Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detaljne upute
Povratak na članak

Ministarstvo o kolinju: 'Životinju poštedite nepotrebne boli i patnje'

"Klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove tako da životinjama ne uzrokuju nepotrebnu bol, nelagodu ili patnju", stoji u uputama za klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu

Komentari 58

DU
Deleted user
17:36 04.12.2014.

Jedan, hvata sajlom bravca za gornju celjust, najcesce to radi gazda jer su svinje navikle na njega. Dvojica hvataju za usi, 1 za rep koji podize svinju kolko moze da se ne moze upirat zadnjim nogama. Svinju vucemo van iz svinjca do mjesta klanja, tu je drzi samo onaj sa sajlom. Pistoljem se omami svinja, dvojica kleknu na svinju da ne moze ozlijedit nikog udarajuci nogama, treci joj prereze vratnu arteriju. I to je to. Dovesti svinju do mjesta klanja bez sajle, hvatanja za usi, rep, ne znam kako napravit i onda jos da miruje dok ju se omami pistoljem. To su zivotinje oko 200 kg najcesce i ako se ne pazi moze doc do ozbiljnih ozljeda ljudi. Te zivotinje na selu najcesce zive u boljim uvjetima i bolje se brine o njima od onih industrijski uzgajanih. Klanje nije lijep posao i onaj kome se to svidja ima ozbiljan problem, samo vecina ljudi su licemjeri i ne zele znati odakle i na koji nacin je stigao komad mesa lijepo zapakiran u prozirnoj kutiji i onda dobijemo ovakav pravilnik.

VL
MJ
markezic.joso
17:41 04.12.2014.

Svi ovi zakoni nisu normalni, zaštitnici životinja su luđaci sa svojim zahtjevima, kako možeš usmrtiti životinju bez njene boli. Cjelokupni svijet je došao na niske grane. da li su se ikada pitali ti navodni ,ljubitelji životinja zašto drže psa, svinju,tvoraa i slično u kući kda to nije njihova prirodna okolina. Nadalje da li su digli tužbu npr. protiv vuka koji je u Donjem Lapcu zaklao janje pa da dalje ne nabrajm. To je tolika šuma nebuloza da nije za vjerovati a najmanje vjerujem sebi da živim u takovom svijetu. Ne smijem jesti meso a za nekoliko godina neću smjeti jesti niti travu jer i iona je živo biće. Za naerdeno bi molio da mi ljubitelji životinja odgovore dali oni više vole jednog psa od mene ako ga ja držim u njegovom prirodnom okruženju i eventualno ga povremeno prihranim ili da ga držim u svojoj postelji koja nije njegovo stanište. Nikada neću sebi a niti drugima priznati da više vole životinje od mene iako sam poklonik da se znade mjeto gdje životinje pripadaju.

VL
GU
Guderian
17:14 04.12.2014.

Kako, da je pojedemo živu?

VL
LL
LEX-LUTOR
17:50 04.12.2014.

Dosli smo do toga da birokratski idioti koji ne mogu u stvarnosti raspoznati svinju od krave daju uputstva za sinjokolju. Pa svatko tko se malo bolje kuzi u domacu obradu mesa zna da se zivotinja mora zaklati kako bi srce ispumpalo svu krv iz tkiva. Sve ostale price o pistoljiama za stoku itd...su bajke za male bebe....Zalosno sto si mi kao narod dozvoljavamo.....gradske pickice koje jedu meso sa okusom plastike znaju bolje od nas sto je prirodno a sto nije.....

VL
OK
okvardz
21:37 04.12.2014.

pa gospodo vi koji uklanjate komentare i vi ste dobro plačeni da ovdje zajebavate pošten narod isto kao i ovi ministri koji nisu sposobni ništa sami napraviti izaštititi Hrvatske građane od kojekakovih evropskih gluposti.Evo i sad vam sline cure kad samo pomislite kako seljaci uživaju u friškom mesu,kobasicama,čvarcima,kulenu,prezbuštu,špeku i svim ostalim delicijama do kojih vi nemožete pa ste ljubomorni i zavidni te donosite ovakove zakone kako bi se sve šta je dobro u Hrvatskoj uništilo.Mi nismo ljubomorni a ni zavidni što vi uživate u mesu iz konzuma kojega vam vaš prijatelj Todorić lijepo pripremi tako da ni sam nezna porijeklo mesa koje je bilo već nekoliko puta zamrzavano.Želim vam dobar tek.Bog i Hrvati.I ovo slobodno obrišite jer za to ste plaćeni.

VL
Avatar TAJSAM
TAJSAM
19:25 04.12.2014.

Ostavite se čoravog posla. Ljude, oslobodite nepotebne boli i patnje pa deblokirajte im račune i zaposlite sugrađane i ratare i seljake. Stalno se brinemo možda i sa razlogom a možda i ne za sve drugo samo za "narod" nikog nije briga.Čudna je postavka prioriteta u ovom našem društvu. Pozdrav dobrim ljudima

VL
AI
aids
23:49 04.12.2014.

1200 zaposlenih u ministarstvu uvoza i poljoprivrede , trebalo im je godinu dana da napišu ovaj pravilnik, dali se on primjenjuje i retroaktivno i dali važi za uvozne djelove svinja npr ,.nogice , uši, i guzice svinjske koje ne jedu u njemačkoj

VL
MT
mile the king
22:05 04.12.2014.

mada, imam obicaj da stoku odvedem 10 dana na maldive da se dobro ihebemo, posle u hiltonu cekam veterinara da je nafiluje kancerogonim otrovima da zaspi, onda koljem, jbg ja sam samo cheda.

VL
Avatar mili99
mili99
18:46 04.12.2014.

Čudi me da Vladi nije palo na pamet da uvedu neki porez na kolinje...

VL
AI
aids
23:54 04.12.2014.

tko zakolje svinju nema poticaja....jeste čuli nema poticaja.....hahahh

VL
KP
karlo.petrik
18:18 04.12.2014.

Po dobre stare narodne tradicije , Svinju iliti pajceka , lil gujdicu treba prije slanja na drugi svijet pitati kaj si zeli pojesti popiti . Treba pozvati popa da ju ispovedi i oslobodi grijeha , onda mu dati najbolje domace rakije da se omami ali ne da se pomami paaaa tek oooonda ju trba pitati dali se slaze da se pretvori u slasne sunke i ostalo kaj se vec dela od nje,. Sad nemojte reci da to ni humano.

VL
ZV
zdravko.vugrinec
19:30 04.12.2014.

još da im i čaj skuhamo!!!

VL
JU
juma
00:36 05.12.2014.

Kolinje je dio naše tradicije, nešto što ovaj narod njeguje kroz generacije, a narodi koji drže do sebe u tradiciju ne diraju. Ako nešto treba ukinuti ili promijeniti, onda je to ministarstvo poljoprivrede koje je vjerovatno najnesposobnije od svih ministarstava u kukuriku vladi. To nije nimalo lako za postići, jer je konkurencija strašna, ali neuspješnom apotekaru je eto uspjelo. Sada nas onaj koji nije znao voditi poljoprivrednu apoteku uči kako trebamo klati svinje. Pitam se samo koliko je tih EU činovnika uopće vidjelo živu svinju?

VL
LE
leo14082009
19:07 04.12.2014.

Ušli u EU ,a naši samo prenose zakone kojih do sada nije bilo. Tako je sa peradi,goveda i td.Ako prisutni, ovlašteni mesar ili veterinar (koje treba platiti) ne stavi svoj "pečat" nasmiješ klati svoje blago,ovo ili ono.

VL
AN
Android
21:09 04.12.2014.

Svašta ćemo mi naućiti od našeg vrlog ministra.

VL
MJ
markezic.joso
17:46 04.12.2014.

bez obzira na zakon jeste vi koji podržavate ovaj tekst normalni ja koji uzgajam svinju trebam nazvati osobu za nekakvo humano klanje ( tko može HUMANIO zaklati) i onda obaviti kolinje. Svima ili većini su ukusne kobacice, buđole i sl.l. a svinje vam smrde i htjeli bi njihovo humano KLAbNJE.

VL
MT
mile the king
21:54 04.12.2014.

macola u glavu i kolji.

VL
AI
aids
23:45 04.12.2014.

ja sa svinjom i spavam

VL
AI
aids
23:52 04.12.2014.

molim pravilnik za klanje slonova da se donese užurbano , jel ovih naših pet prijeti pokolj u 10 godini recesije kad nam ne budu više slali leševe iz njemačke

VL
AL
AlienattacK
18:32 04.12.2014.

O temora, o mores....

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.