Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o radu

Ministre Mrsiću, u 11 mjeseci 11 je novih zakona, tko to može pratiti?

mrsic (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
Autori: ljg, d.iv/VLM
09.10.2013.
u 17:42

Mrsić je najavio da se prema novim mjerama plaća više neće moći ugovarati pravilnikom o radu te je najavio strože inspekcijske kontrole

Poslodavci okupljeni oko HUP-a, HGK i HOK-a zakopali su ratne sjekire i danas organizirali svoj prvi zajednički okrugli stol posvećen promjenama zakona o radu. Poticaj za zajedničku raspravu stigao je iz Bruxellesa i to od Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, koji slovi kao pandan našem Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Rasprava je održana u prostorima HOK-a, a ministar rada Mirando Mrsić ponovio je da Vlada mijenja zakon kako bi otvorila tržište rada, osigurala veću pokretljivost radne snage i omogućila jednostavnije zapošljavanje. Posljednjih je mjeseci promijenjeno ili se mijenja jedanaest zakona koji reguliraju tržište rada, rekao je ministar.

- Toliko promjena previše je i za stručnjake, a kamoli za poslodavce koji bi sve morali pratiti, uzvratio mu je Željko Potočnjak, profesor na Pravnom fakultetu i konzultant HUP-a oko promjena ZOR-a. Potočnjak kaže da se promjene u zakonima ne temelje na jasnim stavovima vlade što i kako treba mijenjati.

Dosad raspravljene promjene sa socijalnim partnerima ne pokazuju da će se radno zakonodavstvo značajnije prilagoditi postojećim gospodarskim i socijalnim okolnostima, kazao je Potočnjak.

Ministar je najavio međuministarsku konferenciju u Zagrebu o suzbijanju rada na crno.

Otpremnina svim radnicima

Gostujući u emisiji HTV-a 'Hrvatska uživo' ministar Mirando Mrsić predstavio je promjene koje bi trebao donijeti novi Zakon o radu:

 - Brojka o 2 milijuna zaposlenih nije preoptimistična. Nezaposlenima moramo omogućiti rad od kuće, rad za više poslodavaca te im osigurati veću razinu sigurnosti. Naravno te mjere neće utjecati na klasično zapošljavanje, rekao je Mrsić.

Ministar je najavio kako promjene uključuju i mjeru prema kojoj bi pravo na otpremninu imali svi radnici, ondosno i radnici koju su dali otkaz.

 - Želimo omogućiti radniku da odbije manju plaću te da u slučaju da dobije ili da otkaz i dalje ima pravo na otpremninu, naknadu sa HZZ-a i tužbu protiv poslodavca koji ga je otpustio.

Upitan hoće li nove mjere reducirati broj zaposlenih na određeno vrijeme, Mrsić je rekao da se želi smanjiti pomama za radom na određeno vrijeme te se omogućiti lakše i fleksibilnije zapošljavanje.

Crveni, žuti i zeleni kartoni

Najavio je i kako se prema novim mjerama plaća više neće moći ugovarati pravilnikom o radu te najavio strože inspekcijske kontrole:

 - Od sljedeće godine uvodimo crvene, žute i zelene kartone koje će dijeliti inspektori rada ovisno o količini nepravilnosti koje pronađu.

Osvrnuo se i na predizbornu kampanju za šefa gradskog SDP-a i poziv Aleksandre Kolarić da javno objavi svoje financije

 - Svoju kampanju financiram vlastitim sredtsvima i sve ću račune objaviti. Na kampanju ću potrošiti  30.000 kuna plus PDV, rekao je Mrsić.

Objasnio je i da njegove predizborne skupove vodi Tarik Filipović iz razloga što mu je on kućni prijatelj te za taj angažman nije primio nikakvu naknadu.

>> Nova pravila: Odlazak na bolovanje neće više prekidati otkazni rok

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije