Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Za Hrvatsku je arbitražni sporazum nevažeći. Nemamo više što objašnjavati'

– Postupak je bio kontaminiran zbog pokušaja prijevare sa slovenske strane – rekao je Kovač
04. prosinca 2015. u 18:40 13 komentara 1606 prikaza
Miro Kovač
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

– Za Hrvatsku je arbitražni sporazum nevažeći. Hrvatska nema više što objašnjavati – komentirao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač traženje Arbitražnog suda u Haagu da se Hrvatska još jednom izjasni o svom izlasku iz arbitraže o granici sa Slovenijom

– Na inicijativu HDZ-a ovog ljeta postignut je nacionalni konsenzus na temelju kojeg je Sabor jednoglasno izglasao obvezu Vladi da pokrene prestanak sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije. Jer je postupak bio kontaminiran zbog pokušaja prijevare sa slovenske strane. Vlada je postupila po tom zaključku i notificirala slovenskoj strani, Arbitražnom sudu i glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da izlazi iz tog sporazuma – rekao je Kovač te dodao da za Hrvatsku taj sporazum više nije na snazi. 

Rekao je ćemo sa Slovenijom naći drugo rješenje na temelju međunarodnog prava te da ima i drugih mehanizama i sudova.

Komentirao je i današnju, već četvrtu, prosvjednu notu koju je Hrvatska poslala Sloveniji zbog toga što nije uklonila žicu na granici.  – Žicu na hrvatskom teritoriju treba ukloniti. A one dvije granične točke, koje koriste naši državljani, treba otvoriti kako bi ljudi mogli normalno funkcionirati – zaključio je Kovač.

>>Arbitražni sud pet mjeseci nakon skandala sad opet želi razgovarati

>>Bivši slovenski arbitar Sekolec pod sumnjom da je namjerno sabotirao arbitražu

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Tehnička vlada već dva dana ni riječi o arbitraži. Zauzeta kupovinom mandata.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  može Pusićka svaki tjedan slati prosvjednu notu nema od toga ništa.treba poslati policiju da ogradu ukloni.gdje je sada dezerter i Ostoja Ranković ? svađali su se s Mađarskom koja je ogradu stavljala na svom teritoriju a popustljivi su Sloveniji koja gradi na našem.

 • Avatar banovina
  banovina:

  Slovenci vole Hrvatsku, od 2 milijuna Slovenaca dođe ih na Jadran 1.1 milijun, uz granicu sa Hrvatskom živimo kao "braća", ali politika je i na njihovoj strani isto kao i na našoj koja nema veze s mišljenjem naroda..