika koji su zaduženi za procesuiranje spomenutih prekršaja u nadležnoj policijskoj postaji - ističe se. 

- Međutim, s obzirom da se sada postupak provodi gotovo u potpunosti korištenjem informatičke tehnologije i da je veći dio postupka automatiziran, procesuiranje prekršaja i slanje poštanske dostave s obavijesti o počinjenom prekršaju na adresu vlasnika vozila s kojim je počinjen prekršaj moguće je provesti vrlo brzo nakon počinjenja prekršaja, istog ili sljedećeg radnog dana. Naime, u slučajevima kada u kritično vrijeme vozilom nije upravljao vlasnik, rok dostave obavijesti počinitelju prekršaja dodatno se produljuje ovisno o postupanju vlasnika vozila nakon zaprimanja obavijesti – javljaju iz MUP-a.

 

Komentara 2

Avatar gusjenica
gusjenica
16:51 18.12.2022.

Nakon 4 godine...četiri godine ? To ne da je puno i previše , to je uvredljivo dugo. Sramota za bilo koju administraciju.

Avatar Cantor
Cantor
17:20 18.12.2022.

Ako obavijest ne stigne najkasnije u roku od 15 dana onda ne vidim zašto bi se netko bio dužan sjećati tko je tada vozio auto? I kako uopće sud može nekome presuditi za prekršaj kada se ne zna koliko uopće istovjetnih prekršaja u tom trenutku postoji. Jednostavno se je nemoguće obraniti pod tim uvjetima. To je perverzija pravde i pljačka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije