Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražuje se afera

Zaposlenik tvrtke Buryen: 'Ekipa koja je imala najviše testova dobila je separe i tri boce u Ritzu'

Varaždin: Filip Mihali?, inovator i zastupnik za proizvodnju tekstila s nanotehnologijom
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
28.04.2023.
u 20:32

Buryen je u početku nabavljao originalne testove od licenciranoga kineskog proizvođača, no sumnja se kako se kasnije prebacio na drugu vrstu poslovanja. Sumnja se da je pokrenuta proizvodnja gotovo identičnih testova, izuzev štapića za testiranje.

Sin bivšeg zastupnika HDZ-a Anđelka MihalićaFilip Mihalić (24), središnja je figura afere vezane uz testove za COVID-19 koju istražuju policija i PNUSKOK. Njegova tvrtka Buryen držala je zalihe testova u skladištu u blizini Varaždina, a jedan od tamo zaposlenih studenata otkrio je kakve su upute za rad imali. "Otvori test, izbaci upute, ubaci strane upute, zatvori test. Mijenjali smo uputstva s nekog jezika s uputstvima koja su bila na španjolskom, portugalskom i nekom slavenskom jeziku. Ako zamislite bilo koju filmsku scenu u kojoj prikazuju kineski sweatshop, tako je to izgledalo. Jednom su održali natjecanje u kojem smo se podijelili u ekipe. Ekipa koja je imala najviše tih složenih testova dobila je separe i tri boce po izboru u Ritzu u Zagrebu", kazao je za 24sata koji ima materijale koji upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom od druge polovice 2022. nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini, nego u Istanbulu te varaždinskom skladištu.

Buryen je u početku nabavljao originalne testove od licenciranoga kineskog proizvođača, no sumnja se kako se kasnije prebacio na drugu vrstu poslovanja. Sumnja se da je pokrenuta proizvodnja gotovo identičnih testova, izuzev štapića za testiranje. Dijelovi testa su pakirani i transportirani u skladište kod Varaždina, odakle su se dalje raspačavali.

"Satnica nam je bila 45 kuna, a sve što smo radili jest da smo mijenjali upute tih testova i pakirali ih u kutije. Testovi su dolazili u velikim kutijama i onda smo mi u svakom pojedinačnom testu zamijenili upute. Plaće su izdavala neka dva lika koji su bili ili stariji studenti ili frendovi od glavnog lika. Ne sjećam se točnog datuma, ali bio je peti mjesec prošle godine", kazao je jedan student te naveo kako je plaćanje u početku bilo u gotovini, a kasnije preko studentskih ugovora.

"Od 8-9 ujutro do 8 navečer mogli smo biti tamo. Pauze su bile svaka 2-3 sata i naručili bi nam pizze. A glavni lik i njegova cura tu i tamo bi došli i samo pili u nekom uredu u tom skladištu", opisao je.

VIDEO Selak Raspudić: Ljudi su umirali od Covida, a sve to da bi si HDZ-ov pomladak kupio Lamborghini

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar zoster1
zoster1
21:12 28.04.2023.

I nikome ništa...bilo pa prošlo !

DU
Deleted user
20:48 28.04.2023.

Zašto naše zdravstvo samo ne uvozi i pribavlja sve što mu treba nego vanjski pojedinci sa minimalno zaposlenih pobiru visoke dobiti? Da je samo firma od ovog mladića nego koliko takvih firmi ima? Uostalom, nije to sve mogao organizirati sam. Ekipa je to cijela. Nevidljiva. Uglavnom, zašto bi zdravstvo bilo u gubitku, stanovništvo dodatno skupljalo za bolesnu djecu i odrasle ako se može drugačije?

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
22:08 28.04.2023.

Pa, mora se priznati da nije lako organizirati takav biznis; falsificiranje kineskih testova u tvornici u Turskoj. Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije