Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća hrvata u italiji

'Mislila sam da nitko nije preživio. Bus se počeo tresti i škripati'

nesreća
Foto: Talijanska policija/Facebook, VL
1/7
01.05.2014.
u 20:09

Pomorac Matijas Grbavac na put u Rim krenuo je s djevojkom Barbarom Roso. Nedavno se vratio s broda... Oboje su iz Trpnja na Pelješcu. Matijas je bio pomorac, a Barbara je studentica na Hotelijerskom fakultetu.

Prvosvibanjsko putovanje u Rim završilo je kobno za Matijasa Grbavca (27) koji je poginuo u četvrtak u 3.04 sata kada je autobus na kat prijevozničke tvrtke Darko tours sletio s autoceste A13 Bologna – Padova u Italiji između Ferrare i Alteda.

Putovanje će po lošemu pamtiti njegova djevojka Barbara Roso (22) koja je u trenutku nesreće sjedila pokraj njega, kao i još 74 putnika koja su se u aranžmanu putničke agencije Alga Travel na Praznik rada zaputila iz Zagreba na četverodnevni posjet talijanskoj prijestolnici. Čak su 73 putnika ozlijeđena, a najteže je prošla djevojka kojoj je noga slomljena na dva mjesta. Osim nje, teško je stradalo još dvoje putnika koji su slomili ruku i šaku, dok su drugi uglavnom prošli s modricama i ogrebotinama.

“Moramo se maknuti”

– Autobus se počeo tresti, škripati, u jednom trenutku učinilo mi se kao da letimo zrakom. Drijemala sam kada me razbudila vriska putnika, u zraku se osjetio snažan miris benzina. Zgrabila sam prijateljicu koja je sjedila pokraj mene i krenule smo se izvlačiti iz busa. Čovjek koji je sjedio iza nas uspio je razbiti staklo kroz koje smo onda izašle van. Njoj je krvarila noga i glava, a ja sam po odjeći imala tragove krvi, ali nisam obraćala pozornost na to. Samo sam razmišljala da se moramo što prije odmaknuti od busa jer mi baš i nije bilo svejedno zbog mirisa benzina koji je postajao sve intenzivniji – prepričala nam je jedna od putnica iz autobusa.

Foto: Facebook/ Naš potok

Foto: Facebook

Čim su se odmaknule od autobusa, nazvala je 112. Za otprilike pet minuta na mjesto nesreće stigli su hitna, policija i vatrogasci. Počela je akcija izvlačenja onih putnika koji nisu uspjeli sami izaći iz prevrnutog autobusa.

– Sva sreća što smo bili na gornjem katu, pomislila sam, jer je dolje izgledalo kao da nitko nije preživio, sve je bilo krvavo, zgnječeno, razbacano... Vatrogasci su u jarak na kojemu je bio bus postavili ljestve i pomagali unesrećenima, liječnici su nas sve pregledali i nakon toga počeli su nas razmještati u okolne bolnice – rekla nam je putnica.

Foto: Jelena Vuković

Grafika: Jelena Vuković

Napominje da se talijansko osoblje ponašalo izuzetno korektno, da su ih ponudili kavom, hranom i pićem te im pokušali pomoći koliko su mogli. Većina putnika iz autobusa nije uspjela uzeti torbe, dokumente i novčanike pa su im u međusobnoj komunikaciji pomagali oni rijetki koji su uzeli mobitele. Vatrogasci su cijeli dan u četvrtak iz prevrnutog autobusa vadili torbe i druge stvari koje su putnici u panici i metežu koji je nastao ostavili tamo.

Pomorac i studentica

Vijest da je u prevrtanju autobusa u Italiji poginuo njihov sumještanin, 27-godišnji Matijas Grbavac, rastužila je cijeli Trpanj na Pelješcu, a mladićeva je obitelj shrvana. Matijas, inače pomorac koji se nedavno iskrcao i bio na odmoru, na putovanje u Rim uputio se s djevojkom Barbarom Roso, također Trpanjkom, koja inače živi u Lovranu i studira na opatijskom Hotelijerskom fakultetu. Djevojka je, kako je prenio njen stric, lakše ozlijeđena, no šokirana strašnim gubitkom koji je pretrpjela.

– Matijas i Barbara bili su skladan par, baš su se našli, a oboje tu iz mjesta, dugo su bili u vezi – kaže stric ponavljajući da je Matijasova smrt velika tragedija i gubitak za njegovu i Barbarinu obitelj i bližnje. Barbarine roditelje vijest o nesreći u Italiji zatekla je na putu pa su odmah krenuli u Bolognu kako bi bili uz kćer u bolnim trenucima.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Komentara 6

GL
gigi.lamorozo.9
08:19 02.05.2014.

Saka riječ osim tragedija tu je suvišna.Nažalost takve se nesreće dešavaju baš sa busevima i hvala dragom bogu da nije više ljudi poginulo ili teže nastradalo,obitelji poginulog mladića moja iskrena sućut.

SC
schteff
11:08 02.05.2014.

darko tours ??? koliko je vozač vozio prije nesreče ????

OB
Objektivno...
14:03 03.05.2014.

Šta kaže feršo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije