Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MORAMO BITI SPREMNI'

Ministrica Divjak: 'Za iduću školsku godinu moguća su dva scenarija'

Blaženka Divjak
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
28.04.2020.
u 19:00

Ministrica Divjak rekla je kako je preuranjeno što je Grad Zagreb slao anketu roditeljima za vraćanje djece u škole.

Ministrica Blaženka Divjak je na YouTube kanalu za mlade odgovarala na pitanja koja najviše zanimaju učenike. Divjak je tako otkrila koje se gradivo iz matematike neće pisati na državnoj maturi, hoće li se pisati izborni predmeti i što će biti s idućom školskom godinom.

Divjak je rekla kako je predviđeno da se u škole vraćaju samo djeca od 1. do 4. razreda, odnosno djeca u vrtić, ali svi ostali će kraj školske godine dočekati u online nastavi

- Sve države koje su dosad donijele takve odluke, manje-više tako kreću, primjerice Danska, Švedska, za koju se govori da sve škole rade. Ne rade, rade samo osnovne škole, prvih šest razreda, a ostali ne rade. Francuska također 11. svibnja kreće s ovim. Na razini Europske Unije većina njih kreće s razredima osnovne škole. Razloga za to ima. Roditelji kreću raditi, a nema tko biti s djecom, rekla je ministrica.

Istaknula je i kako moramo imati povjerenja u one koji su stručni, piše 24sata.

- Sve one stvari koje smo ranije čuli, oko fizičke udaljenosti, ponašanja, izbjegavanja kontakata, to vrijedi i dalje, ali konkretne upute će biti ovaj tjedan. I to je dobro da ih imamo i tek nakon toga ćemo osiguravati uvjete u školama. Ne može se to ni na koji drugi način, već moramo pričekati one koji su nam i do sada davali upute vezano uz muzeje, trgovine, tramvaje... moraju reći i koji su to okviri za škole, dodala je. 

Rekla je kako pritom misli na Nacionalni stožer civilne zaštite, epidemiologe i na ljude koji rade u HZJZ-u. 

- Ono što očekujem je da oni kažu koliko je to učenika koji mogu biti u razredu, da nam jasno kažu koji učenici ne bi trebali doći u školu. Tu već znamo da su to učenici koji imaju respiratorne probleme ili ako imaju bolesti imunog sustava. Tu je čitav niz onih za koje nije preporuka da idu u školu, a to će nam reći liječnici. Onda od uvjeta koji se moraju osigurati u školi - moramo paziti i na fizičku udaljenost i na očuvanje higijene. Ono što mnoge zanima - treba li uopće nositi masku, istaknula je Divjak.

Dodala je kako će škole do kraja ovog tjedna dobiti upute za postupanje koje će prepisati Stožer i epidemiolozi. 

- Situacija je takva da bi se kroz dva tjedna dosta toga trebalo vratiti u normalu. Većina roditelja bi trebala krenuti raditi.

Ministrica Divjak rekla je kako je preuranjeno što je Grad Zagreb slao anketu roditeljima za vraćanje djece u škole. 

Blaženka Divjak
1/7

-Treba malo pričekati da se čuju svi uvjeti i nakon toga će biti jasnija situacija. Vi ako imate 30-40 posto djece koja nemaju gdje biti jer im roditelj radi, mi moramo vidjeti koje je to mjesto gdje bi oni trebali ići ako nije škola. Tu sada treba osigurati jedan balans - da, škole su sigurne jer imamo te uvjete koji su propisani, a roditelji mogu raditi. 

Ministrica se dotaknula mature i konkretnog gradiva koje se neće ispitivati.

