Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE GORE

Oralno zdravlje hrvatskih građana jedno od najlošijih u Europskoj uniji

Siniša Varga
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
20.03.2015.
u 15:17

Varga: Daleko smo od europskog prosjeka i moramo poduzeti sve ne samo da te zube popravimo nego da preventivnim djelovanjem postignemo da se zubi ne kvare

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, u Hrvatskom liječničkom zboru u Zagrebu danas je predstavljen Strateški plan promicanja i zaštite oralnog zdravlja. Dokument je donijela Vlada RH na sjednici 18. ožujka, a cilj Strateškog plana je popraviti oralno zdravlje hrvatskih građana koje je jedno od najlošijih u Europskoj uniji i koje se od 1999. godine konstantno pogoršava.

„Daleko smo od europskog prosjeka i moramo poduzeti sve ne samo da te zube popravimo nego da preventivnim djelovanjem postignemo da se zubi ne kvare“, rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga i dodao kako ovaj Strateški plan stavlja veliku odgovornost svim doktorima dentalne medicine, liječnicima, pedijatrima, tetama u vrtićima i školama da obrate pozornost na dentalno zdravlje i njegov utjecaj na opće zdravlje. „Puno je područja na kojima trebamo raditi za poboljšanje skrbi o dentalnom zdravlju, osobito na preventivi“, naglasio je ministar Varga.

Gubitak zuba u Hrvatskoj se javlja daleko ranije nego u zemljama EU, a gotovo 90 posto populacije treba neku od dentalnomedicinskih zahvata. Procjenjuje se da u Hrvatskoj gotovo 95 posto stanovnika ima neke patološke promjene, bilo da je riječ o karijesu ili o lošem stanju zubnog potpornog tkiva. Pokazatelj oralnog zdravlja starije populacije je gubitak zuba, dok je kod mladih to KEP indeks. KEP je skraćenica od karijes, ekstrakcija, plomba, a predstavlja zbroj brojeva karioznih, izvađenih i plombiranih zuba. Prosječni KEP indeks dvanaestogodišnjaka u Hrvatskoj iznosi 3,99. Od zemalja EU, jedino Bugarska ima višu vrijednost KEP indeksa (4,4), dok najniže vrijednosti imaju Danska, Velika Britanija i Njemačka  i to 0,7.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. Damir Boras naglasio je kako će Sveučilište pomoći i podržati promociju oralnog zdravlja te istaknuo kako ovakve strategije čine da društvo u cjelini bude zdravije. Predsjednica Povjerenstva za izradu Strategije i prorektorica za studente, studije i kontrolu kvalitete Sveučilišta u Zagrebu prof. Ivana Čuković-Bagić, predstavljajući Strateški plan, iznijela je  zabrinjavajući podatak da se KEP indeks kod dvanaestogodišnjaka od 1991. godine, kada je iznosio 2,6, u 2009. godini povećao na 4,8.

„Vizija naše Strategije je da cjelokupno stanovništvo obuhvatimo kvalitetnom zaštitom oralnog zdravlja te se s dobrim pokazateljima na ovom području približimo prosjeku „starih“ članica Europske unije“, rekla je Čuković-Bagić i dodala kako se u konačnici očekuje smanjenje oralnih bolesti, osobito karijesa koji je jedna od najčešćih bolesti usta od kojeg pati gotovo 90 posto svjetske populacije. Provedbom Strateškog plana planirano je povećanje zdravih zuba kod petogodišnjaka i šestogodišnjaka na 60 posto, smanjenje KEP indeksa kod dvanaestogodišnjaka na 3,5, povećanje primjene fluoridacijskih i remineralizacijskih preparata i poboljšanje higijenskih i prehrambenih navika.

>> Što trebate znati o utjecaju šećera na zube

>> Znate li nakon koliko vremena trebate zamijeniti zubnu četkicu?

Komentara 3

OR
"orlando"
16:35 20.03.2015.

Sigurno je i za ovo kriv Milanović, a ne loša higijena i navike. Zubar je na zapadu skup ko suvo zlato i zato tamo bolje vode brigu o svojim zubima.

Avatar bereza
bereza
16:26 20.03.2015.

Kompletan sustav dentalne zaštite u Hrvatskoj je odavno "amerikaniziran". U njemu se plaća praktično sve. Preventive nema, stomatologu je najdraže ako mu pacijenti s liste HZZO ne dolaze, karijesi se ne dijagnosticiraju sve dok zub ne propadne, parodontologa unutar sustava HZZO nema tako da oni koji postoje mogu raditi što god žele i kako god žele bez opasnosti da im bilo tko izrazi bilo kakvu kritiku... Dentalni pacijenti koji nastoje voditi računa o svojim zubima a nemaju novaca da si priušte privatnike, moraju paliti svijeće Bogu i svim svecima u nadi da je upravo njihov stomatolog "luđak" koji želi pomoći i koji će im pružiti potrebnu skrb.

AN
anticenzura
16:10 20.03.2015.

Sace opet sklepati kakvo milijunsko osiguranje kao kod 40 bolnica sto placamo milijune eura godisnje, u slucaju potresa. Zamislite kakvih bi to razmjera potres trebao biti, da se srusi bolnica. Ovaj lik jako jako bahat, i treba sve pod kontrolom drzati sta radi, i ispitati u sve u detalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije