Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo o kolinju: 'Životinju poštedite nepotrebne boli i patnje'

"Klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju", stoji u uputama za klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu
04. prosinca 2014. u 17:04 58 komentara 6755 prikaza
kolinje
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izdala je uputu za postupanje na kolinju ili svinjokolji, ako se ona obavlja u kućanstvu.

U uputama stoji da se životinja mora "poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem". Također, životinju se smije zaklati samo nakon omamljivanja, a "gubitak svijesti i osjeta" mora se održavati do smrti životinje.

"Klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju", stoji u uputama za klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu.

Cijeli dokument pročitajte ispod teksta.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • Deleted user:

    Jedan, hvata sajlom bravca za gornju celjust, najcesce to radi gazda jer su svinje navikle na njega. Dvojica hvataju za usi, 1 za rep koji podize svinju kolko moze da se ne moze upirat zadnjim nogama. Svinju vucemo van iz ... prikaži još! svinjca do mjesta klanja, tu je drzi samo onaj sa sajlom. Pistoljem se omami svinja, dvojica kleknu na svinju da ne moze ozlijedit nikog udarajuci nogama, treci joj prereze vratnu arteriju. I to je to. Dovesti svinju do mjesta klanja bez sajle, hvatanja za usi, rep, ne znam kako napravit i onda jos da miruje dok ju se omami pistoljem. To su zivotinje oko 200 kg najcesce i ako se ne pazi moze doc do ozbiljnih ozljeda ljudi. Te zivotinje na selu najcesce zive u boljim uvjetima i bolje se brine o njima od onih industrijski uzgajanih. Klanje nije lijep posao i onaj kome se to svidja ima ozbiljan problem, samo vecina ljudi su licemjeri i ne zele znati odakle i na koji nacin je stigao komad mesa lijepo zapakiran u prozirnoj kutiji i onda dobijemo ovakav pravilnik.

  • Guderian:

    Kako, da je pojedemo živu?

  • markezic.joso:

    Svi ovi zakoni nisu normalni, zaštitnici životinja su luđaci sa svojim zahtjevima, kako možeš usmrtiti životinju bez njene boli. Cjelokupni svijet je došao na niske grane. da li su se ikada pitali ti navodni ,ljubitelji životinja zašto drže psa, svinju,tvora ... prikaži još!a i slično u kući kda to nije njihova prirodna okolina. Nadalje da li su digli tužbu npr. protiv vuka koji je u Donjem Lapcu zaklao janje pa da dalje ne nabrajm. To je tolika šuma nebuloza da nije za vjerovati a najmanje vjerujem sebi da živim u takovom svijetu. Ne smijem jesti meso a za nekoliko godina neću smjeti jesti niti travu jer i iona je živo biće. Za naerdeno bi molio da mi ljubitelji životinja odgovore dali oni više vole jednog psa od mene ako ga ja držim u njegovom prirodnom okruženju i eventualno ga povremeno prihranim ili da ga držim u svojoj postelji koja nije njegovo stanište. Nikada neću sebi a niti drugima priznati da više vole životinje od mene iako sam poklonik da se znade mjeto gdje životinje pripadaju.