Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na sistematskom

Očni pregled postaje obavezan s tri godine života

05.11.2014., Osijek - Ministar zdravlja Sinisa Varga u obilasku i posjeti Klinicki bolnicki centar Osijek. Prilikom obilaska otvorio je potpuno novi laboratoriji na odjelu kardiologije.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
30.06.2015.
u 13:36

O rezultatima testiranja djece bit će obaviješteni njihovi pedijatri kroz sustav e-zdravstva,

Na sistematskom pregledu s tri godine djeca će se od 1. srpnja slati i oftalmologu na obavezan pregled vida, koji mora biti obavljen s navršene četiri godine života, nova je mjera koju je danas u KB Sveti Duh u Zagrebu predstavio ministar Siniša Varga. Početak je to provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost odnosno ambliopiju.

- Ambliopija je najčešća patologija vida u djece, a najuspješnije je liječenje do sedme godine života jer se s tom godinom praktično završava razvoj vidnog dijela mozga. Upravo iz tog razloga donosimo mjeru kojom će sva djeca na sistematskom pregledu s tri godine biti upućena na obvezan pregled kod oftalmologa koji mora biti obavljen s navršene četiri godine života. Uvjereni smo da ćemo na ovaj način drastično smanjiti poboljevanje djece te osigurati veću kvalitetu životu u odrasloj dobi - rekao je ministar Varga.

O rezultatima testiranja djece bit će obaviješteni njihovi pedijatri kroz sustav e-zdravstva, a djeca za koju je to potrebno dalje će se dijagnostički i terapijski zbrinjavati u očnim ordinacijama. KB Sveti Duh dopostao je Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam, s obzirom da Klinika zadovoljava najviše standarde kao i zbog činjenice da je upravo Sveti duh s partnerima, prije četiri godine pokrenuo projekt "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba“. To je najveći svjetski projekt u oftalmologiji ovakve vrste kojim je bilo obuhvaćeno gotovo 16.000 četverogodišnjaka, a koji je ujedno bio i temelj za uvođenje Nacionalnog skrininga.

- Prevalencija ambliopije u Hrvatskoj jest do pet posto, što znači da u Hrvatskoj postoji oko 200.000 slabovidnih osoba. Budući je slabovidnost izlječiva u devedeset posto slučajeva, ukoliko se otkrije s četiri godine i liječi do sedme godine života, to znači da bi u Hrvatskoj danas bilo svega dvadesetak tisuća slabovidnih osoba da je ranije postojao skrining u predškolskoj dobi - naveo je prof.. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti duh. Inače, provođenje skrininga opravdano je osobito stoga što se prvo testiranje vidne oštrine u praksi provodi pri upisu u osnovnu školu, a tada je za liječenje ambliopije prekasno. Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo, jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen. Jedino pravovremenim liječenjem moguće je ambliopiju izliječiti u preko devedeset posto slučajeva. Obavezan probir na slabovidnost u dobi od četiri godine života Hrvatsku svrstava među desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte na nacionalnoj razini, a sve u svrhu preventivne politike očuvanja zdravlja čitave populacije.

>> Varga ukrašava veteranske bolnice simbolikom iz rata

Komentara 4

DU
Deleted user
13:45 30.06.2015.

Pa s 3 godine moramo na očni ali s 60 ne moramo na liječnički kojim se utvrđuje daljnja sposobnost za upravljanje motornim vozilom. Stvarno zanimljivo i smisleno!

TR
trolol
15:36 30.06.2015.

Djeca danas, dobiju tablet čim prohodaju. Roditelji nemaju vremena pa ih tako najlakše zabavit.. onda već sa 10 godina nosaju naočale sa velikom dioptrijom.

Avatar mili99
mili99
14:04 30.06.2015.

A ministra Vargu bi trebalo poslati na pregled prije nego krene na odmor. Tada on trosi drzavni novac i lijepo uziva na teret poreznih obveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije