Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel senata

Ministre, povucite zakon ili će nam se djeca školovati u inozemstvu

'21.10.2008., Zagreb - Aleksa Bijelis, rektor Sveucilista u Zagrebu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
'Boris Scitar/Vecernji list'
16.05.2012.
u 20:11

Nacrt prijedloga donijeti nakon prihvaćanja strategije, a ako zakonodavac ipak inzistira na izmjenama, one moraju biti manje, nestrateške.

Senat zagrebačkog Sveučilišta žestoko se obrušio na izmjene Zakona o visokom obrazovanja i znanstvenoj djelatnosti, a kritiku su potkrijepili detaljnom analizom izmjena Zakona. Mijenjaju se sve bitne odrednice i zadire se u 30 posto zakonskog teksta, kažu u očitovanju Ministarstvu obrazovanja koje su danas predstavili javnosti, što se ne bi smjelo raditi prije donošenja strategije obrazovanja, za koju traje rasprava.

Izmjene za novi zakon

“Takve promjene ne donose se izmjenama i dopunama, već zahtijevaju pisanje novog zakona. Nacrt prijedloga treba povući iz javne rasprave i donijeti ga nakon prihvaćanja strategije, a ako zakonodavac ipak inzistira na izmjenama, one moraju biti manje, bez strateškog značenja”, potpisao je rektor Aleksa Bjeliš jednoglasnu odluku Senata. U Zakonu se ne daje nikakva projekcija učinka promjena, nikakva vizija i strategija, naglašavaju, upozoravajući da je Ministarstvo iscrpilo akademsku zajednicu svojim neodgovornim ponašanjem i nestručnim pristupom te im već godinama troši vrijeme, energiju i intelektualne kapacitete. Kadrovska politika tjeranja profesora starijih od 65 godina u mirovinu da bi se zaposlili znanstveni novaci također je, zaključuju, napravljena nepromišljeno.

– Na Sveučilištu u Zagrebu ove bi godine u mirovinu otišlo 116 profesora, a na njihova mjesta mogu doći tek četiri znanstvena novaka. Zakon nudi neoliberalni koncept obrazovanja i otvara prostor komercijalizaciji obrazovanja – upozorava akademska zajednica. Tome pridonosi tjeranje kadrova i prestanak subvencioniranja školarina.

Studiranje bez školarine

Kako je objasnio rektor Bjeliš, umirovljeni profesori za nižu plaću zaposlit će se na privatnim učilištima.

– Oni će dobiti dobre kadrove, a sveučilišta će prestati biti konkurentna. Financiranje studija sve je niže i niže. Bit će bolje i jeftinije poslati dijete u Ljubljanu, Maribor ili Beč – kazao je Bjeliš.

“Formulacija o subvencioniranju troškova redovitih studija implicira odustajanje od toga da se iz proračuna financira puni trošak studija, odnosno od studiranja bez plaćanja školarine”, alarmiraju profesori javnost. Zabrinjava ih što su za ovu godinu osigurana sredstva za znanstvena istraživanja, no ministar je odlučio da će ciklus projekata završiti 30. lipnja.

 – Šest tjedana prije završetka ciklusa predlažu se bitne promjene načina financiranja. Rješenja podrazumijevaju da će idući ciklus početi tek sredinom 2013., a prijedloga za premošćivanje međurazdoblja nema! – upozorava Senat.

Komentara 33

DU
Deleted user
20:30 16.05.2012.

ne sjećam se da se Bjeliš bunio kada je Primorac razarao Hrvatsku sa svojom \"zemljom znanja\"

DU
Deleted user
20:32 16.05.2012.

Jao, jao, sad sigurno slijede opet nemiri i blokada filozovskog.... Nevladine organizacije će skočiti na noge... Vijorit će se parole po fakultetu.... Studenti će protestirati i tražiti besplatno školovanje.... Gdje je Pernar nestao zapravo? :)

SI
sinaj
19:16 17.05.2012.

Hajde da se i ovi iz akademske zajednice konačno jave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije