Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik Ustavnog suda Šeparović djelomično plagirao doktorsku disertaciju

"Radi s o nekorektnom prenošenju, prepričavanju i sažimanju tuđih tekstova", kaže se u mišljenju Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju
13. veljače 2018. u 16:28 16 komentara 505 prikaza
Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju Ivica Vilibić, potvrdio je Hini vjerodostojnost u medijima objavljenog mišljenja toga odbora u kojem se kaže da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni" čime je prekršio Etički kodeks.

Legalna tvrtka ‘Za 400 kuna kupite akademski rad. Plagiranje? Nije, jer niste ga prepisali, samo ste ga platili’

"Radi s o nekorektnom prenošenju, prepričavanju i sažimanju tuđih tekstova", kaže se u mišljenju Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju od 23. studenoga 2017. donesenom po prijavi umirovljenog profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića.  

Miličić u prijavi primljenoj 1. veljače i dopunjenoj 17. veljače 2017., smatra da je Šeparović prepisao, odnosno plagirao doktorski rad pod naslovom "Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske".

Odbor je ocijenio prijavu Vjekoslava Miličića djelomično osnovanom i utvrdio da je prijavljeni prekršio članak 8. Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno njegov stavak 3. u smislu "plagiranja - prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora" bez navođenja izvora.

Iako ne postoji propisani način citiranja, a ponajmanje da sve što se citira treba biti u navodnicima, o tome postoji uvriježene akademska praksa, kao i Upute za izradu studentskih radova Alana Uzelca, koje je izdao Pravni fakultet u Zagrebu još 2002. godine, kaže se u mišljenju.

Predsjednik povjerenstva, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu Ivica Vlibić, kazao je da je mišljenje dostavljeno strankama i da se time nadležnost Odbora iscrpljuje. Odbor je donio mišljenje koje je neobavezujuću, kazao je i dodao da ne zna daljnju sudbinu toga postupka.

Također, Odbor je po prijavi Miroslava Šeparovića utvrdio da je Vjekoslav Miličić postupio protivno odredbama Etičkog kodeksa kad je kopije kaznene prijave protiv Šeparovića poslao na kućne adrese pojedinih sudaca Ustavnog suda, jer je "nedopustivo stvarati neprijateljsko akademsko okruženje uznemiravanjem".

Odbor je bio u središtu javnosti nakon što je u prosinca 2016. donio mišljenje da je tadašnji ministar znanosti Pavo Barišić preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore.

Stručnjaci: “Žalosno je to kontinuirano ponižavanje Ustavnog suda!”

Ustavni sud 25. travnja 2017. donio je odluku da postoji formalna nezakonitost i neustavnost Izmjena i dopuna Etičkog kodeksa Odbora, u postupku ocjene ustavnosti i zakonitosti Izmjena i dopuna Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, koju je u listopadu 2016. pokrenuo rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Odbor danas radi s pet članova, budući da su četiri podnijela zahtjev Saboru za razrješenjem. Sabor nije raspravljao o njihovim zahtjevima, niti je još imao na dnevnom redu izvješće Odbora o radu za 2016. godinu, kaže Vilibić u zaključuje da unatoč tome Odbor funkcionira i radi u okvirima zakona.

Mišljenja Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o Šeparovićevoj disertaciji u utorak je u cijelosti objavio novinski portal Autograf, a Ustavni sud mišljenje, na upit Hine, nije komentirao.

miroslav šeparović POTVRDIO IH SABOR Tko su novi ustavni suci? Donosimo njihove životopise milijan brkić Odgođen završni ispit Milijanu Brkiću rok za diplomski 15. studenoga Gvozden Flego Marinko Jurasić Navikao sam da mi trolovi lijepe gadljive etikete, ali prof. Flego me razočarao
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar 123456
  123456:

  Jadno kao uostalom i Ustavni sud!

 • zarac:

  Domoljub plagirao? I sada je predsjednik ustavnog suda? Ja sam sada vrlo iznenađen.

 • Karloho:

  U Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ostali su samo drugovi koji nemaju legimitet ,polovina članova je dala ostavku još prije godinu dana...