Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA

Mirisom neprivlačan ali svakog Badnjaka neizostavan: Evo kako prepoznati pravi bakalar

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
19.12.2020.
u 16:09

Lani se u Hrvatskoj pojelo 223 tone sušenog bakalara koji nam stiže iz Norveške, što je uvoz od 4,8 milijuna eura. Ove godine, zbog korone, brojke su manje, ali sudeći po ponudi trgovci opskrbljeni čekaju Badnjak

Iako se mlađe generacije sve više okreću lokalnoj ribi i “dostojna” su mu zamjena i zubatac, škarpina, orada, brancin, pa i tuna, teško se riješiti starih navika kad je u pitanju bakalar. Krajnje neprivlačan, mirisom čak i odbojan, atlantski bakalar i njegovi grenlandski i pacifički srodnici, sušeni, dimljeni, soljeni, čak i svježi, i dalje su nezamisliv dio badnjačke trpeze, čemu u prilog ide i statistika HGK.

Glavnina sušenog bakalara, od kojeg je najkvalitetniji Gadus morhua, stiže nam, naime, iz Norveške – lani oko 223 tone za oko 4,8 mil. eura ili 36 mil. kuna. A još dva milijuna eura (15 mil. kn) potrošili smo na uvoz oko 250 tona svježih, smrznutih ili soljenih fileta bakalara kojih se priprema najviše vrti oko Badnjaka. U prvih devet mjeseci ove godine, čemu je pripomogla i pandemija koronavirusa, smrznutog, svježeg i sušenog bakalara uvezli smo jedva 142 tone za “mršavih” 1,6 milijuna eura, dok ponuda ovih dana svjedoči da su se trgovci i ovoga prosinca dobro pripremili. Ako nam ga se ne da tući ga i danima namakati, uvijek možemo kupiti teglicu bakalara “na bijelo”, a u nekim trgovačkim lancima i namočen, vakuumirani bakalar, spreman za kuhanje.

Video: Što mislite, može li se u Zagrebu živjeti od 5000 kuna plaće?

Bio je i ‘dišpet’ komunističkom režimu

Nadaleko poznata delicija svoje porijeklo vuče iz Norveškog mora, karakterističnog po tome što se ondje hladne vode miješaju s toplim golfskim strujama, a upravo takvi uvjeti idealni su za rast i razvoj ove vrste ribe. Stari Vikinzi, a poslije i drugi kolonijalisti opskrbljeni sušenim bakalarom na dugim morskim putovanjima osvajali su svijet. Koristio se i kao sredstvo plaćanja, a danas je neupitni identitet brojnih svjetskih gastronomija. Portugal, koji ga je “otkrio” u 14. st. danas je i najveći potrošač bakalara na svijetu, oko 20% ukupno izlovljenog. Nedugo nakon njih vrijednu su ribu otkrili i Hrvatskoj, gdje je, kako se pretpostavlja, stigla iz Norveške preko Venecije, i to još u 15. stoljeću. Tamošnji vlastelin Pietro Querini doživio je 1432. godine brodolom na obalama Norveške, gdje je naučio umijeće sušenja i soljenja bakalara, a sve ostalo je povijest. Hrana siromaha i težaka ulazi i u religijske običaje u dane posta, a i tradicionalni “dišpet” komunističkom režimu, koji je najbolje opisao Miljenko Smoje u kultnoj seriji Kronika našeg malog mista u epizodi “Borbena ponoćka”. Kad je riječ o sušenom bakalaru, početak svih jela zapravo je njegovo kuhanje u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože.

Poznati chefovi preporučuju da se u tu vodu, koja će se poslije koristiti i kao temeljac, dodaju i češnjak i lovorov list. Najčešći načini pripreme ovog smrdljivca po kojemu će nam kuća danima “vonjati” su “na bijelo” kao namaz ili na lešo, i na “crveno”, odnosno “na brudet”. No tko želi odmak od tradicije može ga spremiti i kao složenac, paštetu, baskijsku juhu s porilukom, mrkvom i bundevom, pohanog, poširanog u vodi ili temeljcu s dodatkom limunova soka, na mornarski, pečenog na roštilju, u pećnici, u salati, japanskoj miso juhi s narezanom ljutikom, daikonom i shiitake gljivama ili na francuski način u bogatom umaku od vrhnja i senfa. Iako u ove blagdanske dane požalimo što se bakalar i češće ne nalazi na našem jelovniku, mnoge će brzo na zemlju spustiti cijena koja je i u vrijeme nešto opuštenijeg lockdowna zbog koronavirusa, zatvaranja restorana te rasta potrošnje u kućanstvima postojana – od 160 do 500 kn/kg.

No, za obrok za četveročlanu obitelj dovoljan je bakalar od 400-600 g. Iz bakalarnice Milena u Bačvi pokraj Višnjana, čuvene po brendu bakalara na bijelo Baccalà della Mamma (Mamin bakalar), na svojim stranicama savjetuju građanima da vode računa da je namirnica svježa. Zasoljenu ribu treba dobro oprati, zatim ukloniti glavu, rep i peraje, isjeći je na filete te pustiti da odleži u vodi 2-3 dana, uz svakodnevno mijenjanje vode, kako bi se uklonio slani okus.

Izvor vitamina i omega-3

Nađete li svježi bakalar, provjerite kvalitetu ribe (miris, čvrsto tijelo, boju očiju i škrga) te način na koji se čuva na ribarnici. Cijela riba trebala bi biti prekrivena ledom, a fileti moraju biti sjajni, cijeli i položeni na led.

Oni koji će pripremati sušeni bakalar, pravoga će prepoznati po aromatičnom mirisu koji dobiva sušenjem na temperaturi oko 5°C. Bakalar koji se kupuje trebao bi biti ravan i plosnat, dug barem 60 cm te očišćen od utrobe i ljuski. Peraje su obavezno okrenute prema gore. Hrapava koža te žućkasta boja mesa uz leđnu peraju pokazatelji su dobre i kvalitetne ribe jedinstvenog okusa, koja obiluje vitaminom D i brojnim nutritivnim vrijednostima. Osim toga, odličan je izvor niskokaloričnih proteina, niske energetske vrijednosti, te dobrih omega-3 masnih kiselina, što pak pomaže u prevenciji kardiovaskularnih i raznih drugih bolesti. Tko misli da se bakalar ljubi samo s dobrim vinom, vara se. Paštetu od bakalara možete “zaliti” s rakijom, začinjeniji bakalar, jačeg okusa s votkom, dok tradiciju bakalara na crveno treba dopuniti čašom kvalitetnog bijelog vina. Uz pržene ili pohane okruglice pak idealna kombinacija je pivo. 

Omiljeni recepti

Gregada od bakalara

Sastojci: 1 kg sušenog bakalara (očišćen, odvojen od kože i kostiju, narezan na komade), 600 g krumpira (narezanog na tanke šnite), 1 veći luk (narezan na kolutiće), 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana), peršin (sitno nasjeckan), 1-2 lista lovora, 1 dl bijelog vina, maslinovo ulje, krupna morska sol, 1 žlica Vegete, papar u zrnu

Priprema: Bakalar bi trebao odležati u vodi dva-tri dana dok omekša. Vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno, zadnju spremite. Izrežite bakalar na komade. U širokom loncu na malo maslinovog ulja prodinstajte luk pa dodajte češnjak. Kad zamiriše, složite ploške krumpira da pokriju dno posude, potom komade bakalara. Posolite, popaprite, zalijte s malo vina, dodajte list lovora, malo maslinovog ulja i vode (možete upotrijebiti onu zadnju u kojoj se je namakao bakalar) tek toliko da se pokrije riba. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri oko sat i pol. Povremeno lagano protresite lonac (nemojte miješati). Gotovo jelo zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, pospite nasjeckanim peršinom i još jednom protresite lonac. Servirajte.

Portugalske fritule

Sastojci: 1 kg očišćenog, prethodno namočenog i omekšalog bakalara (umjesto njega možete koristiti i odmrznute filete svježeg bakalara), 1 kg krumpira, maslinovo ulje, 1 veća glavica luka, 2-3 češnja češnjaka, 1 list lovora, 2 jaja, nasjeckani peršin, sol, papar

Priprema: Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi pa izgnječite kao za pire. Bakalar, namočen, opran i skuhan, također zgnječite. Na maslinovom ulju ispržite sitno sjeckani luk i češnjak i dodajte list lovora (maknite ga iz zdjele prije dodavanja ostalih sastojaka). Na to dodajte krumpir, bakalar i nasjeckani peršin te dva razmućena jaja. Posolite, popaprite i dobro izmiješajte. S dvije žlice oblikujte fritule i pržite ih u vrućem ulju, dok ne poprime zlatnu boju.

Brujet

Sastojci: 700 g bakalara, 750 g pelata, 1 kg krumpira, 3 glavice luka, 4 češnja češnjaka, 1/2 vezice peršina, 1/2 l temeljca od bakalara, 2 dl bijelog vina, 2-3 lovorova lista

Priprema: Skuhajte bakalar, koji ste dva dana močili u vodi, očistite ga od kože i kostiju. Slažite naizmjence u veću posudu bakalar, pelate od rajčica, ploške krumpira, luk izrezan na kolute, sjeckani češnjak i peršin. Podlijte ribu i povrće s 0,5 l vode u kojoj se kuhao bakalar, dodajte vino, lovor, posolite, popaprite i kuhajte dok povrće ne omekša i ne sljubi se s ribom. Tko voli, u brujet ili brudet može dodati i malo peneta skuhanih posebno.

Složenac od bakalara i celera

Sastojci: 800 g fileta bakalara, 600 g krumpira, 3 češnja češnjaka, 2-3 grančice peršina, 3-4 stabljike celera, 1 dl bijelog vina. 0,5 l ribljeg temeljca ili vode, suhi lovorov list, grančica ružmarina, 1/2 limuna, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Filete bakalara narežite na komade duge 3-4 cm. Krumpire ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Češnjak i peršin nasjeckajte, natrgajte ružmarin, a stabljičasti celer narežite na komadiće. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva C. U lagano nauljenoj dubljoj vatrostalnoj zdjeli rasporedite polovicu krumpira i lagano ih posolite i poparite. Na krumpire složite ribu, i nju lagano posolite te pospite s komadićima celera i češnjaka. Potom složite i preostale ploške krumpira. Zalijte sve bijelim vinom i temeljcem ili vodom, da jedva prekrijete zadnji sloj krumpira. Lovorov list zdrobite i posipajte po krumpirima zajedno s malo sjeckanog peršina. Poškropite složenac maslinovim uljem, prekrijte alufolijom i tako pecite 45 minuta. Potom otkrijte foliju, pospite ga s malo natrganih iglica ružmarina i zapecite još 15-ak minuta da krumpiri dobiju malo boje. Složenac servirajte u dubokim tanjurima posut sjeckanim peršinom te poškropljen s malo maslinova ulja i limunova soka.

Bakalar na bijelo

Sastojci: 500 g bakalara, 4 češnja češnjaka, 2 žlice sjeckanog peršina, sol, papar, 4 srednja krumpira, 1 dl bijelog vina, maslinovo ulje

Priprema: Bakalar preko noći namočite u vodi. Izvadite ga i stavite kuhati u lonac s hladnom vodom. Za to vrijeme, u zasebnom loncu skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Kada bakalar omekša, očistite ga od kože i kostiju, a meso natrgajte. U tavi, na vrućem maslinovom ulju, popržite sjeckani češnjak i čim zamiriše, dodajte bakalar, podlijte ga vodom od kuhanja, da prekrije sastojke, bijelim vinom te sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Potom sve sastojke prebacite u multipraktik, začinite soli i paprom, dodajte krumpir, sjeckani peršin i sve zajedno izradite u glatku smjesu. Prije posluživanja bakalar pokapajte s malo maslinovog ulja i poslužite uz pecivo ili prepečeni kruh. 

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
17:12 19.12.2020.

Bez ikakvog omalovažavanja, potpuno iskreno, kontinentalac sam, jeo sam bakalara par puta, kulturno pojeo(priznajem jedva) jer mi je imao miris na moje čarape poslije par dana nošenja i ustima sam imao osjećaj kao da jedem smrvljenu dasku ivericu, a cijena 250 kuna kg. Tako da recimo naša Orada, Brancin predstavljaju vrhunski užitak. Bakalara moraju jesti strašni griješnici za pokoru, jadna im majka.

MA
Maiden
16:28 19.12.2020.

Ma je u pravu ste, sjećam se bake ovdje u Slavoniji kako je pripremala bakalar...jednom probao i nikada više. Naravno tko voli nemam ništa protiv. A cijena je prava sitnica!

AD
adminka
16:58 19.12.2020.

već od mirisa mi je zlo, smrdi po zmazanim čarapama nekog maratonca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije