Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbacuju odgovornost

Ministarstvo odgovorilo na prozivke: Objede i kvalifikacije bez valjanih argumenata

Zagreb: Beroš objavio rezultate inspekcije smrti novinara Matijanića
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
26.08.2022.
u 16:54

Radi osiguranja optimalnih uvjeta za provedbu nadzora i stručnog mišljenja, te zaštite od bilo čijih utjecaja kako na članove zdravstvene inspekcije, tako i članove stručnog povjerenstva, što prepoznaje i sam Zakon o pravu na pristup informacijama, Ministarstvo zdravstva je po završetku navedenih poslova omogućilo medijima i javnosti da u izravnom kontaktu s njima rasprave svako od pitanja za koje su smatrali da je od javnog interesa.

Ministarstvo zdravstva poštuje i uvažava pravo osoba i institucija na drugačije viđenje istog događaja i na kritiku stručnog mišljenja vezano za tijek bolesti i smrt Vladimira Matijanića, ali ne prihvaća iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica u tom slučaju, što je izneseno na medijskoj konferenciji Hrvatskog novinarskog društva u petak, a posebno najoštrije odbacuje stavljanje cijelog slučaja i postupanja djelatnika zdravstvenog sustava u kontekst političkih igara pojedinih stranačkih opcija, koje možemo čuti proteklih dana.

Ministarstvo zdravstva na konferenciji za medije, koja je organizirana 24. kolovoza 2022. godine, predstavilo je cjelovito izvješće Zdravstvene inspekcije i stručnog povjerenstva o smrti Vladimira Matijanića, a medijima osiguralo izravan razgovor sa svim članovima stručnog povjerenstva, te čelnicima svih zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u taj slučaj. Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu je, kao što i sam naziv sugerira, neovisno tijelo koji obavlja nadzor u slučajevima kada okolnosti zahtijevaju dodatne izvide i prikupljanje informacija radi rasvjetljavanja pojedinih događaja u zdravstvenom sustavu. Tako je i u slučaju smrti Vladimira Matijanića u Splitu Ministarstvo zdravstva zatražilo provođenje inspekcijskog nadzora u zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u taj slučaj.

Rezultati obavljenog inspekcijskog nadzora i ocjena stručnog povjerenstva, kojeg je sačinjavalo šest liječnika različitih specijalnosti, predstavljeni su medijima i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, gdje je svim novinarima omogućena izravna komunikacija sa svim članovima stručnog povjerenstva, te s čelnicima svih zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u kontakt, liječenje i zdravstveno zbrinjavanje pokojnog Vladimira Matijanića.

06.08.2022., Varazdin- Ministar zdravstva Vili Beros pred ravnateljstvom Opce bolnice Varazdin odrzao je konferenciju za medije povodom stravicne prometne nesrece u kojoj je smrtno stradalo 12 osoba. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora sve do završetka i javnog  predstavljanja izvješća Zdravstene inspekcije i mišljenja stručnog povjerenstva, Ministarstvo zdravstva bilo je izloženo stalnim upitima i pritiscima pojedinih novinara i medija da se javno obznane imena članova inspekcijskog tima i stručnog povjerenstva. Radi osiguranja optimalnih uvjeta za provedbu nadzora i stručnog mišljenja, te zaštite od bilo čijih utjecaja kako na članove zdravstvene inspekcije, tako i članove stručnog povjerenstva, što prepoznaje i sam Zakon o pravu na pristup informacijama, Ministarstvo zdravstva je po završetku navedenih poslova omogućilo medijima i javnosti da u izravnom kontaktu s njima rasprave svako od pitanja za koje su smatrali da je od javnog interesa.

Ministarstvo zdravstva, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima, zatražilo je provođenje zdravstveno-inspekcijskog nadzora, ali nema utjecaja na njegov tijek, stručne ocjene liječnika specijalista te daljnja postupanja nadležnih tijela, u ovom slučaju Hrvatske liječničke komore, u okviru Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor komore i Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju, te Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Ujedno je Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu predmetnu dokumentaciju uputio Hrvatskoj komori medicinskih sestara radi donošenja mišljenja glede postupanja medicinskih sestara i tehničara u samom slučaju.

Ministarstvo zdravstva poštuje i uvažava pravo osoba i institucija na drugačije viđenje istog događaja i na kritiku stručnog mišljenja iznesenog u konkretnom slučaju, ali ne prihvaća iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica vezanih za tijek bolesti i smrti pokojnog Vladimira Matijanića, a posebno stavljanja cijelog slučaja i postupanja djelatnika zdravstvenog sustava u kontekst političkih igara zagovornika pojedinih stranačkih opcija.

Ministarstvo zdravstva obavilo je svoj posao iz zakonom propisanih nadležnosti obavilo na valjan način u primjerenom roku, omogućilo je cjelokupnoj javnosti uvid u bitne činjenice vezane uz slučaj smrti Vladimira Matijanića, te je nalaze i mišljenja stručnog povjerenstva predstavilo na primjeren način.

Komentara 2

ŠA
Šaraf
20:18 26.08.2022.

Naše ministarstvo zdravlja je kao i politika vučića vrlo slični odgovori

BE
Berri
17:43 26.08.2022.

HND se ne bavi tragičnim krajem najboljeg političkog TV novinara, ne bavi se činjenicom kako Bagi nisu uvjetovali liječenje, ako želi nastaviti novinarsku karijeru, nego se bave necijepljenim novinarom koji nije uzimao terapiju za svoje liječenje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije