Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgraničenje

Arbitražni sud pet mjeseci nakon skandala sad opet želi razgovarati

04.12.2015.
u 12:30

Sud poziva da "vlade dostave ocjene pravnih učinaka" postupaka RH. Stav je RH da sud ima sve dokumente i sam može donesti zaključke

Arbitražni sud ima apsolutno sve dokumente i sve informacije na osnovi kojih sam može zaključiti da je arbitražni proces o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije nepovratno kontaminiran ponašanjem slovenske strane i arbitražnih sudaca.

Razvrgli smo sporazum!

Stav je to Hrvatske na poziv Suda da – više od pet mjeseci nakon što je Večernji list objavio kompromitirajuće snimke i transkripte komunikacije slovenske zastupnice i arbitra te više od četiri mjeseca nakon što je Hrvatska obavijestila Arbitražni sud da Zagreb izlazi iz postupka i počinje postupak razvrgavanja Arbitražnog sporazuma, što je sud ignorirao – usmeno iznese dodatne argumente o stajalištima vezanim uz proces u siječnju sljedeće godine. Slovenija je dobila termin u veljači i odmah ga prihvatila, ponavljajući stav da se sporazum ne može razvrgnuti.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova ne komentiraju poziv suda, uz kratko objašnjenje da je Hrvatska izašla iz postupka. Neslužbeno se među upućenima u problem može čuti da je poziv suda, koji tek sad želi razgovarati o meritumu problema, način da se Hrvatska "namami" ponovno u proces arbitraže. Pristajanje na takav poziv bilo bi i moralno i pravno upitno jer bi, po njemu, Hrvatska dala legitimitet i sudu i postupku. U teoriji – a odluka o tome bit će politička, i to na najvišoj razini, budući da je i Sabor jednoglasno donio odluku o izlasku iz sporazuma – ako Hrvatska ipak odluči iznijeti stajališta, prije toga će se pravno osigurati da takav postupak ne daje legitimnost sudu. U analizi poziva Arbitražnog suda, veliko iznenađenje izazvao je poziv da u tom izlaganju "vlade dostave sudu ocjene pravnih učinaka" hrvatskih postupaka.

– Pravilo "iura novit curia" (sud poznaje pravo) kaže da je sud dužan poznavati zakon te ga sam protumačiti i primijeniti. Neka primijene zakon i sami donesu zaključke – kažu nam sugovornici. Hrvatska ostaje pri odluci o razvrgavanju Arbitražnog sporazuma, pri čemu se poziva na članak 60. Bečke konvencije. Taj mehanizam dosad nije aktivirala nijedna država, već su države suspendirale sporazume.

Problem s novim arbitrima

U roku od godinu dana države se moraju dogovoriti o rješavanju spora. Ako to ne uspiju, glavni tajnik UN-a imenuje miritelje koji imaju vrlo ograničen mandat. Teoretski je moguće da paralelno traju oba procesa – arbitraža i mirenje, iako najnoviji sastav suda daje naslutiti da je raspuštanje možda realnije rješenje. Nakon što se predsjednik Međunarodnog suda Ronny Abraham povukao s mjesta arbitra, predsjednik suda Gilbert Guillaume imao je teškoća tražeći arbitre za popunjenje arbitražnog vijeća jer su redom odbijali tu dužnost distancirajući se od cijelog slučaja.

Komentara 3

JA
Jania
12:54 04.12.2015.

Potpuno ignoriranje je jedini pravi odgovor.

RO
rotšild
12:55 04.12.2015.

Na taj sud nikada nismo smjeli pristati a kamoli zbog pritisaka i ulaska u Europsku Masonsku Kaljužu.

BL
Blomberg
13:15 04.12.2015.

Sad se slovenci zure, koriste guzve dok je kod nas prepucavanje za Vladu, ali treba ih ignorirati, jer to njihovo prisvajanje nemoze biti bezobraznije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije