Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor na kritike

Ministarstvo o uputama za Hrvate u Izraelu: U roku od 10 minuta objavljen je broj, išao je i SMS

Izraelska vojna gomila tenkove blizu granice s Pojasom Gaze
Reuters/PIXSELL
13.10.2023.
u 15:44

Ističemo kako je istoga dana putem sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama na mobitele hrvatskih državljana poslana obavijest s dežurnim brojem telefona veleposlanstva

"Nastavno na medijske napise kako je veleposlanstvo RH u Tel Avivu reagiralo prekasno s objavom uputa i preporuka za hrvatske državljane u Izraelu, ističemo kako je riječ o netočnoj informaciji te da je jasno vidljivo da je već prvog dana u roku od 10 minuta nakon prvog raketnog napada javno na društvenim mrežama objavljen broj telefona za pomoć hrvatskim državljanima u Izraelu. Jednako tako, na istoj platformi "X" objavljena je potom i uputa za pronalazak najbližeg skloništa", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova nakon kritika u javnosti da su prekasno objavili upute za hrvatske državljane u Izraelu.  

Kažu kako je drugog dana napada u jutarnjim satima objavljeno na profilima veleposlanstva i MVEP-a informacija o pronalasku rješenja za povratak hrvatskih hodočasnika svojim kućama. "Ističemo kako je istoga dana putem sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) na mobitele hrvatskih državljana na području Izraela i palestinskih teritorija poslana obavijest s dežurnim brojem telefona veleposlanstva, kako bi se javili oni koji žele napustiti navedena područja", dodaju.  

Nakon što je pružena pomoć hodočasnicima i turistima za povratak u Hrvatsku, veleposlanstvo je javno objavilo dodatnu obavijest za ostale dvojne državljane te o pružanju potrebne pomoći ostalima oko pronalaska karata za izlazak iz zemlje. 

VEZANI ČLANCI:

"Sukladno navedenom, MVEP odbacuje maliciozne i netočne informacije o zakašnjelom informiranju hrvatskih državljana u Izraelu pravodobnim informacijama", kažu. U Ministarstvu su se dotakli i reakcija na izraelsku zastavu na zgradi MVEP-a. Zoran Milanović obrušio se na taj potez. "Nema drugim zastavama mjesta u Hrvatskoj, osim zastava nacionalne manjine. Hrvatska zastava je višeg reda", rekao je predsjednik.

"Naglašavamo da se radi o simboličnoj gesti kojom izražavamo solidarnost s Izraelom i poštovanje prema velikom broju izgubljenih ljudskih života. Jednako tako, ne samo u Europskoj uniji već i diljem svijeta na državnim institucijama i spomenicima globalne prepoznatljivosti istaknute su ili projicirane izraelske zastave. Podsjećamo da se jednako tako zastava isticala na državnim institucijama RH kao znak solidarnosti s Ukrajinom i njenim narodom na samom početku invazije te na njenu prvu obljetnicu", pojasnili su.

VIDEO Nastavljeno suđenje Zavadlavu

Ključne riječi

Komentara 3

SE
Senior2
19:28 13.10.2023.

Brinulo ministarstvo u stilu brigo moja pređi na drugoga. Pa sad posipanje pepelom u stilu informirali smo.

FR
franjo
16:20 13.10.2023.

Blago nama kad imamo Crnogorce i ostale susjede koji će Hrvate dovesti doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije