Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski podrum

Miroslav Kutle u zatvor 2,8 godina zbog malverzacija u pretvorbi

'19.04.2010.,Zagreb - Zupanijski sud u Zagrebu.Sudjenje Josip Soic i drugi,slucaj Komercijalna banka.Miroslav Kutle. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
10.09.2010.
u 23:00

Tako je pravomoćno potvrđeno da se Globusu d.o.o. oduzima 1,212.588 kuna, koje je Kutlina grupa početkom 90-ih nezakonito stekla u dionicama Gradskog podruma.

Miroslav Kutle, koji je 1992. proglašen menadžerom godine, pravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma. To je prva pravomoćna osuđujuća presuda Kutli i, koliko je u javnosti poznato, i prva osuđujuća presuda u Hrvatskoj zbog nezakonite pretvorbe.

Plaćaju i sudske troškove

Od desetak procesa koji se godinama vode protiv Kutle dosad je samo jedan proces bio pravomoćno okončan, i to onaj u kojem je Kutle oslobođen 2007. zbog malverzacija Dione i Univerzala. Pravomoćnu presudu Kutli i šestero optuženih donio je zagrebački Županijski sud. Kutli je kaznu ublažio za četiri mjeseca zatvora jer je lani u prvostupanjskom postupku presudom sutkinje Rahele Sakač bio osuđen na tri godine zatvora. Kazna je ublažena i nekadašnjoj direktorici Globus interijera Nives Simeunović, koja je svojedobno bila nagrađena "Zlatnom kunom", i to za godinu i osam mjeseci zatvora, pa je sada osuđena na godinu dana zatvora. Ostalim optuženicima u slučaju Gradskog podruma kazne su ostale iste: Dragutin Mužić uvjetno je osuđen, Ilija Milišić dobio je godinu i tri mjeseca zatvora, a Mario Piškurić godina dana zatvora, dok su protiv Emilija Žubrinića i Marija Stepinca optužbe odbijene.

Što se tiče činjeničnog stanja same presude, tročlano vijeće Županijskog suda koje su činile sutkinja Lepa Singer, Sonja Brešković-Balent i Tatjana Ivošević-Turk zapravo je potvrdilo presudu sutkinje Općinskog kaznenog suda Rahele Sakač. Tako je pravomoćno potvrđeno da se Globusu d.o.o. oduzima 1,212.588 kuna, koje je Kutlina grupa početkom 90-ih nezakonito stekla u dionicama Gradskog podruma. Također, Kutle i ostali pravomoćno osuđeni moraju solidarno platiti 108.000 kuna troškove vještačenja te svaki od njih po 5000 kuna paušalnih troškova suda.

Kutle je inače uredno dolazio na suđenje u slučaju Gradskog podruma, što mu je cijenjeno olakotnim kod izricanja nepravomoćne presude, kao i činjenice da je otac dvoje malodobnika, te da je od počinjenja djela prošlo 17 godina. Otegotnim mu je uzeta količina kriminalne djelatnosti. Inače, nepravomoćnu presudu Kutli i ostalima sutkinja Sakač bila je obrazložila na čak 102 stranice, što je zasigurno olakšalo posao i višem sudu. Iako se Kutle žalio na tu presudu po svim osnovama tražeći da mu se suđenje ponovi ili podredno da ga se oslobodi, Županijski je sud detaljno i pedantno obrazložio zašto ne može udovoljiti njegovoj žalbi, osim u dijelu u kojem mu je malo ublažio kaznu.

Proces vodile žene

"Sud smatra da je opravdano Kutli donekle smanjiti kaznu zatvora za četiri mjeseca jer, unatoč vodećoj ulozi Kutle u kriminalnoj aktivnosti, kod izricanja prvostupanjske presude od tri godine zatvora nije u dovoljnoj mjeri došla do izražaja okolnost proteka vremena od izvršenja kaznenog djela (17 godina, op.p.) te podaci iz kaznene evidencije da se Kutle ponovno ne pojavljuje kao počinitelj kaznenih djela", obrazlaže Viši sud.

Nakon ovakve presude sutkinja će poslati nalog za izvršenje zatvorske kazne sucu za izvršenje kazne zatvora na zagrebački Županijski sud koji će pozvati Kutlu i odrediti u kojoj će kaznionici izdržavati kaznu. Kutle ima još na raspolaganju mogućnost da koristi izvanredni pravni lijek Vrhovnom sudu, ali to neće utjecati na izvršenje kazne zatvora. Dodajmo da je u slučaju Gradskog podruma, uz četiri sutkinje koje su se bavile spisom protiv Kutle i ostalih, i tužiteljica bila žena – Mirna Rukavina.

Komentara 108

MR
mravac
15:50 11.09.2010.

Birtaš Kutle Uništio je toliko poduzeća da mu ni doživotna nebi bila dovoljna.!

Avatar morski covik 1
morski covik 1
23:04 10.09.2010.

Zločin se isplati! Pa di moš\' zaradit milione, a onda još samo 2,8 god na teret poreznih obveznika čekat da ti kamate pojačaju dobro pohranjenu i sakrivenu glavnicu...

PI
Pippo9
14:09 11.09.2010.

Policija i pravosuđe rade svoj posao i nitko neće biti izuzet od kazne ako je kršio zakon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije