Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emisija VL-a

Kovač o pozivu predsjednice Aleksandru Vučiću: To je hrabar potez

Miro Kovač u emisiji VL-a
Foto: VL
1/6
31.01.2018.
u 14:52

- Što se tiče Hrvatske i Srbije, dijalog je nužan i treba razgovarati o otvorenim pitanjima poput ratnog naslijeđa, agresije na Hrvatsku, kaže Kovač.

Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove i međunarodni tajnik HDZ-a, gostovao je u emisiji Večernjeg lista gdje se osvrnuo na potez predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja je pozvala u službeni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je poziv i prihvatio.

"Ja očekujem od predsjednice, ako i kada ugosti Vučića, da se dogodi jedan iskorak između Hrvatske i Srbije pogotovo kada se radi o teškim temama i to na području nestalih osoba", rekao je Kovač. "Morat će doći i do iskoraka kada je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji jer ako srpska manjina u Hrvatskoj ima zajamčena mjesta u Saboru onda je red da se ispoštuje ugovor koji je potpisan prije 14 godina i da naša manjina u Srbiji dobije konačno svoje mjesto u Skupštini", rekao je.

Na pitanje novinarke Ive Puljić-Šego je li Vlada zamjerila predsjednici, Kovač kaže da je Vlada preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova upozorila na to da treba biti odgovarajući trenutak.

"Osobno smatram da ako se posjet realizira da mora doći do iskoraka", ponovio je Kovač.

Kovač kaže da s obje strane postoji interes da se susret dogodi te da moramo rješavati otvorena pitanja. "Moramo sa Srbijom imati dijalog, ali se neke stvari moraju riješiti", rekao je. Na pitanje riskira li politički predsjednica tim pozivom, Kovač je rekao: "To je hrabar potez, slobodno se može reći. Voditi jednu državu je ozbiljna stvar".

"To će morati biti pravi posjet i morat će uključivati Vladu", zaključio je Kovač dodajući da je Hrvatska ozbiljna država.

Susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića trebao bi se dogoditi sredinom veljače.

- Što se tiče Hrvatske i Srbije, dijalog je nužan i treba razgovarati o otvorenim pitanjima poput ratnog naslijeđa, agresije na Hrvatsku. Bilo bi vrlo važno da se napravi jedan mali proboj, odnosno jedan iskorak i da se to i vidi, neka to bude pitanje hrvatske manjine u Srbiji. Bilo bi pozitivno i da manjina u Srbiji bude napokon zastupljena s mjestom u Skupštini Srbije – izjavio je danas u Saboru Kovač koji smatra da nitko ne bi trebao biti iznenađen ovim pozivom predsjednice, posebice jer je "logično kad se dogovaraju ovako kapitalne stvari, da se o tome vrše konzultacije i da svi akteri budu integrirani".

Miro Kovač u emisiji VL-a
1/10

Predsjednica Grabar-Kitarović jučer je obrazložila razloge poziva.

– Hrvatsko-srbijanska suradnja od iznimnog je značaja i za šire područje jugoistočne Europe te mora biti jamac trajnog mira i stabilnosti. Držim stoga da je sazrelo vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima. Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine ijednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Emisiju možete uživo pratiti na našem portalu te na Facebook stranici Večerenjeg lista.

Komentara 59

Avatar Francek007
Francek007
15:53 31.01.2018.

postoji snimka Vučićevog govora 1995. godine u Glini, koji ima sva obilježja četnikovanja. U tom svojem obraćanju pobunjenim Srbima, Vučić govori kako je Glina u Srbiji i kako će to ostati Srbija i kako to komentira naša Kolinda , tako što poziva tog lika da dođe u Hr na normalizaciju odnosa. Glogoški Klem gdje ste sada???

AR
anica.rendulic
16:44 31.01.2018.

v i d u m, zar još uvijek postoje takva glupa pitanja kad već svaki vrpček na grani zna da zakon prirode kaže Hrvati sa Srbima su potpuno suprotni elementi koji se apsolutno ni u kojem slučaju ne podnašaju. To znaći, jedni od drugih što dalje to je bolje....

CE
centirion
16:20 31.01.2018.

Naravno da je hrabar potez! Nije lako razumiti budalu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije