Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo zdravlja donosi novi zakon umjesto izmjena postojećeg

- Odluka je motivirana rezultatima rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci, koji su iznad očekivanja, kao i smanjenjem dugova- ističu u priopćenju.
02. srpnja 2015. u 12:00 2 komentara 555 prikaza
Siniša Varga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da se odlučilo za donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti umjesto izmjena i dopuna postojećeg, što će se, zajedno s izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju realizirati po redovnoj, umjesto hitnoj proceduri.

- Odluka je motivirana rezultatima rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci, koji su iznad očekivanja, kao i smanjenjem dugova. Time je omogućeno produljenje vremena za donošenje zakona, bez istovremenog usporavanja provedbe reformskih mjera- ističu u priopćenju. Početak nove javne rasprave najavili su za drugu polovicu srpnja.

''Zakonske izmjene preduvjet su za daljnju provedbu sveobuhvatne reforme zdravstva, koja će  unaprijediti kvalitetu i dostupnost zdravstvene usluge bez povećanja participacije te osigurati dugoročnu održivost javnog zdravstva. Rezultati reformskih mjera nakon svega pola godine iznimno su ohrabrujući pa tako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na 30. lipnja bilježi smanjenje  dospjelih  obveza u odnosu na 31.12.2014. za više od 260 milijuna kuna, odnosno s 980 na 716 milijuna kuna.

Zakonskim izmjenama omogućit će se jačanje uloge domova zdravlja kao koordinatora zdravlja u zajednici, specijalisti se dovode bliže domovima pacijenata. Bolnicama se omogućuje bolja organizacija rada, povećavaju se i štite prava pacijenata, posebno u segmentu psihijatrijskog liječenja, pacijenata na hemodijalizi, prava na bolovanja, zaštite od povećanja cijena usluga, a uz to se ujednačava postupanje pri određivanju prava na putne naloge te omogućuje ugovaranje usluga prema stvarnim potrebama pacijenata uz suglasnost ministra zdravlja štiteći javni interes'', navodi Ministarstvo.

>> Očni pregled postaje obavezan s tri godine života

>> 'Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti domovi zdravlja dobivaju veću važnost nego do sada'

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar CorleoneMichael
    CorleoneMichael:

    Ovaj Varga više ni sam nezna što radi...

  • _Pablo_:

    Zbog ovog pacijenti kojima je više ili manje hitno odlaze sa europskom zdravstvenom iskaznicom izvan granica HR,najviše oni blizu graničnih prijelaza.Nikad gore u zdravstvu nije bilo,čak je i Milinović bio super ministar u usporedbi sa ovim.