Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O smrti Vladimira Matijanića

HND: Zastrašujuće je da povjerenstvo nije razgovaralo s obitelji. Ovaj slučaj nije završen.

Zagreb: HND traži Beroševu ostavku zbog Matijanića
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/5
26.08.2022.
u 10:41

“Ministar Beroš i Vlada ovakvim ponašanjem, koje je kulminiralo sramotnom objavom “stručnog nalaza”, još su jednom pokazali da ne žele preuzeti odgovornost za živote vlastitih građana”, poručili su iz HND-a.

“Na konferenciji želimo govoriti o skandaloznom ponašanju ministra zdravstva Vilija Beroša i sramotnim rezultatima rada povjerenstva koje je trebalo utvrditi je li bilo pogrešaka i propusta u medicinskoj skrbi našega kolege, novinara Vladimira Matijanića te vas obavijestiti o daljnjim koracima koje će poduzeti HND. Vladimir Matijanić ubijen je po drugi put u vrlo kratkom roku od strane države i od ovog sustava. Zato tražimo njegovu smjenu. Ne ostavku, smjenu!”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

“Ministar Beroš i Vlada ovakvim ponašanjem, koje je kulminiralo sramotnom objavom “stručnog nalaza”, još su jednom pokazali da ne žele preuzeti odgovornost za živote vlastitih građana”, poručio je Zovko. 

''Nitko nije pokazao interes da razgovara s Andreom Topić, sa živom osobom koja je s tim čovjekom provela posljednjih nekoliko sati života. Nismo čuli ni trunke propitkivanja o sustavu, niti smo čuli odgovor na pitanje je li Vladimir Matijanić trebao biti hospitaliziran. Samo smo slušali opravdanja sustava. Cijela je ta pressica bila zaštita sustava. Takvih slučajeva je bilo u zdravstvenom sustavu, bit će ih i dalje. Nismo čuli je li dopustivo da pojedini medicinski radnik ili radnica tako razgovara s pacijentom. To nismo čuli. HND traži i odgovornost i istjerivanje istine, one koja će uvažiti i drugu stranu, stranu pacijenta Vladimira Matijanića, ali i svih drugih građana i građanki koji se suočavaju s tom drugom, neprobojnom stranom medicinskog sustava u Hrvatskoj'', rekla je  Đurđica Klancir, novinarka portala Net.hr i članica Hrvatskog novinarskog društva

“Htjela bih naglasiti da je važno da osvijestimo kako je posljednja pressica i nastup ministra Beroša, te predstavljanje cijelog tog skupa bila zapravo jedna strana. Ministar zdravstva bi trebao biti odvjetnik pacijenata. Ministar zdravstva bi trebao biti onaj koji predstavlja građanke i građane. Vlada bi trebala biti tu za nas. Ministarstvo zdravstva nije tu zbog pojedinih predstavnika zdravstvenog sustava, nego za sve nas”, rekla je Klancir. Istaknula je kako je vrijeme da netko sve sagleda, do posljednjeg detalja. ''Nadamo se da će doći do istine, nadam se da će se uzeti svjedočanstva iz tih zadnjih sati koje smo mi svi, laici slušali''.

''Ovo što se dogodilo Vladimiru Matijaniću više se nikada i nikome ne smije dogoditi u Hrvatskoj. Zato tražimo smjenu ministra i odgovornost. Od danas svaki dan na funkciji koju obnaša smatramo odgovornim i premijera Plenkovića i cijelu Vladu'', rekao je Zovko te objasnio kako ne govore o poštenim liječnicima i sestrama, nego o ministru Berošu i sustavu koji se skriva iza njega. 

''Ništa nije skandalozno, ovo je neprihvatljivo''

Ilko Ćimić, novinar portala Index.hr i član Hrvatskog novinarskog društva podsjetio je da nije bilo moguće dobiti imena ljudi koji su imenovani u povjerenstvo, te da na konferenciji Ministarstva zdravstva nije bilo odgovora ni o tome ima li u bolnicama lijeka za oboljele od teških oblika Covida. 

''Nitko ne govori da je samo Vili Beroš kriv, radi se o godinama zapuštanja sustava, a na konferenciji, na kojoj se ministar Beroš okružio ljudima koji su svi govorili i iz svog kuta jasno je da se sve raspalo na segmente iz kojih svi štite svoj mali dio. Ako ministar sam sebe ne smatra odgovornim za sustav kakav je on u ovom trenutku, i ne smatra da treba dati ostavku, onda je jasno da treba ići na njegovu smjenu. Imamo samo dokumentaciju, po kojim propisima, zašto povjerenstvo ne može komunicirati sa članovima obitelji. Zašto to nije napravljeno'', rekla je Klancir te dodala, ''meni je zastrašujuće da povjerenstvo nije razgovaralo sa članovima obitelji, s partnericom koja je bila s preminulim čovjekom u posljednjim satima njegova života''. 

''Vladimiru Matijaniću u tri dana nije pružen adekvatni zdravstveni pregled, govorimo o odgovornosti KBC-a Split i hitne službe, ne govorimo o pojedincima, nego o sustavu koji očito ne funkcionira'', rekao je Ćimić. ''Na pitanje što treba napraviti da se ovako nešto ne ponovi na konferenciji nismo dobili. Po ministru Berošu to će se i dalje događati, to nije skandalozno nego neprihvatljivo. Radi se o neprihvatljivom ponašanju, neprihvatljivim izjavama i neprihvatljivim postupcima'', zaključio je. 

Zovko je istaknuo kako je s njemu zastrašujuće da na konferenciji nije pokazana trunka empatije. ''Ministar Beroš i članovi povjerenstva razgovarali su kao da su skup bešćutnih robota. Danas je to Vladimir Matijanić, sutra će biti netko drugi''.

Komentara 30

DU
Deleted user
10:12 26.08.2022.

malo novinarstva, pa puno boljsevicke politike...nek izadju na izbore pa nek smjenjuju u saboru koga mogu. ah da...i ispune imovinsku karticu 😁

BJ
bjmaro
10:18 26.08.2022.

Mi tražimo smjenu ovog. rukovodstva HND koji sramote struku i nagrade dobivaju oni koji najviše mrze Hrvatsku(Dezulovic). Gosp . Zovko svi vaši nastupi su samo mržnja i frustracija zbog postojanja Hrvatsje.Niste u stanju to ni prikriti

AF
afer
10:22 26.08.2022.

Da li možemo tražiti smjenu u HND zbog ''kreativnosti'' i izmišljanu vijesti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije