Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnici u Saboru

Reakcije na poziv Vučiću: 'Vanjska politika nam je glup, gluplji, najgluplji'

31.01.2018.
u 13:29

Milorad Pupovac smatra da je iznimno važno da dođe do susreta naše predsjednice s Vučićem kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke.

Neočekivani poziv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da posjeti Hrvatsku, unatoč diplomatskoj noti Hrvatske Srbiji, komentirali su danas i saborski zastupnici kojima nije potpuno jasna vanjska politika koju aktualna vlast vodi. Ipak, većina pozdravlja pokušaj smirivanja učestalih sukoba između dvije zemlje.

– Ne znamo koja je to hrvatska vanjska politika. Pitao bih kakva je to politika kada u istome danu premijer šalje Srbiji diplomatsku notu, kada ministrica vanjskih poslova govori da su promotori četništva na čelu Srbije, a u istom trenutku predsjednica poziva predsjednika Vučića. Narod je zbunjen i narodu nije jasno o čemu je riječ. Hvalimo se da imamo karijerne diplomate na čelu države, no ovo je politika “Glup, gluplji, najgluplji”. Odnos predsjednice i Vučića podsjeća na vremena odnosa Pahor-Kosor – komentira Mostov Miro Bulj.

SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da je iznimno značajno da dođe do susreta naše predsjednice s Vučićem kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke.

1/0

– I kako bi se polemički tonovi, nerijetko tonovi koji izazivaju neprijateljstva i animozitet zaustavili. Također je važno da se vratimo svim onim pitanjima koja već godinama nisu u fokusu politike i ne rješavaju se, a to su otvorena pitanja vezana uz rat, izbjeglice, nestale, ratne zločine, prava manjina i granica – kaže Pupovac. Ipak, i samom mu je teško komentirati koliko su koordinirani potezi predsjednice i Vlade, s obzirom na to da se jedan dan šalje diplomatska nota Beogradu, a drugi ih se poziva u Hrvatsku.

– Teško mi je govoriti koliko je cijela situacija koordinirana s obzirom na aktualne polemike i razmjenu nota. No ono što svi znamo jest da se na tom susretu radi već nekoliko mjeseci. U nekoliko navrata bio je pripremljen pa je ostavljen za neka bolja vremena. A sad se odlučilo da se unatoč lošoj atmosferi napravi rez i da se ide u to. Rizici pokazuju određenu smjelost i odgovornost da se stvari ipak trebaju zaustaviti na nekoj točci i da se treba posvetiti razgovorima – objašnjava Pupovac. Ne zna je li Vlada iznenađena predsjedničinim potezom jer nije ni s kim o tome razgovarao.

– To ne bi trebalo biti iznenađenja ni za koga, ako nije za mene, ne bi trebalo ni za Vladu. Mjesecima se radi na tome da do tog susreta dođe – poručuje Pupovac.

Vesna Pusić iz GLAS-a vjeruje da treba raditi na poboljšanju odnosa Hrvatske i bilo kojeg susjeda, a naročito Srbije, jer su to najosjetljiviji odnosi u regiji, iako ne zna koliko je to poboljšanje realno očekivati.

– Ne može Vlada biti iznenađena time, to mora biti u koordinaciji između svih čimbenika koji koordiniraju vanjsku politiku. To treba biti zaista pripremljeno. Ne za potrebe odnosa s javnošću – drži Pusić.

SDP-ov Joško Klisović također pozdravlja pokušaj nastavka dijaloga sa Srbijom oko otvorenih pitanja, dijaloga koji je, tvrdi, zamro nakon što je SDP izašao iz Vlade.

– Politika predsjednice pomalo je zbunjujuća, ona je prije dva mjeseca otkazala posjet Vučića pod objašnjenjem da nisu zreli uvjeti – kaže Klisović. Izložba o Jasenovcu postavljena u New Yorku samo je, drži, dodatni prijepor između Srbije i Hrvatske.

– Tim više ne razumijemo kako su stečeni uvjeti. Mi pozdravljamo razgovore i mislimo da je to potrebno, ali mislim da ovo sad nije koordinirano između Vlade i Ureda predsjednice RH i da Vlada nije u ovome sudjelovala – kaže Klisović te zaključuje kako štete od susreta ipak ne može biti.

HDZ-ov Miro Kovač kaže da se sad čeka odgovor predsjednika Vučića na poziv predsjednice.

– Što se tiče Hrvatske i Srbije, dijalog je nužan i treba razgovarati o otvorenim pitanjima poput ratnog naslijeđa, agresije na Hrvatsku. Bilo bi vrlo važno da se napravi jedan mali proboj, odnosno jedan iskorak i da se to i vidi, neka to bude pitanje hrvatske manjine u Srbiji. Bilo bi pozitivno da manjina u Srbiji bude napokon bude zastupljena s mjestom u Skupštini Srbije – tvrdi Kovač koji smatra da nitko ne bi trebao biti iznenađen ovim pozivom predsjednice, posebice jer je "logično kad se dogovaraju ovako kapitalne stvari, da se o tome vrše konzultacije i da svi akteri budu integrirani".

Komentara 67

DU
Deleted user
14:26 31.01.2018.

Čim inicijativu hvale Pupovac, Pusić i Klisović jasno je da je ista promašena, jadna i patetična ali u skladu s diktatom američkih službi zaduženih za balkansku politiku. Već su se potrudili i pohvaliti nas.

Avatar Radojica
Radojica
14:37 31.01.2018.

Mlacenje prazne slame. Koliko se puta godisnje sastaju I koji su konkretni rezultati tih razgovora? Nema ih. Nijedno pitanje nije reseno. Iz ovih suludih poteza (red sukuba pa red saradnje) se vidi da ih povlaci tutor sa strane, a marionete igraju na koncu.

JE
jedna
14:12 31.01.2018.

nesto brzo ta voda protekla 🤔, sve sami muljatori katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije