Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastank u Luksemburgu

Kovač: Proširenje malo koga zanima u EU

Miro Kovač
Foto: DPA/PIXSELL
18.04.2016.
u 17:12

Na pitanje je li ga netko od kolega ministara pitao za hrvatsko stajalište u vezi s otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima između EU i Srbije, ministar Kovač odgovorio je niječno

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak u Luksemburgu, gdje sudjeluje na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU-a, da proširenje malo koga zanima i da nitko nije spominjao pristupne pregovore sa Srbijom.

Na novinarsko pitanje je li ga netko od kolega ministara pitao za hrvatsko stajalište u vezi s otvaranjem poglavlja 23 u pregovorima između EU i Srbije, ministar Kovač je odgovorio je niječno.

 – Morat ću vas razočarati, to danas uopće nije tema. Općenito, proširenje nije tema, malo tko se  u EU zauzima za proširenje, osim nas Hrvata i nekoliko susjednih zemalja. U razgovorima s kolegama to nitko ne spominje – rekao je Kovač.

Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU sa Srbijom. Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haaškim sudom.

Ministar Kovač je rekao kako se nada da će Srbija nakon predstojećih izbora imati vladu koja će imati "proeuropski kurs i koja će ispunjavati poznate kriterije".

Šefovi diplomacija EU okupili su se u ponedjeljak na redovitom sastanku, a na dnevnom redu je Strategija EU prema Siriji, Iraku i prijetnjama ISIL-a, kao i odgovor na nedavne terorističke napade u Europi, kako pomoći stabilizaciji Libije te mirovni proces u Kolumbiji. Također se razgovora o odnosima s istočnim partnerima.

>>Hrvatska blokada srpskih pregovora s EU: 'Realno je da se poglavlje 23 otvori u lipnju'

Komentara 59

MA
makito
18:00 18.04.2016.

u Eu ne moze bilo tko, ima reda i ima uslova..ove "nase" medije pisu i lazi, ali je dobro da nasa vlada i narod t u e njihove prosrpske i proruske propagande ne vjeruje...tako je kako Kovac jazuje nitko nijee opterecen time dali srbija hoce ili nece da ispunjuje uslove, u EU malo tko je zainteresiran za prosirenje, ali mediji kao "vecernji i jutarnji moraju da sire propagandu jer su prosrpski redaktori i pisatelji usli u ova dva lobya za srbiju a rade i na tome da se zaboravi sto se zaboraviti nece dok je HJrvata koji su doziveli agresiju srbije

MA
makito
17:44 18.04.2016.

Dojam je takav da "vecernji i jutarnji" su okupirali srbijanci, Kunem se Bogom da ovi mediji, i neki drugi mediji rade na tome da Srbiju uvedu u Hrvatskoj kako su i sebe uveli u nekada casnim medijama a danas su ove medije loby za srbiju, jasenovac itd...ali su za zaborav agresiuje kao vukovar, Hrvatska,Bosna,Kosovo....dali ima netko tko moze ovim srbima koji pisu u ime Hrvatske da stane na put?

OB
ObrenM
18:13 18.04.2016.

Bezocna laz EU. Nakon sramotne ucjene hrvatske za ulazak u umjetnu i uskoro propalu tvorevinu,clanstvo je donjelo dobro samo "velikim"clanicama na celu sa frau.Nakon naseg ulaska (skinutih gaca)u EU vladari potlacenih su govorili,da smo mi vjerovatno zadnja drzava,koja je usla u clanstvo.Sada se vidi kako guraju Srbiju u clanstvo"velike porodice" sa uvjetima duplo manjim od nasih uvjeta.To svi vide osim Kovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije