Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo radi smjernice za konzumaciju žvakaćih guma

Nebriga u Hrvatskoj sve je izraženija jer je indeks kojim se mjeri stanje zuba od 1991., kada je bio 2,6, do danas skočio na 3,99
30. ožujka 2015. u 00:15 3 komentara 406 prikaza
dijete
Foto: ilustracija

Koliko je i kakvih slatkiša dopušteno pojesti, a da ne uništimo zdravlje zubi – odgovorit će iz Ministarstva zdravlja gdje pripremaju smjernice za konzumaciju slatkiša i žvakaćih guma. Također, uskoro će se uz reklamu za neki zdravi obrok, napitak, slasticu naći i upozorenje koliko sadrže skrivenog šećera jer stručnjaci rade i na smjernicama za oglašavanje zdrave hrane i pića. Sve je to dio Strateškog plana za zaštitu i promicanje oralnog zdravlja iz čijeg je nedavnog predstavljanja najviše odjeknuo podatak kako od 12-godišnjaka u Hrvatskoj samo vršnjaci u Bugarskoj od svih europskih zemalja imaju lošije stanje zuba.

– Moramo osvijestiti ljude koji su slatkiši zdraviji, a koji nisu i na koji se način uopće konzumiraju, koliko i u kojem razdoblju. I educirati javnost da stomatologu treba ići četiri puta godišnje – rekla je Ivana Ćuković Bagić koja je radila na Strateškom planu.

Na koji će način regulirati odgovornost pacijenata da odu zubaru u Ministarstvu još nisu definirali, ali se na predstavljanju Strateškog plana mogao čuti primjer danske prakse gdje se slučaj djeteta s četiri karijesa prijavljuje pučkom pravobranitelju jer je riječ o nebrizi. A ta je nebriga u Hrvatskoj sve izraženija jer je indeks kojim se mjeri stanje zuba (KEP znači karijes, ekstrakcija, plomba) od 1991., kada je bio 2,6, do danas skočio na 3,99, uz podatak kako čak 60 posto djece u Hrvatskoj ima barem jedan karijes.

>> Oralno zdravlje hrvatskih građana jedno od najlošijih u Europskoj uniji

>> Najugroženije je zdravlje zubi - 12- godišnjaka!

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, ne morem bilivit' da ćemo uskoro biti ponosni vlasnici Strateškog plana za zaštitu i promicanje oralnog zdravlja! Imat ćemo smjernice za žvakanje guma! Pa to je epohalna vijest, nema nas Amerika! To je ono što se traži ... prikaži još! - j...eš tamo nekakve glupe planove o obnovi i unaprjeđivanju industrije, poljoprivrede, turizma, željezničkog prometa i sličnih tričavih stvari! Mi doista znamo što su nam prioriteti. Što bi se reklo modernih hrvatskim - I am very proud of being Croat.

 • mare100:

  Normalno da je skočilo kad odvedemo djecu kod zubara ili ortodonta većinu stvari moramo nadoplatit jer je HZZO i djeci ukinulo,a taj iznos je uvijek da ti pamet stane.To vam nije zanemarivanje već neimaština.

 • killthesnake:

  A dali ministarstvo vodi racuna da je u 99.9 % proizvoda prisutan umjetni zaslađivač "aspartam" ?ta kancerogena tvar im ne smeta !?