- Reći ću na primjeru matematike, ipak sam ja matematičarka i to mi je prirodnije i jednostavnije. Jedini dio koji neće ući u maturu je drugo polugodište, što bi, ako gledamo plan i program, bilo da ne rade derivacije, integrale, vjerojatnost, ono što je dosta teško i zahtjevno jer, primjerice, koncept derivacija je težak za shvatiti, čak i kad ste u učionici i možete konstantno komunicirati. Mislim da je time to bitno olakšano. Iako, svi oni koji to imaju u planu i programu, primjerice u gimnaziji, oni će biti ocijenjeni iz tog gradiva jer njihova profesori i dalje to predaju i ispitaju. To vrijedi za sve predmete.

Divjak je rekla i kako su na maturi potrebni obvezni predmeti, a da relativno mali broj Sveučilišta treba izborne predmete. 

- Oko toga još treba dan, dva usklađivanja, moram i ja sve materijale detaljno proučiti...

Kako kaže, svuda u Europi je preporuka da visoka učilišta uzmu u obzir da je situacija drugačija.

- Kada dobijemo upute epidemiologa, kakve uvjete postavlja se pitanje možemo li ovako veliki broj ispita organizirati. Za glavne predmete ćemo organizirati. Ono što bi nam bilo važno je da onaj tko dođe polagati izborni predmet na maturu, da ne mora taj isti izborni predmet polagati i na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu. No, tu vam dolazi u pitanje autonomija Sveučilišta i pitanje balansa. I ako nema odustajanja da se neki izborni predmet koji se riješio na maturi ponovno polaže na upisu, onda nismo ništa dobili s izbornim predmetom. Ili prijemni ispiti koji su vrlo specifični, primjerice, na Muzičkoj akademiji morate nešto odsvirati, ili da se odrade online... No, svuda u Europi je preporuka da visoka učilišta uzmu u obzir da je situacija drugačija i da treba skratiti procedure. Za sada moji razgovori s rektorima idu u tome smjeru da oni to razumiju.

Ministrica smatra kako maturalne večeri neće biti organizirane do polovice lipnja. 

- Što se tiče maturalne večeri, ne očekujem da će biti tijekom svibnja ili prve polovice lipnja. Meni je to teško ocijeniti, ali i oni koji su stručnjaci u tom području se ne usude govoriti o dužem periodu. No, možete organizirati jednu ovako zgodnu virtualnu večeru ili možda na JoomBoosu. Ali ja sam dio one stare garde koja je i dalje za to da čim prije možemo to organizirati i uživo.

Divjak je za kraj rekla kako su za iduću školsku godinu moguća dva scenarija

- Za sljedeću školsku godinu mi imamo dva scenarija: jedan kaže da ćemo početi normalno jer će se epidemija preko ljeta smiriti, a drugi scenarij kaže ne, nastavit ćemo s nastavom na daljinu jer se situacija neće smiriti. Moramo biti spremni da će biti dijelova tijekom iduće školske godine kada ćemo biti u školi i dijelova kada ćemo biti online. Ovo što sada radimo nije nešto što je ekskluzivno samo sada, nego će biti više ili manje aktivno i u sljedećoj školskoj godini. Na sreću, mi smo vrlo dobri u nastavi na daljini u usporedbi s nekim drugim državama koji nisu pripremili infrastrukturu pa su njihovi periodi bez nastave duži nego naši.

VIDEO: Divjak: Ako 11. svibnja ne budemo imali uvjete, prva ću tražiti da odgodimo nastavu u školama

 

Ključne riječi

Komentara 28

TO
ToTu
22:46 28.04.2020.

Neće biti nje, a bogami ako dođe koji mlatimudan iz ZNA SE ala Pavo e tek onda slijedi novo sr.nj.

KR
kronika20
13:46 29.04.2020.

Jedini prihvatljivi scenarij za našu djecu je bez drugova kao što je divjakica, jokić i slična bagra.

DU
Deleted user
20:15 28.04.2020.

Za slijedeću školsku godinu za sve, za učenike, roditelje, učitelje, nastavnike i profesore od elementarne važnosti bi bilo neimati današnju ministricu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije