Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekocid

Mirela Holy "privodi" Plivu i Kvasac zbog zagađenja

'24.09.2010., Zadar - IMPACT - Europski centar za medjusektorsku suradnju. Heinrich boll Stiftung, medjunarodna konferencija putokaz prema zelenoj ekonomiji. Mirela Holy Saborska zastupnica SDP-a. Pho
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
06.02.2012.
u 09:00

Pliva ne želi platiti više od 50 posto troškova, a Kvasac ni 3 posto

Natezanje Plive i Kvasca tko će sve to platiti nas ne zanima. Sanacija se mora provesti – kaže ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, koja bi u četvrtak, zajedno s ministrima Radimirom Čačićem i Tihomirom Jakovinom te predstavnicima Plive, Kvasca i Hrvatskih voda, konačno trebala staviti točku na gorući problem potoka Gorjak kod Savskog Marofa.

Iako im je vodopravna inspekcija još lani u rujnu naredila da za sanaciju potoka, koju će izvesti Hrvatske vode, plate 80,6 milijuna kuna, Pliva i Kvasac, doznajemo, još se ne mogu dogovoriti tko je koliko kriv za 30-godišnje taloženje kemikalija i antibiotika u "popularnoj" Smrdljivki koji završavaju i u Savi i prijete katastrofom. Pliva je, neslužbeno doznajemo, već osigurala 50 posto tog novca i ne želi platiti više, dok iz Kvasca drže da njihovo sudjelovanje u ekocidu nije ni tri posto. Stav je Mirele Holy  jasan. Nitko sa sastanka u četvrtak neće otići ne postigne li se dogovor i ne dobiju li se čvrsta jamstva da će sanacija Gorjaka odmah početi – najavljuje.

Zna li se da je i istraživanje Norveškog instituta za ispitivanje voda (NIVA) i Instituta Ruđer Bošković pokazalo da su koncentracije antibiotika, koje su iz zagađenog Gorjaka dospijevale i u Savu, višestruko više od dopuštenih i za otpadne, a kamoli površinske vode te da mogu dovesti do otpornosti mikroorganizama na antibiotike, fascinantno je koliko se dugo taj problem u Hrvatskoj ignorirao. Samo četiri kilometra od pogona Plive i Kvasca nalazi se i vodozaštitno područje Šibice kod Zaprešića iz kojega se vodom napaja čak 120.000 građana, a u slučaju kakvih problema Zagreba s pitkom vodom upravo bi ono trebalo poslužiti kao rezervni izvor i za milijun građana metropole.

Ministarstvo poljoprivrede još je u kolovozu 2007. protiv Kvasca i Plive podnijelo kaznene prijave zbog onečišćenja Gorjaka i tražilo zabranu proizvodnje, nakon čega su otpadne vode iz njihovih pogona preusmjerene na zaprešićku kanalizaciju, a odatle u Savu. No, i dalje se bilježe visoke razine zagađenja. Bahatosti zbog plaćanja sanacije Gorjaka u četvrtak će se stati na kraj. Vodopravna inspekcija pripremila je, analizu po kojoj će se točno vidjeti koliko je tko sudjelovao u onečišćenju, kako bi sanacija počela po hitnom postupku, kazala je Holy.

Ključne riječi

Komentara 87

Avatar Stipo Li
Stipo Li
09:13 06.02.2012.

Sad se čeka da za jedno 2 sata premijer sazove presicu i kaže : \"Ništa od sastanka!\" :-D

Avatar cro1com
cro1com
09:15 06.02.2012.

Vec godinama govorim gledajuci zagrebcane da vjerovatno nesto opasno ima u vodi sto zagrepcani piju. Evo ponovo sam u pravu :(

KU
kukuriku
17:24 06.02.2012.

..eko, sada cé Holica napraviti reda ...\" u svojoj kuhinji\" , slicno ala-Opacicka po rodilistima ..!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije