Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽURNA INTERNA ISTRAGA

Ministarstvo: Imperativ je utvrditi potpunu istinu oko Matijanićeve smrti

Zagreb: Održan okrugli stol Novinarstvo pred sudom
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
08.08.2022.
u 14:55

Potaknuto zahtjevima medija za komentarima i ocjenama, Ministarstvo ističe da je odmah nakon saznanja za taj slučaj zatražilo od ravnatelja KBC-a Split žurno provođenje internog nadzora.

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je poručilo kako je imperativ utvrditi potpunu istinu o slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, te zamolilo medije da ne iznose neprovjerene činjenice i komentare prije završetka inspekcijskog nadzora.

“Okolnosti smrti Vladimira Matijanića predmet su unutarnjeg nadzora u KBC-u Split te inspekcije u svim službama uključenima u ovaj slučaj, a njihovi rezultati i utvrđene činjenice bit će temelj za službenu ocjenu”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Novinar Matijanić u petak je umro od posljedica bolesti COVID-19. Okolnosti te smrti izazvale su veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerica Andrea Topić objavila da liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći Matijaniću koji je s nizom komorbiditeta obolio od COVID-19. 

Potaknuto zahtjevima medija za komentarima i ocjenama, Ministarstvo ističe da je odmah nakon saznanja za taj slučaj zatražilo od ravnatelja KBC-a Split žurno provođenje internog nadzora.

U KBC Split, županijski Zavod za hitnu medicinu te ambulantu obiteljske medicine poslana je inspekcija sa zadaćom da utvrdi sve relevantne činjenice uvidom u dokumentaciju i razgovorom s odgovornim osobama, uključujući i korištenje lijeka kao i preporuke oko cijepljenja s obzirom na Matijanićevo zdravstveno stanje.

Sve te radnje u tijeku su i po njihovu završetku Ministarstvo će o nalazima obavijestiti obitelj pokojnog Matijanića, a potom odgovarajuća stručna i državna tijela te cjelokupnu hrvatsku javnost.

Ministarstvo zdravstva ističe puno razumijevanje želje medija i javnosti da se o cijelom slučaju dozna puna istina. No, iznošenje neprovjerenih činjenica ili komentiranje pojedinih radnji ili aktivnosti bilo kojeg sudionika u ovom slučaju prije završetka inspekcije, dodatno otežava tešku situaciju obitelji pokojnika. Situacija se otežava i inspekcijskim timovima, a javnosti se ne nudi cjelovita istinita slika o tom događaju.

Cilj nam je sagledati cijeli ovaj slučaj iz svih kutova, utvrditi potpunu istinu i predočiti je obitelji pokojnog Matijanića, a potom i cjelokupnoj javnosti. Naš zdravstveni sustav treba biti na usluzi svakom pacijentu te smo odlučni istražiti svaki pojedini propust i ako ga utvrde nadležne službe, provest će se nužni koraci zbog neadekvatnog postupanja”, ističe ministar Beroš.

Utvrđivanje činjenica važno je radi objektivnih ocjena jesu li pojedine zdravstvene službe i osobe radile svoj posao u skladu s pravilima struke. Važno je i kako bi se eventualne nepravilnosti uklonile da bi se u budućnosti izbjegle situacije poput ovog splitskog slučaja, poručuje ministar.

VIDEO: Osumnjičenik za krvavi pohod u Hercegovini poznat je mještanima, prije 20 godina u obračunu upotrijebio bombu

Komentara 15

Avatar Ujakjure
Ujakjure
15:13 08.08.2022.

Zar su novinari posebna vrsta ?

DU
Deleted user
15:39 08.08.2022.

Zasto se tip nije cijepio? Zasto mu je bilo lakse 10x zvati lijecnike nego kratko stajati na vrijeme u redu za cjepivo? On kao imunokompromitiran je prioritetni kandidat za cjepljenje. Tip je bio antivakser i umro je kao i mnogo takvih u svijetu. Ako postoji uopce lijecnik koji ga je krivo savjetovao da se ne cijepi, e taj je odgovoran za njegovu smrt. Najlakse je sve svaliti na drzavu, hdz i vladu - a pocelo je vec u lesinarskim medijima. Vlada je osigurala cjepivo, koje se baca, a on se nije cijepio i umro.

HE
Herceg56
15:49 08.08.2022.

U današnje vrijeme teško je biti "proleter" on je upravo to htio biti! U današnjem društvu je čudno kad mali postanu veliki i nažalost oni odlučuju bit i nebit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije