Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obećanje

Ministrica objasnila zašto je HDZ odustao od 1000 eura za svako dijete

Nada Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.05.2017.
u 12:42

– Ovo što sada predlažemo su trajnije mjere, a ono su nekakva obećanja – kazala je ministrica Nada Murganić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade priznala je da je HDZ odustao od svog predizbornog obećanja o jednokratnoj naknadi od 7.500 kuna za svako novorođeno dijete. 

Tu mjeru je još 2015. godine najavljivao HDZ, kada je na njegovom čelu bio Tomislav Karamarko, a u svoj program uvrstili su je i za izbore 2016. godine, nakon što je na čelo stranke došao Andrej Plenković

"Mjera tisuću eura nikada nije postojala"

Ministrica Murganić na konferenciji za novinare objašnjavala je današnji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima je Vlada povećala iznose naknada tijekom korištenja roditeljskog dopusta. 

 

Murganić se prvo samo nasmijala na pitanje novinara je li se definitivno odustalo od obećanja od tisuću eura za svako rođeno dijete.

– Mjera tisuću eura nikada nije postojala – kazala je Murganić i dodala kako postoji razlika između zakona o kojem se danas raspravljalo i mjera tipa "1000 eura". – Ovo što sada predlažemo su trajnije mjere, a ono su nekakva obećanja – kazala je Murganić. Objasnila je da se naknadom za pomoć novorođenom djetetu od 2320 kuna koristi roditelj svake novorođene bebe. 

– U onim gradovima i općinama koji imaju jake socijalne programe, prilikom rođenja djeteta gradovi daju još dodatna sredstva koja znatno premašuju i tih 1000 eura – rekla je Murganić i dodala da bi se odustajanjem od mjera koje su predložili stvorili još veću nejednakost između onih koji žive u tim sredinama i drugih koji žive u područjima koja ne daju takve naknade.

Pravedniji sustav

– 1000 eura može biti i više ili manje, ali naknada za pomoć novorođenom djetetu  postoji u zakonu i ona može, u skladu s proračunskim sredstvima rasti, ali kada smo to pretvorili u rodiljne i roditeljske potpore, dobili smo pravedniji sustav kojima smo stimulirali korištenje roditeljskog dopusta za drugih šest mjeseci i za oba roditelja – objasnila je Murganić. 

HDZ je u svom programu za parlamentarne izbore istaknuo da će "za svako novorođeno dijete osigurati jednokratnu naknadu od 7.500 kuna", a čini se da je ovom objavom ministrica priznala da su od toga odustali.

Komentara 16

DU
Deleted user
13:25 18.05.2017.

Zato što ste beskarakterni lažovi, eto zašto.

NO
nogogaz
13:31 18.05.2017.

Pa nije teško razumjet, da HDZ politici lažu, da bi se popeli nama na ku... Pardon na glavu(koju?) ...pardon na vlast!

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
13:07 18.05.2017.

obećanje ludom radovanje, ujeo vuk magare, nitko nije kriv.... Vjerodostojno 100%. Iako, moram priznati da sam od trenutka kada je Karamarko izvalio tu glupost bio protiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije