Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK, PETRINJA

Ministrica poljoprivrednicima uručila ugovore u vrijednosti 2,8 milijuna kn

Sisak: Ministrica Marija VUčković dodjelila ugovore iz Programa ruralnog razvoja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
07.12.2021.
u 14:35

Ministrica je rekla kako je do sada, putem programa ruralnog razvoja, ugovoreno projekata ili dano potpora u vrijednosti od  1,17 milijardi kuna, pri čemu je isplaćeno oko 950 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marije Vučković u Sisku je u utorak dodijelila 14 ugovora iz Programa ruralnog razvoja korisnicima s područja Sisačko-moslavačke županije.

„Prvo bih pohvalila napore svih lokalnih akcijskih grupa u Hrvatskoj koji rade na primjeni programa ruralnog razvoja. Sedam od četrnaest današnjih odluka su rezultat rada LAG Moslavina, a onda i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Ministarstvu poljoprivrede“, rekla je ministrica Vučković te dodala kako se pet odluka odnosi na financiranje oštećenih ili uništenih gospodarskih objekata za poljoprivrednu stočarsku proizvodnju tijekom potresa.

Vrijednost današnjih ugovorenih potpora je 2,8 milijuna kuna, a vrijednost projekata koji će se realizirati putem ove potpore je 3,6 milijuna kuna. Ministrica je rekla kako je do sada, putem programa ruralnog razvoja, ugovoreno projekata ili dano potpora u vrijednosti od  1,17 milijardi kuna, pri čemu je isplaćeno oko 950 milijuna kuna.

07.12.2021.,Sisak - Dozupan Mihael Juric ugostio je ministricu poljoprivrede Mariju Vuckovic koja jedodjelila ugovore iz Programa ruralnog razvoja korisnicima s podrucja Sisacko-moslavacke zupanije. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prije uručivanja ugovora u Sisku ministrica je sudjelovala na obilježavanju 4. Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka u Petrinji, zajedno s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i predsjednikom Hrvatskog pčelarskog saveza Željkom Vrbosem. U sklopu projekta i u povodu obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, učenicima je dodijeljen med zapakiran u Nacionalnu staklenku.

U Programu ove godine sudjeluje 853 škole diljem Republike Hrvatske, 35.307 učenika prvih razreda te 178 odabranih pčelara, sve u cilju podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te pomoći u stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje hrvatskog meda na tržištu.

Učenici su odmah u aplikaciji za potrošače mogli provjeriti dobivenu Nacionalnu staklenku s medom, u kojoj se nalazi isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Riječ je o projektu Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede podržalo kao još jedan alat u promociji meda lokalnih proizvođača kojim se šalje poruka potrošačima o domaćem podrijetlu meda.

07.12.2021.,Sisak - Dozupan Mihael Juric ugostio je ministricu poljoprivrede Mariju Vuckovic koja jedodjelila ugovore iz Programa ruralnog razvoja korisnicima s podrucja Sisacko-moslavacke zupanije. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

„Sektor pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda zauzima značajno mjesto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji RH, stoga uvijek ima našu primjerenu pozornost. Iako se u 2021. godini bilježi blagi porast broja pčelara i pčelinjih zajednica, ova godina je bila iznimno teška za pčelare zbog nepovoljnih meteoroloških prilika koje su uzrokovale nedostatak pčelinje paše te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom i razornim potresima. Iz tog razloga kreirali smo Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala te za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela osigurali  3 milijuna kuna u Državnom proračunu. Uz to, Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020-2022. godine i u okviru kojeg je ove godine osigurano 18 milijuna kuna potpora po različitim mjerama kojima se nastoji unaprjeđivati cjelokupan sektor“, izjavila je u Petrinji ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

S obzirom na dodanu vrijednost proizvoda iz sektora pčelarstva, Ministarstvo, rečeno je, pruža pomoć i u zaštiti naziva proizvoda, a odnosi se na pet hrvatskih medova od kojih je Slavonski med zaštićen oznakom izvornosti na EU razini, dok su Zagorski, Istarski i Goranski i Dalmatinski med zaštićeni na nacionalnoj razini i u postupku zaštite na EU razini.

 

 

Komentara 1

MU
Mulj
16:06 07.12.2021.

Pogledaj poljsku hrvatska je nebitna a mogla bi biti glavni igrač . hrvatska ima naj lošije ministarstvo poljoprivrede u povjesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije