Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj Filipa Mihalića

Ministarstvo zdravstva: Nismo poslovali s tvrtkom Buryen. Zabranili smo im uvoz jedne pošiljke

Započela distribucija brzih antigenskih testova za sve škole Šibensko-kninske županije
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
30.04.2023.
u 14:40

"U svakoj demokratskoj državi nezakonite radnje, ako se dokažu, individualna su odgovornost koja se isključivo temelji na utvrđenim činjenicama odnosno ne poznaje stranačke boje ili bilo koja drugu osobnu pripadnost pojedinca. Tako i u konkretnom slučaju postupaju hrvatske nadležne institucije kako bi se rasvijetlile okolnosti ovog događaja", kažu iz ministarstva

Komentirajući informaciju da policija istražuje 24-godišnjeg Filipa Mihalića, sina varaždinskog HDZ-ovca Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na koronu, ministar zdravstva kazao je da Ministarstvo zdravstva nije poslovalo s tvrtkom Buryen. 

"U svakoj demokratskoj državi nezakonite radnje, ako se dokažu, individualna su odgovornost koja se isključivo temelji na utvrđenim činjenicama odnosno ne poznaje stranačke boje ili bilo koja drugu osobnu pripadnost pojedinca. Tako i u konkretnom slučaju postupaju hrvatske nadležne institucije kako bi se rasvijetlile okolnosti ovog događaja.

Svaku kriminalnu radnju najoštrije osuđujem te ističem da Ministarstvo zdravstva ni u kojem segmentu nije sudjelovalo u nabavi testova koji se problematiziraju u javnosti. Nabava i korištenje robe strateških robnih zaliha regulirana je Odlukom Vlade 17. ožujka 2020. godine u sklopu drugog tijela u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa. Slijedom toga, moguće je provjeriti vjerodostojnost informacija vezano za nabavu medicinske opreme s nadležnom institucijom.

U dijelu provjere ispravnosti testova, Hrvatski zavod za javno zdravstvo validira testove te provjerava sve veće nabave koje je provodila Republika Hrvatska. Uvidom u evidenciju farmaceutske inspekcije u Ministarstvu zdravstva, trgovačkom društvu Buryen d.o.o., rješenjem iz 2022. godine, zabranjen je uvoz jedne pošiljke in vitro dijagnostičkog medicinskog proizvoda „Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card“ kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotech Co., Ltd., za kojeg nije bilo moguće dokazati da su tijekom transporta bili osigurani odgovarajući uvjeti čuvanja koje je propisao proizvođač.

Vezano za poslovanje s navedenom tvrtkom, prema knjigovodstvenoj evidenciji Ministarstva zdravstva od 1. siječnja 2016. godine do danas Ministarstvo zdravstva, kao pravni subjekt, nikada nije poslovalo s navedenim trgovačkim društvom. Za poslovanje ostalih pravnih subjekata iz nadležnosti zdravstva, Ministarstvo nema", priopćili su iz MIZ-a.

VIDEO: Nisam čuo da se govorilo kad je netko SDP-ov sin. Već je prozirno da se HDZ-u to priljepljuje

Komentara 6

MI
Mikis
18:45 30.04.2023.

drzava nije poslovala sa jdoo , poslovala je izravno sa sinom hdz-ovca

ST
sttipe
16:37 30.04.2023.

Država postoji da bi se njene stanovnike na ovakve načine pljačkalo!! Sve je to dio mehanizma koji ima glumce za javnu i "igrače", za tajnu/stvarnu vlast...

DU
Deleted user
23:03 30.04.2023.

Ministarstvo i Vlada uvijek nista neznaju. Njihov je odgovor na sve afera - neznam ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije